Дарунок до Музею НаУКМА: легендарний шаховий стіл

 

Музей НаУКМА поповнився цінним дарунком: легендарний шаховий стіл часів Київського військового-морського училища.

Дарувальник: Артемій Юрійович Теодорович, викладач Коледжу морського і річкового флоту Київської державної академії водного транспорту імені Петра Конашевича-Сагайдачного, син курсанта колишнього Київського військового-морського училища.

Оскільки начальник училища, контр-адмирал Коровін А.М. був пристрасним прихильником шахів, він замовив наприкінці у 1989 р. 12 таких шахових столів для училища і сприяв шаховим зацікавленням курсантів і викладачів училища. Після закриття училища ці столи були списані і потрапили до окремих колишніх курсантів. Родина Теодоровичів зберігала і використовувала шаховий стіл в належних умовах.

Довідавшись про Музей НаУКМА, А.Ю.Теодорович вирішив передати шаховий стіл на довічне зберігання до Музею як памятку про традиції шахової гри у військовому училищі, яке знаходилося на історичній території Києво-Могилянської академії.

 

Відродження НаУКМА безпосередньо повязане з цією інтелектуальною східною грою, оскільки у січні 1992 р., як відомо, відбулася шахова дуель між начальником військового училища А.М.Коровіним та ініціатором і першим президентом відродженої Могилянки В.С.Брюховецьким. Згідно попередньої домовленості шахістів-"дуелянтів", в разі перемоги В.С.Брюховецького відроджувана Києво-Могилянська академія отримувала першу робочу кімнату майбутнього університету на своїй історичній території.

Результат шахового двобою всім могилянцям відомий.

 

Стіл буде задіяний на КМА400fest-і 27 червня - на ньому знову будуть грати.

Час плинний - Києво-Могилянська академія вічна!

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна