Про результати дослідницького проекту EUNPACK

 

Весною 2018 р. Центр ім. Жана Моне з європейських студій Національного університету «Києво-Могилянська академія» завершив фінальний етап дослідницького проекту «EUNPACK», що здійснювався за підтримки Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

 

 

Проект «EUNPACK» (повна назва - «Відповідальне висвітлення конфліктів у рамках комплексного підходу ЄС до механізму розв’язання конфліктів та криз») був націлений на вивчення здатності ЄС реагувати на кризи в різних регіонах (в тому числі, в сусідніх з ЄС країнах, включно з Україною).

 

 

Використовуючи кількісні та якісні методи дослідження, команда проекту провела квотне опитування у вибраних регіонах України (загалом було опитано 190 респондентів серед внутрішньо переміщених осіб, підприємців, співробітників НДО, представників цивільного сектору безпеки, місцевих рад та інших реальних та потенційних бенефіціарів програм ЄС) та глибинні інтерв'ю (в якому взяли участь 43 експерта, в тому числі представники державних органів влади, громадські активісти та посадові особи ЄС, які беруть участь у реалізації секторальних програм в Україні).

Результати показали, що ЄС залишається серед трьох найвпізнаваніших міжнародних акторів, що допомагають Україні в період конфлікту. Серед інструментів допомоги Україні, респонденти найбільш обізнані про політичну та дипломатичну діяльність ЄС, а також про підтримку ЄС з метою розвитку та гуманітарну допомогу. Втім, рівень задоволеності результатами допомоги є різним між групами бенефіціарів та реґіонами. Загалом, майже половина респондентів вважає, що допомога ЄС Україні в період конфлікту мала позитивні наслідки, тоді як третина вважає, що вона погіршила або не вплинула на ситуацію.

Під час опитування респонденти наголосили на тому, що реакція ЄС на конфлікт в Україні надійшла запізно та була недостатньою, і що ефективні відносини на теперішньому етапі мають будуватись, не як допомога, а як партнерство. Позитивна репутація ЄС в Україні має бути зміцнена та використана для обговорення проектів реінтеграції Донбасу та врегулювання складних післявоєнних процесів в Україні. Учасники дослідження наголошують, що «історичну роль ЄС не можна недооцінювати, саме ЄС здатний втримати Україну від того, щоб стати тоталітарною державою».

 

Щоб отримати додаткову інформацію, будь-ласка, перегляньте повні звіти за посиланнями нижче або зв'яжіться з нами за адресою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Звіт за результатами опитування щодо сприйняття громадськістю ролі ЄС в Україні (англійською мовою). 

Звіт за результатами поглиблених інтерв’ю щодо сприйняття ефективності реакції ЄС на конфлікт в Україні (англійською мовою).  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна