Посвята 2018: найсильніші вступники країни знову обирають Могилянку

 

Цьогорічна XXVII Посвята стала найчисельнішою в новітній історії НаУКМА.

 

 

На Контрактовій площі рекордна кількість першокурсників – 1442 бакалаври та магістри виголосили Клятву студента НаУКМА та пообіцяли «вірно служити своєму народу, нести йому слово правди й добра, віддати на його благо здібності і здобуті знання».

Випускники класу 2022 року не просто вибороли право навчатися у найстарішому і одному з найкращих університетів країни; вони стають членами спільноти, яка свідомо покладає на себе відповідальність за майбутнє країни, її інноваційний розвиток, її європейське майбутнє. Варто зазначити, що цього року Могилянка посіла перше місце серед державних закладів вищої освіти за середнім конкурсним балом заяв вступників - 173,3. 12 із 22 спеціальностей стали лідерами за середнім конкурсним балом заяв вступників серед державних ЗВО. Особливо приємно, що Могилянку обрали 16 студентів з максимально можливим конкурсним балом. А середній конкурсний бал усіх зарахованих становить 179,62.

 

Першими гості свята вітали Академічну процесію викладачів Могилянки.

 

 

Розпочав Посвяту президент Києво-Могилянської Академії, PhD, професор Андрій Мелешевич. Особливе місце і в академічній спільноті, і в могилянських урочистостях посідають випускники.  

Цього року з початком нового етапу в житті юних могилянців привітала в.о. Міністра фінансів України, членкиня Наглядової Ради НаУКМА, випускниця 1998 року Оксана Маркарова. Вона наголосила, що бути частиною могилянської спільноти і надихати цінностями цієї спільноти усю країну - це велика честь і для неї особисто, і для кожного студента.  

Ще один гість могилянської Посвяти-2018, випускник НаУКМА, Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, порадив студентам багато вчитися і багато працювати: " Я стояв на вашому місці 26 років тому. Мріяв, тішився і переживав... Вірю у вас. Вірю в Академію. Вірю в майбутнє України!"

 

 

 

 

Знаковою традицією початку нового навчального року у нашому університеті є інаугураційні лекції. Прочитати їх запрошують вчених зі світовим ім’ям, визнаних авторитетів у своїй галузі. Цього року лекцію «Верховенство права в європейській інтеграції: витоки, функції та виклики» прочитав доктор Петер-Крістіан Мюллер-Графф, професор Гейдельберзького університету, почесний професор НаУКМА.

На церемонії Посвяти професор також привітав вступників.

«Будьте сміливими! - побажав студентам у вітальному зверненні автор ідеї відродження Могилянки та її перший президент, нині Почесний президент НаУКМА, Герой України, професор В’ячеслав Брюховецький.Вбирайте щодень у вашу душу відчуття свободи! Нехай її дух супроводжує вас протягом усього життя».

 

На завершення церемонії першокурсники познайомилися із унікальним живим талісманом Могилянки – черепахою Альмою, символом мудрості. Ще 1996 року мале черепашеня подарували своїй Alma Mater її перші випускники. Відтоді Альма - незаперечна зірка всіх могилянських посвят. 

 

Святковий настрій присутнім подарував виступ унікального могилянського Студентського театру-студії, яка продовжує традиції середньовічних вуличних театрів і створює дивовижні вистави. 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна