privat

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 82

Факультет правничих наук

Якщо Ви хочете змінити спеціальність: переведення або перевступ

Після першого року навчання студент може змінити свою спеціальність та вищий навчальний заклад. Це можна зробити двома шляхами: перевестися або перевступити.

 

Переведення

 

Якщо ви переводитеся всередині Могилянки, то з цим питанням варто звертатись до вашого деканату. Переведеннями між навчальними закладами здійснюється відповідно до Положення МОН "Про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів". Процедуру такого переведення наводимо нижче.

 

Переведення можливе на наступний рік навчання під час канікул. Для того, щоб з`ясувати можливість переведення, необхідно принести академічну довідку (береться в деканаті) з переліком прослуханих дисциплін у деканат відповідного факультету НаУКМА. В деканаті визначать, чи дозволяє академічна різниця переведення та перевірять, чи наявні вільні місця. Іноді пропонується переведення на попередній рік навчання з метою ліквідації академрізниці.

 

Підставою для переведення є заява вступника, підписана ректором попереднього університету та заява на ім’я президента НаУКМА, завізована деканом відповідного факультету.  

 

Якщо особа була відрахована з вищого навчального закладу, тобто не є студентом, вона може поновитися на навчання до НаУКМА. Процедура поновлення така сама, як переведення, але для поновлення не потрібна згода керівника попереднього ВНЗ.

 

Перевступ

 

Особи, які вже отримали ступінь бакалавра або магістра за кошти державного бюджету, можуть повторно вступити на навчання за тим самим ступенем на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб на загальних підставах (за результатами ЗНО відповідного року - на програми бакалаврів, а на магістерські програми - на підставі результатів вступних випробувань НаУКМА). Якщо особа отримала певний ступінь освіти за кошти фізичних та юридичних осіб, то вона може отримати цей ступінь вдруге за кошти державного бюджету. Вікових обмежень для вступників не існує.

 

Особи, які не закінчили навчання на бюджеті за ступенем бакалавра або магістра, можуть повторно вступити на бюджет на навчання за цим ступенем. У випадку, коли особа отримала певний ступінь освіти, вона може вступити на бюджет на той самий ступінь за іншою спеціальністю. Якщо особа повторно вступила на навчання за кошти державного бюджету, вона повинна повернути кошти, витрачені державою на її попереднє навчання відповідно до процедури.

 

Це правило також стосується осіб, які мають ОКР спеціаліста, тобто вони можуть вступати на навчання до магістратури на навчання за кошти фізичних та юрижичних осіб, а у випадку вступу на іншу спеціальність, мають право вступати на навчання за кошти державного бюджету за умови відшкодування попереднього навчання.

 

Умови вступу для тих, хто перевступає, такі самі, як для тих, хто вступає вперше. Вступники на бакалаврат повинні здати ЗНО відповідного року, магістри - скласти три вступних випробування. Виключенням може бути перевступ, який здійснюєтья у рік вступу при донаборі студентів на магістерські програми: тоді за бажанням студента можуть бути зараховані попередні результати іспитів з англійської та української мов.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна