Усі курси на Coursera безкоштовно доступні для 5000 могилянців

Зусиллями команди факультету інформатики за ініціативою викладача факультету Максима Корнійчука, Могилянка отримала безкоштовний доступ до платформи Coursera for Campus. НаУКМА отримала максимально можливу кількість ліцензій – 5000, і тепер усі студенти, викладачі та співробітники зможуть прослухати курси від провідних світових університетів.

 

Перезарахування курсів для студентів на даному етапі неможливе, а для викладачів та співробітників, за наявності сертифікату, курси будуть зараховані як підвищення кваліфікації.

 

Записатися на обраний курс чи курси можна до 31 липня 2020 року, а закінчити - не пізніше 30 вересня 2020 року. Аби зареєструватися на платформі, необхідно заповнити форму та дочекатися інструкцій, що надійдуть протягом доби на корпоративну скриньку. Реєстрація доступна лише для користувачів з обліковим записом у домені НаУКМА, а запити на підключення опрацьовуватимуться раз на добу.

 

“Я побачив оголошення від Coursera, що через пандемію Covid-19 та карантин, вони відкривають безкоштовний доступ до всі курсів для університетів і вирішив зареєструватися, щоб студенти факультету інформатики скористались цією можливістю, а декан Андрій Глибовець підтримав цю ідею - розповідає ініціатор Максим Корнійчук, котрий також ефективно використовує платформу Distedu для дистанційного навчання та проводить онлайн вебінари з гостьовими лекторами для слухачів курсу “Цифровий бізнес”. - Про цю новину дізналися студенти інших факультетів та колеги, тому я звернувсяв до Coursera, щоб вони надали нам більшу кількість ліцензій (авт. Попередньо, Максим Корнійчук зареєструвавшись, отримав лише 100 ліцензій). Вони відповіли ствердно й ми почали думати над алгоритмом реєстрації для усіх могилянців”.

 

Опісля сформувалася ціла команда з фахівців із різних підрозділів, котрі конвертували можливість в реальний проєкт: викладач Максим Корнійчук (БП “Комп'ютерні науки”, 2004), декан факультету інформатики Андрій Глибовець (БП “Право”, 2001, Магістеріум, 2003), завідувач навчальної лабораторії ФІ, викладач Ярослав Вознюк, в.о. президента Василь Ожоган, деканка студентів, викладачка факультету правничих наук Діана Проценко (БП, СП, МП “Право”, 2002/2002/2005), керівниця Центру забезпечення якості освіти Ольга Бершадська, керівник Центру електронної освіти Олександр Поддєнєжний та керівниця відділу стратегічного розвитку Валерія Казадарова (БП та МП “Політологія, 1997/1999).

На даному етапі процес реєстрації користувачів та технічну підтримку курують на факультеті інформатики та у Центрі електронної освіти НаУКМА.

 

Coursera - це бібліотека з понад 3,800 курсів, структурованих у 400 спеціальностей від понад 100 партнерських університетів і бізнесів.

 

Які можливості для викладачів?

№1 – Доповнити зміст курсів/програм

Варіанти використання онлайн курсів:

1. Онлайн курс, як окреме завдання, яке зараховується за пред'явлення сертифікату (підходить для коротких онлайн курсів). При цьому важливо показати студентам, як знання та навички, що формуються під час проходження онлайн курсу, допоможуть при вивченні вашої дисципліни/програми

2. Окремі уроки онлайн курсу, як завдання для самопідготовки, із подальшим опрацюванням результатів на вашому занятті. Важливо нагадати студентам, що вони можуть самостійно пройти решту курсу і отримати сертифікат

3. Весь онлайн курс, як навчальний матеріал, який є базою для самостійної підготовки студентів протягом вашого курсу, для виконання практичних завдань. Тут важливо враховувати терміни та навантаження студентів.

 

№2 – Підвищити професійну кваліфікацію

Викладачі можуть записатися на курси в рамках дисциплін, які викладають, чи обрати якісь інші сфери. Зокрема, рекомендуємо курси, які допоможуть підвищити едагогічну майстерність:

Learning to Teach Online 

University Teaching 

English for Teaching Purposes 

Teaching Science at University 

 

Які можливості для студентів?

№1 - Знайти курси в рамках своєї спеціалізації

Студенти можуть подивитися на курси, які пропонуються в рамках їхньої спеціалізації в НаУКМА, та доповнити своє навчання в Могилянці, взявши теми/курси, котрі не охоплює курс в Академії.

 

№2 - Відкрити для себе додаткову спеціалізацію

Якщо студент мріяв отримати знання в іншій спеціалізації, то зараз це можна зробити завдяки доступу до Coursera.

 

Рекомендації щодо навчання на Coursera

Радимо перед реєстрацією зважено подумати над тим, що саме ви хотіли б вивчити і як це вкладається у вашу нинішню навчальну траєкторію чи траєкторію професійного розвитку. Студентам варто запитати поради у одного чи декількох викладачів, у досвідчених фахівців у галузі, яку вони опановують. Важливо також розрахувати свій час. Як правило, біля кожного курсу вказано орієнтовне тижневе навантаження. Тож радимо зважати на поточне навантаження в університеті та оцінити, чи є можливість взяти додатковий курс чи курси на платформі.

Про особливості самостійного онлайн навчання можна почитати у статті на DOU, де фахівці діляться своїм досвідом та дають поради для ефективного онлайн навчання.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна