Візит делегації Європейського університету Віадріна в НаУКМА: про враження та перспективи співпраці

16-17 жовтня до НаУКМА завітала делегація Європейського університету Віадріна з Франкфурту-на-Одері на чолі з президентом Віадріни, професоркою, докторкою Джулією фон Блументаль та канцлером університету Нільсом Гелле-Меєром. Під час зустрічей з керівництвом університету та керівниками ключових підрозділів НаУКМА колеги з обох університетів обмінялися досвідом і обговорили формати розширення співпраці. Окремі зустрічі було присвячено фінансовому менеджменту та управлінню університетом, діджиталізації академічних процесів, розвитку бібліотечних ресурсів та викладанню іноземних мов в обох університетах.

 

 

Vidrian delegation

 

Фото – Сергій Росінський

 

Європейський університет Віадріна є стратегічним партнером Академії вже понад 15 років. За цей час 58 студентів, 25 співробітників і викладачів НаУКМА навчалися, викладали чи стужувалися у Віадріні. У Могилянці навчалися 4 студенти з Віадріни, а 5 співробітників приїздили до НаУКМА для обміну досвідом.

 

Враженнями від візиту та планами щодо майбутньої співпраці поділився канцлер Віадріни, Нільс Гелле-Меєр.

 

Пане Гелле-Меєр, насамперед, дякуємо Вам за згоду мати цю розмову та за продуктивні два дні обміну досвідом між нашими інституціями. Ми були раді приймати делегацію Європейського університету Віадріна у НаУКМА, сподіваємось на продовження плідної співпраці в майбутньому.

 

Озираючись на зустрічі з керівництвом університету та співробітниками різних підрозділів Академії, які ваші враження про університет?

 

Загальне враження справді хороше. Команда НаУКМА є цілковито відданою, дух Академії, здається, надихає всіх, хто тут працює. Видається, колектив університету на порозі перехідного періоду – є старші співробітники, є молодші, деякі колеги мають більш довгострокові цілі та бачення. . Водночас загальний дух університету є недоторканним, і це дуже важливо.

 

Які, на Вашу думку, є можливості для інтернаціоналізації і співпраці наших університетів у майбутньому?

 

Маю сказати, що таких можливостей є набагато більше, ніж я очікував до приїзду сюди. У нас були дуже хороші дискусії щодо процесу бюджетування і фінансування університетів, ми про продовження традиції обміну співробітниками. Також отримав дуже позитивний відгук від нашого головного бібліотекаря пана Гаппеля про зустріч з директоркою бібліотеки НаУКМА – виглядає, що цей візит може започаткувати продуктивне співробітництво в цій галузі. І звичайно, ми хочемо активізувати наші обміни студентами, що вже є доброю традицією. Можливо, нам варто, також подумати й про спільні навчальні програми.

 

Як ви вважаєте, чи є можливості для співпраці також в інших форматах, наприклад спільна участь у грантових проектах?

 

Безсумнівно, є висока ймовірність того, що ми зможемо знайти спільні дослідницькі інтереси, а також, що будемо подавати спільні заявки на проекти, які фінансуються зовнішніми організаціями. Хотів би також окремо відзначити, як дуже і дуже важливий аспект, серйозний підхід університету до питань протидії корупції. Я думаю, що керівництво Академії робить дуже вірну справу, яка відкриває можливість для співпраці за підтримки зовнішнього фінансування.

 

З якими ідеями та думками Ваша команда повернеться до Віадріни з НаУКМА? Що нового чи, можливою, відмінного команда Віадріни побачила в НаУКМА,які ідеї буде готова втілити у Вашому університеті?

 

Це справді дуже цікаве питання. Сьогодні ввечері матимемо розмову з командою Віадрини, тоді я більше знатиму про їхні особисті враження. Загальне враження від НаУКМА - ваші люди беруть на себе відповідальність за те, що вони роблять, а це в Східній Європі зустрічається не так часто. Люди в Могилянці не лише свідомі того, що вони роблять, але й віддані своїй роботі. Вони беруть на себе відповідальність за результат, а це не можна не відзначити. Це той феномен духу, який вдалося сформувати тут - думаю, що у всієї моєї команди склалися такі самі приємні враження.

 

Що б Ви побажали Могилянці як університету?

 

Бажаю Могилянці, аби вона й надалі продовжила рухатись тим шляхом, котрий вже намітила для себе у cтановленні академічної автономії. Ми як університети, більше чи менше, відчуваємо вплив держави, адже використовуємо державне фінансування (це стосується й мого університету).. Але для якісної роботи нам вкрай важливо мати певний рівень незалежності і, як я розумію, це саме те, до чого прагне Могилянка. Я вважаю, що досягнення академічної успішності та фінансової незалежності є правильним шляхом до додягнення успіху на академічній мапі Європи

 

Мали за велику честь приїхати до Києва і НаУКМА нашою великою делегацією.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна