КОНВОКАЦІЯ-2016: випускники Могилянки отримали дипломи

Навчальний рік у Могилянці завершився найурочистішим святом року – Конвокацією, церемонією вручення дипломів випускникам.

 

Цього року стіни Almа Mater залишають 833 студенти – 492 бакалаври та 341 магістр.

Частина з них продовжать навчання у НаУКМА – на наступному освітньому рівні чи у Докторській школі. Також цього року дипломи отримали 60 випускників Києво-Могилянської бізнес-школи.

 

Особлива гордість цьогорічних конвокантів – перший в історії Могилянки і її Докторської школи диплом доктора філософії у галузі екології, котрий отримала випускниця PhD програми «Біологія та біорізноманіття» Олена Козак.

Крім того, диплом доктора філософії у галузі фінансів отримав ще один випускник PhD програми «Фінанси» Докторської школи НаУКМА – Антон Литвин. Таким чином, серед випускників Докторської школи ім. Родини Юхименків – вже 14 докторів філософії.

 

Відкриваючи урочисту церемонію Конвокації, президент Могилянки Андрій Мелешевич звернувся до випускників:

«У стінах Alma Mater всі випускники отримали високоякісну, чудову освіту - і це не тільки за українськими, а й за міжнародними стандартами також. Ми вже звикли, що, за різними опитуваннями, готуємо найкращих в Україні фахівців з права, економіки, соціальних та гуманітарних наук. У цьому році до них приєдналися й інформатики. На черзі наші природничники. Я впевнений, що за кілька років Україна почує і про них. Могилянка дала Вам все, що змогла - міцний та правдивий фундамент для Ваших майбутніх звершень та досягнень. Тепер ваше майбутнє залежить від вас: яку кар’єру, яку доріжку в житті ви оберете, як використаєте ваш освітній фундамент. Я бажаю Вам бути мислячими людьми, активними громадянами свого суспільства, які задають питання і вимагають на них вичерпних відповідей. Вам робити цю країну. Хто ще – як не ви? Цінуйте життя. Цінуйте кожну його хвилину. Воно у вас одне. Це жахлива річ - марнувати свій розум та свої здібності. Де б ви не були – пам’ятайте: Могилянка – це ваш дім. Дім, який завжди на Вас чекає, де ви знайдете себе, пораду, гарну компанію, своїх друзів та однодумців. Дім, в якому вас завжди раді бачити, де щиро радіють вашим успіхам. Цінуйте себе, ви хороші. Любіть Могилянку!»

 

Напутнім словом привітав випускників почесний президент Могилянки В’ячеслав Брюховецький:

«Я бажаю вам всім перемоги, і насамперед перемоги над самим собою. Завжди важко жити в період кризи. Але, з іншого боку, криза - неминуча частина людського і національного життя. Все залежить від чого, чи викликає криза нові позитивні подразники, пошуки нових шляхів, зміни життя, як індивідуального, так і колективного, суспільного, чи призводить до депресій і небажання втручатися. Сподіваюсь, що роки, проведені в КМА виховали у вас бажання долати такі кризи: вростати у нові обставини і перемагати їх».

 

Почесним промовцем цьогорічної Конвокації стала міністр освіти та науки України Лілія Гриневич. На її думку, у 1992 році, коли відроджувалася Академія, В’ячеславу Брюховецькому вдалося створити тут справжню лабораторію для зрощування національної еліти. Академія тримає цю планку дотепер. Сьогодні по всій Україні розсіяні паростки гуманітарного знання, основних цінностей, які привнесла Академія в життя України через своїх випускників.

«Просвітництво українського народу – це велика місія Могилянки, - підкреслила пані міністр. - І вам доведеться нести цю місію. Нести у свої родини, на свої робочі місця, в українське суспільство фундаментальні цінності поваги до гідності людини, академічної свободи. Києво-Могилянська академія – це точка росту цієї країни. Відновлена Могилянка на 4 роки старша від української Конституції. Адже сьогодні ми також святкуємо 20-ліття Конституції. Погляньте – стаття 53 Конституції: «Кожен має право на освіту». Конституція гарантує, а Києво-Могилянська академія забезпечує найкращу вищу освіту в країні. Тут створені кращі умови для самореалізації та креативності».

 

Щоправда, пожартувала Лілія Гриневич, що одну статтю Конституції Могилянка все-таки порушує: «Стаття 44: «Кожен, хто працює, має право на відпочинок». Але не в Могилянці. Тут кожен, хто працює, має право на ще більше роботи!».

 

Пані міністр наголосила також на особливій місії Могилянки:

«Дуже важливо, щоб ви, могилянці, стали тим запобіжником, який ніколи не дозволить розвернути нашу країну назад. В ці складні часи захисту незалежності зі зброєю в руках, часи великих можливостей ви зможете захистити свою родину, свою країну. Я спокійна за ваше майбутнє. Ви отримали у Могилянув ті компетентності, які дозволять бути успішними. Тому я спокійна і за майбутнє нашої країни. Ми вистояли зараз, а ви не дозволите іти назад. Несіть цю цінність – цінність спільноти і цінність правової держави, в якій всі рівні перед Законом, яка сама діє в рамках, встановлених Конституцією. Чекаємо вас на державній службі, у громадському секторі, у бізнесі. Приходьте, працюйте. Робіть Україну європейською та правовою. Слава вам. Слава Україні!»

 

Ще один почесний промовець Конвокації-2016 – Надзвичайний і Повноважний Посол республіки Польща в Україні доктор Генрік Литвин – відзначив особливу роль Могилянки у налагодженні україно-польської академічної співпраці і назвав наш університет дуже важливим партнером Польщі у галузі вищого шкільництва.

«У Могилянці існує постійне представництва Варшавського університету, - нагадав пан Посол. – Але чи не найголовнішим нашим проектом, який існує вже впродовж 5 років, є програма спільних дипломів НаУКМА та Варшавського університету».

 

Києво-Могилянська академія, що народилася з переосмислення спадщини Київської Русі та європейської традиції – це наша спільна спадщина (адже Україна та Польща колись складали одну державу), яку ми зараз розуміємо як солідарне існування незалежних держав, підкреслив пан Посол.

 

Особливим гостем Могилянки завжди – і особливо у день цьогорічної Конвокації – є наш випускник 1998 року, член Довірчої ради НаУКМА, міністр агропромполітики в уряді Яценюка Олексій Павленко. Як людина з величезним управлінським досвідом, він дав випускникам декілька практичних порад: «Без вас, молодих людей, думати про майбутнє країни дуже і дуже важко – вважайте, неможливо. Перше: вірте у себе, у свої цінності. Неможливого немає, його не існує. І навіть, коли вам буде погано, і коли ви будете зневірені, ніколи не втрачайте бачення перспеуктиви. Друге: несіть в серці любов до країни, ваші цінності - любові до дітей, до нашої родини. У вас зараз дуже багато планів. Збережіть це відчуття майбутнього до кінця вашого життя. Слава Могилянці. Слава її викладачам! Слава Україні!»

 

Президент НаУКМА Андрій Мелешевич оголосив, що за вагомий внесок в розбудову Національного університету "Києво-Могилянська академія", багаторічну благодійну підтримку стратегічних проектів розвитку університету та Факультету економічних наук академічна спільнота нагороджує Олексія Павленка найвищою почесною відзнакою НаУКМА - "Медаллю Св. Петра Могили" (№128).

 

Справжніми героями Конвокації стали не лише випускники, а й викладачі, особливо ті з них, хто отримав відзнаку «Викладач року», котрою вже п’ять років поспіль відзначають найкращих викладачів. Один з найшанованіших викладачів Могилянки, завідувач кафедри мультимедійних систем, лауреат премії ім. Петра Могили Володимир Бублик радив випускникам з висоти свого людського і професійного досвіду не поспішати розривати ту пуповину, яка з’єднує їх з Академією. Він змалював випускникам тривимірну систему життєвих координат:

«Одна вісь – горизонтальна. Це ваші однокурсники, ваші товариші, з якими виділили лаву, з якими ділили дах та їли одну кашу. Залиште цей зв'язок на все ваше життя. Допомагайте одне одному! Далі вертикальна вісь. Це – друзі ваші молодші, студенти інших курсів та дітлахи, які лише мріють тут навчатися. Станьте для них менторами, наставниками. Допоможіть їм обрати правильний шлях, зорієнтуватися у складному житті. Третя вісь – ортогональна до попередніх двох. Це ваші стосунки з нами, викладачами. Пам’ятайте, що ми завжди будемо радіти вашим успіхам. Приходьте до нас з гордістю. Приходьте у випадку невдач за порадою. Впевнений, що ваш потенціал не залишить вам часу на байдикування. Не байдикуйте, будьте працелюбні. Дай Господь вам мудрості та зваженості!»

 

Від імені головних героїв цього свята, випускників поточного року, говорив випускник магістерської програми з правознавства Максим Дворовий:

«Києво-Могилянська академія, яку я її знаю, була драйвером змін тому, що інакше вона не могла. Якби опозиційна Могилянка не вдосконалювалася, сьогодні її б не існувало. Якби опозиційна Могилянка не намагалася діяти проактивно, то сьогодні її теж би не існувало. Якби опозиційна Могилянка не боролася, то сюди не йшли б ті, хто прагнуть змін».

 

Традиційно у День Конвокації відбулось нагородження грантами випускника факультету економічних наук 2000 року Олексія Цебра: відзнакою "Оберіг" - за збереження духовних цінностей Києво-Могилянської академії, нагороджена доцент кафедри економічної теорії, к.е.наук п.Наталя Іванова; грантом "Мультиплікатор добра" - за справи, що надихають творити добро, нагороджена керівник Музею НаУКМА к.і.н. п.Таїсія Сидорчук.

 

Вітаємо лауреатів нагород!

Вітаємо всю могилянську спільноту із закінченням академічного року!

Вітаємо випускників 2016 року! Бажаємо успіху та втілення мрій! Могилянка завжди рада вам!

 

Фотоальбом Конвокації-2016 можна переглянути за посиланням.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна