Леонід Фінберг отримав премію «Світло справедливості»

svitlo finberg2

svitlo finberg2

Лауреатом премії «Світло справедливості» 2018 року став Леонід Фінберг – дослідник історії та культури східноєвропейського єврейства, директор Центру юдаїки НаУКМА, головний редактор видавництва “Дух і Літера”. Церемонія нагородження відбулася 14 грудня у Національному музеї Тараса Шевченка в Києві.

 

Нагорода заснована канадійкою українського походження Анастасією Шкільник (померла 2014 року) та Борисом Ґудзяком, єпископом УГКЦ на честь батька Анастасії д-ра Михайла Шкільника - юриста, громадського і політичного діяча часів визвольного руху в Україні 1917-1920 років.

 

«Ми не помітили, як змінилися, бо порівнюємо своє життя із тим, що є в інших країнах, тоді як треба порівнювати нас теперішніх із нами вчорашніми»,– зауважив Леонід Фінберг  під час церемонії нагородження. – Відроджується український кінематограф, який стає відомим у світі, українські театри, відкриваються важливі культурні заклади. Фантастичні зміни відбуваються і на книжковому ринку України. У нас з’явилася справжня філософська бібліотека, яка складається з таких представників, як Андрій Баумейстер, Олег Хома… Народилася й історична бібліотека, яка розбиває міфи радянської історіографії, розвивається юдаїка. Відбувається чітке домінування української гуманітаристики та української літератури – і покупці все частіше купують українські переклади. Окрема перемога – це українська дитяча література, де окремі твори друкують сотнями тисяч примірників.

 

Ще одні позитивні зміни – це те, що студенти отримують унікальні можливості стажування в іноземних університетах. Думаю, вони уявити не можуть, що їх батьки навіть не мали шансу виїхати за кордон. Вражаючих зрушень – багато, і вони дають силу долати труднощі, які ніхто, окрім нас, не вирішить. Клуб особистої відповідальності є вирішальним у розв’язанні проблем України. Потрібно створювати потужні інтелектуальні центри, які диктуватимуть владі рухатись і приймати правильні рішення. Ключові ролі у цьому мають належати вже новому поколінню».

 

Щорічно (починаючи з 2010 року) відзнаку «Світло Справедливості» вручають за моральне, духовне та етичне лідерство. Нагорода покликана привернути увагу до ціннісного лідерства, до важливості моральних принципів у проводі, до популяризації прикладів такого лідерства в українському суспільстві. Серед лауреатів попередніх років були: журналістка й розслідувачка корупційних схем Наталя Седлецька (2017), правозахисниця з Луганська Лариса Заливна (2012), лідер кримськотатарського національного руху Мустафа Джемілєв (2011), публіцист Євген Сверстюк (2010).

 

Леонід Кушелевич Фінберг з 1997 року – співредактор часопису «Дух і літера». У той же час, розпочинає читати на магістеріумі НаУКМА курс лекцій «Єврейська цивілізація». Має понад 80 публікацій в українських, російських, польських, угорських, французьких, німецьких, американських наукових та публіцистичних виданнях. Організатор та ведучий більш ніж 100 діалогів на Ukrlife.tv  з письменниками, науковцями, видавцями про актуальні події культурного життя країни. Разом із Костянтином Сіговим, у видавництві «Дух і Літера» видали більш ніж чотириста книг інтелектуальної класики ХХ ст.: текстів Ханни Арендт, Поля Рікера, Жоржа Ніва, Ярослава Пелікана, Сергія Аверінцева, Сергія Параджанова, Чеслава Мілоша, Януша Корчака, Леонідаса Донскіса, Мірче Еліаде, Геннадія Естрайха, Бориса Херсонського, Світлани Алексієвич, Тімоті Снайдера та інших.

 

Спільнота Києво-Могилянської академії щиро вітає Леоніда Фінберга з відзнакою!

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна