privat

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 82

Факультет правничих наук

Як працювати з системою пріоритетів

Для абітурієнтів важливо розуміти, як правильно подати документи на вступ. Незалежно від того, подаєте ви їх в електронній формі чи особисто, потрібно буде зазначити пріорітет. То як же з цим працювати? Ви пишете список вишів і спеціальностей, які вас цікавлять, а потім розташовуєте їх в порядку зацікавленості. Тобто якщо найбільше ви хочете на право в НаУКМА, то ви ставите це першим пріорітетом. Навіть якщо ви сумніваєтеся, що вступите. Завжди ставте в перші декілька пріорітетів (або хоча б в один) ту спеціальність, яку ви найбільше хочете отримувати в найкращих вишах. Це ніяк не завадить вам вступити в інше місце, якщо не вистачить балів.


Деякі люди вважають, що чим вище місце пріорітету, тим більше шансів на вступ. Тобто якщо ви зазначили якусь спеціальнсть в певному ВНЗ п'ятнадцятим пріорітетом, а інша людина — першим, то в неї додається шансів на вступ порівняно з вами. Це не так. Почитати, як саме працює система можна тут або в безлічі інших статей, які легко знайти. Якщо коротко, то в описаному вище випадку на бюджетне місце вступить людина, в якої більше балів. Це гарантовано системою. Існує лише один виняток. Людина з більшою кількістю балів не вступить на це місце, якщо їй нададуть місце в іншому університеті (на іншій спеціальності), яка була пріорітетніша для неї.


            Найкращим алгоритмом є вказати на першому місці бажану спеціальність в дуже хорошому ВНЗ, ближче до кінця списку — бажану спеціальність в не дуже хорошому ВНЗ, а в самому кінці - спеціальність/ВНЗ, щодо яких ви впевнені, що пройдете на 100% (хоч, можливо, й не дуже хочете). Серединку варто заповнювати згідно з індивідуальним натхненням. Якщо зробити навпаки й першим пріорітетом зазначити менш популярну спеціальність, на яку ви менше хочете, то система й зарахує вас за першим пріорітетом (бо балів вам вистачить) і більше не буде розглядати інші варіанти для вас. Якщо ж вам вистачить балів тільки на ваш останній пріорітет, але вони будуть вищими, ніж у інших з першим пріорітетом туди ж, то ви пройдете туди.

Юлія Ісаєва, ФІ НаУКМА`17

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна