У Могилянці виступить американський екс-прокурор, яка ув’язнила П. Лазаренка

 

22 червня Києво-Могилянську академію відвідає відома антикорупціонерка, колишній федеральний прокурор в США Марта Борщ.

 

Свого часу вона домоглася ув’язнення українського екс-прем’єр-міністра Павла Лазаренка. Цій жінці вдалося те, що не під силу багатьом чоловікам – вона спромоглася вперше в історії США довести до засудження іноземного високопосадовця за відмивання грошей, які були здобуті в результаті закордонної корупції.

 

У Могилянці пані Борщ прочитає публічну лекцію-дискусію на тему «Як посадити корупціонера. Справа Лазаренка».

 

Захід відбудеться о 19:00 в Антикорупційному Хабі в KMART YARD за адресою вул. Іллінська, 9 (вхід через прохідну НаУКМА на Волоській 8/5).

Попередня реєстрація за посиланням.

 

Нагадаємо, нещодавно у Могилянці перебував з візитом голова правління Transparency International Хосе Уґас (детальніше про його лекцію - читати тут.

 

Тож ТІ Україна і Центр протидії корупції (НаУКМА) спільно з Посольством США вирішили запросити пані Борщ як американського експерта, що знайома з українським контекстом і «особливостями» вітчизняної корупції.

Помічниця прокурора США розслідувала кримінальну справу проти Лазаренка протягом шести років і домоглася визнання його винним за всіма пунктами звинувачення. Це була справа проти одного із найодіозніших корупціонерів світу: за часи свого прем’єрства у 1996-97 рр. Лазаренко примудрився вкрасти з бюджету 200 млн доларів, що дорівнювало 0,4% ВВП країни.

 

Під час лекції Марта Борщ розповість подробиці розслідування справи Лазаренка, дасть свою оцінку феномену ув’язнення українського корупціонера в США, а також висловить своє бачення ситуації щодо протидії корупціонерам-високопосадовцям в Україні.

 

Одним із завдань візиту Марти Борщ до України буде також навчання детективів НАБУ та антикорупційних прокурорів реальним прийомам викриття корупції на найвищому рівні, адже боротьба з елітарною корупцією – це найскладніше та найнебезпечніше завдання, яке взяли на себе спеціалісти новостворених державних антикорупційних інституцій.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна