Випускники розповіли про покликання

 

Четверо випускників Могилянки зустрілися зі студентами у межах програми «Ми – про покликання! KMAP`s re-opening».

 

  

Валентин Пугачов (БП Економічна теорія 2009-13) - блогер, smm-ник, хлопець з Полтави, історії якого не залишать байдужими нікого, хто хоч раз на них натрапить.

Ольга Асадча (БП, Спеціаліст, МП Право 2003-10) - викладачка факультету правничих наук у Могилянці, перекладачка-фрілансер. Вона була ментором команди НаУКМА, яка в лютому перемогла у конкурсі Європейського суду з прав людини European Human Rights Moot Court Competition. Тепер учасники команди матимуть можливість пройти місячне стажування в Європейському Суді з прав людини.

Михайло Оболонський (БП Економічна теорія, 2007-11) - економіст, співзасновник ГО EasyBusiness, яка розробляє і просуває реформи, що сприяють спрощенню бюрократичної системи і розвитку чесного бізнесу.

Дарія Горячева (БП, Політологія 2007-11)- керівник відділу зв’язків із урядом в ГО "Навчай для України", яка працює над реформами в освіті, щоб діти у школах вчились свідомо, розуміли, для чого це роблять і знаходили себе якомога раніше.

 

Що спільного мають ці чотири, такі різні, особистості?

Кожен із них знайшов своє покликання.

 

«Ми – про покликання! KMAP’s re-opening» - саме так називалася подія, яка зібрала чотирьох випускників та повну аудиторію людей. За словами Орини Стеценко, координатора заходу, проект запустили у вересні 2016 року під назвою KMA Professionals: «Ідея була в тому, щоб проводити зустрічі з випускницями і випускниками НаУКМА, які критично і відверто розповідатимуть студентам і студенткам про свої професії – реалії роботи, практичну інформацію про свої спеціальності, різні тенденції у своїй галузі».

З того часу було проведено шість заходів з одинадцятьма випускниками. В грудні команда вирішила, що час виходити на новий рівень. Організатори відкриті до співпраці й запрошують усіх зацікавлених долучатися до спільної справи.

«Ми - про покликання! KMAP`s re-opening» - перша подія після ребрендінгу проекту, і подія успішна. Затишна атмосфера KMArt SPACE і люди, які хочуть чогось досягти. І люди, які вже чогось досягли. У дружньому колі говорили про важливе й актуальне для кожного студента та для кожного, хто шукає себе.

 

Кожен давав свої відповіді на основі власного досвіду. Ось тільки деякі з порад та коментарів від випускників.

Дарія:

Треба займатись якоюсь практичною діяльністю, не занурювати себе в світ академічного. Особливо це зрозуміють гуманітарії. Коли ти щодня дуже впевнено говориш в теоретичній площині, це, звичайно, тебе розвиває, але певною мірою віддаляє від реального життя. Головне – не впадати в крайнощі: забити на навчання й реалізовувати себе тільки професійно чи, навпаки, тільки вчитися, а через 6 років зрозуміти, що нічого не вмієш.

 

Ольга (про волонтерські проекти під час навчання на прикладі судових дебатів):

Так, це вимагає окремого часу, але це, фактично, твій професійний розвиток. Після завершення подібної програми, коли приходиш на співбесіду в пошуках роботи, тебе сприймають вже як людину, котра зробила щось набагато більше, ніж інші. Це інвестиція в свій професійний розвиток. Це те, що однозначно залишиться з вами після того, як ви перестанете отримувати оцінки.

 

Михайло:

Всі навички можна поділити на hard skills і soft skills. Зараз я дійшов до розуміння того, що soft skills набагато важливіші (те, як ми говоримо, як презентуємо себе чи свої проекти, як коментуємо), тож краще навчитись цього якнайраніше. Ви отримаєте диплом, але на Могилянці нічого не закінчується. Вам постійно треба буде вчитись.

 

Валентин (про поєднання того, що приносить радість, із тим, що приносить гроші):

Умовно, любов для мене – це, власне, блогерство, яким я зараз займаюсь. Воно наразі мені за останні два роки не приносить грошей (хоча зараз вже з’явились цікаві пропозиції від потенційних партнерів, донорів, інвесторів). Гроші наразі – це моя робота в Українському кризовому медіа-центрі. І чи люблю я те, що приносить мені гроші? Мабуть, так. В останні півроку я придумав у рамках УКМЦ музичний проект, де я є ведучим. Це все прикольно, це приносить мені задоволення і я отримую від цього певні гроші.

 

Наприкінці зустрічі Михайло, Дарія, Валентин та Ольга поділилися порадами про те, що варто робити студентам зараз, аби максимально ефективно використати час навчання в університеті:

- намагайтесь доторкнутися до професійного життя (попрацювати, постажуватися);

- шукайте людей з царини, в якій плануєте розвиватися, і задавайте їм питання;

- будуйте свою мережу контактів, шукайте лідерів думок у сфері, цікавій для вас, ходіть на конференції й знайомтеся з ними, відвідуйте публічні заходи;

- не бійтеся експериментувати і випробовувати нове, бо навіть те, що зараз здається втратою часу, у майбутньому може виявитись безцінним досвідом.

І нехай кожен знайде своє покликання!

Відеотрансляцію цієї зустрічі можна переглянути на сторінці KMAP's у facebook.

 

Матеріал підготувала Олеся Далебіга, (МП-1, філологія), прес-центр НаУКМА  

 

 

© 2012-2023 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна