Могилянські ІТішники вчились програмувати на базі компанії Cisco Systems в Україні

Студенти факультету інформатики НаУКМА відвідали семінар «Програмування мережі для мережевих інженерів» (Network Programmability for Network Engineers) у київському офісі Cisco Systems та практикувалися на потужній навчальній платформі Cisco DevNet. Участь у семінарі взяли 15 студентів спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» (ІПЗ). 

 

За словами старшого викладача кафедри мережних технологій Дмитра Черкасова, котрий і організував навчальний візит, на семінар могли записатися всі охочі студенти: «Цей семінар не має чіткого зв'язку з якоюсь конкретною дисципліною, але для участі в ньому була потрібна обізнаність в мережних технологіях, - пояснює пан Черкасов. – Тобто, семінар був орієнтований в основному на студентів, які вже пройшли курси «Комп'ютерні мережі» та «Базові мережні технології». Під час семінару Network Programmability for Network Engineers студенти ознайомилися з підходами та інструментарієм NetDevOps. Окрім теоретичного матеріалу до семінару було включено практичну частину, в якій студенти виконували вправи на потужній навчальній платформі Cisco DevNet.

 

Cisco є одним з лідерів з впровадження найсучасніших технологій ефективного керування великими комунікаційними мережами за допомогою програмного забезпечення (ПЗ). Компанія, яка протягом багатьох років домінує серед розробників апаратних засобів для мереж, наразі активно розвиває напрямки програмування та автоматизації рішень і пристроїв з використанням програмних інтерфейсів (API). На сьогодні набула великої популярності методологія DevOps, що трансформує взаємодію розробників ПЗ та системних адміністраторів з метою їх тіснішої інтеграції. Зі свого боку Cisco запровадила термін NetDevOps, який є розширенням DevOps в напрямку мережевих технологій.

 

Ініціатива проведення заходу належить координаторці навчальних програм Cisco Systems в Україні, Білорусі та Казахстані Олені Домотенко. Ведучим семінару був спеціаліст із Cisco DevNet Олексій Борисенко.

 

«Відвідування представництв крупних компаній в галузі ІТ і виконання практичних занять у навчальному процесі є дуже корисним і результативним, - зазначає Дмитро Черкасов. – Фактично, такі заходи ілюструють відповідність того, що студенти вивчають в університеті, тому, що існує в реальності. Уже декілька разів ми зі студентами відвідували найбільший в Україні дата-центр «Парковий» і також отримували позитивні відгуки».

 

Семінар такого формату з компанією проводився вперше, але в планах зробити такі семінари регулярними й тісніше співпрацювати з Cisco.

 

Варто зазначити, що факультет інформатики (ФІ) НаУКМА активно залучає ІТ-компанії, що працюють на ринку України. Так, нещодавно, на ФІ завершився курс «Пошукова оптимізація веб-застосувань», розроблений спільно з компанією Moneyveo, а автори найкращих проєктів отримали фінансову винагороду. А вже 25 лютого 2019 року відбудеться презентація бакалаврської сертифікатної програми «Інженерія вбудованих систем», що реалізовуватиметься спільно з компанією з GlobalLogic.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна