Помер Володимир Моренець. Світла пам’ять

28 червня у День Конституції та день Конвокації в Могилянці відійшов у вічність Володимир Пилипович Морененець.

 

Найкращі люди завжди йдуть у найсвітліші дні… 

Непоправна втрата для родини, спільноти, України.

Вічна пам’ять!

 

Церемонія прощання з Володимиром Пилиповичем Моренцем відбудеться у середу, 30 червня, з 11:00 до 13:00 у Ритуальному залі лікарні "Феофанія" (Київ, вул. Заболотного, 21).

Також можна підійти на 13.30 до крематорію на Байковому цвинтарі.

 

 

Володимир Пилипович Моренець (9 червня 1953) – український літературознавець, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри літературознавства НаУКМА. Лавреат Державної премії України імені Тараса Шевченка. Член Спеціалізованої ради Інституту літератури НАНУ, віце-президент Асоціації українських письменників, член редколегій журналів «Слово і Час», «Сучасність», газети АУП «Література плюс». Перший віце-президент, віце-президент з наукової роботи Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Із 1997 року і до останніх днів керівник маґістерської програми «Теорія, історія літератури та компаративістика» та завідувач кафедри літератури НаУКМА. У 1999–2003 декан Маґістеріуму НаУКМА, з 2003 віце-президент з навчально-наукових студій.

Володимир Моренець один із основоположників розвитку та формування Докторської школи НаУКМА.

 

«Талановитий і знаний науковець, Володимир Пилипович прийшов до Могилянки у вересні 1996... Відтоді все його життя було пов'язане з нашим університетом, факультетом й очолюваною ним кафедрою літературознавства. Скільки започаткувань і важливих справ було зроблено ним на посадах завідувача кафедри, декана маґістеріуму, віце-президента, першого віце-президента... Скільки фахівців-філологів підготовлено на керованих ним бакалаврській і магістерській програмах... Скільки учнів, захищених дипломних і дисертаційних робіт, успішних навчальних і наукових проєктів, книжок, збірок, журналів і статей... А скільки було ще задумів і планів...

Неймовірний біль і непоправна втрата для родини, кафедри, факультету, університету, могилянської спільноти, української гуманітаристики, всіх, хто знав і шанував Володимира Моренця...», – написала у прощальному слові декан факультету гуманітарних наук, професор НаУКМА Марина Ткачук.  

 

До слів співчуття приєднуються наші колеги з Чорноморського національного університету імені Петра Могили;

 

"Для всіх, хто його знав, професор Моренець залишиться втіленням професійної чесності, управлінської далекоглядності й вищої посвяченості Слову як втіленню істини й неперехідних цінностей. Його виступи й наукові праці є ясним орієнтиром для тих, хто торує шлях до літератури як способу розуміння людини й людського світу. Його ідеї, наукові проєкти, ініціативи допомагали й допомагають багатьом студентам і викладачам набувати своє професійне середовище, обмінюватися знаннями й досвідом, долати інертність мислення, відкривають можливості для наукового й особистісного зросту.

 

Втрата Володимира Пилиповича Моренця є непоправною для багатьох його учнів, колег, друзів, так само й для української гуманітаристики в цілому. Висловлюємо щире співчуття родичам, близьким, колегам професора Моренця.

 

Роділяємо з вами важку скорботу.

Вічна йому пам’ять!"

 

Ректор Л.П.Клименко

Декан факультету філології О.В.Пронкевич

Завідувач кафедри української філології та міжкультурної комунікації Т.П.Шестопалова

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна