Могилянка відкриває свої кампуси в Європі та Північній Америці

Кожного семестру близько 500 могилянців зможуть навчатися за кордоном

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну Національний університет “Києво-Могилянська Академія” разом з усім українським народом став на захист незалежності. Могилянці доєдналися до лав тероборони й ЗСУ, стали організаторами волонтерського руху, створили кібер- і правничі підрозділи, надають психологічну допомогу тим, хто цього потребує, деякі викладачі навіть проводять свої заняття з тимчасово окупованих територій. Поки що освітній процес у київських ЗВО проводиться онлайн, — значна частина українських академічних громад розсіяна по всій території України, а також у країнах Західної Європи та Північної Америки.

 

У час безпрецедентних випробувань вважаємо, що Києво-Могилянську Академію потрібно не тільки захистити й зберегти, але й розвинути її унікальну культуру в бік поглибленої інтернаціоналізації. Відповідно, вбачаємо подальший розвиток НаУКМА як глобального університету, з мережею власних кампусів за межами України.

 

Києво-Могилянська Академія запускає проєкт Global Kyiv-Mohyla Academy. Мета проєкту— утвердження НаУКМА як глобального відкритого університету, в якому курси та дисципліни викладатимуться спільно з кращими європейськими та північно-американськими закладами вищої освіти у змішаному, онлайн і офлайн форматах. У межах проєкту здійснюватимуться спільні дослідження з публікаціями у відкритому доступі, розвиватимуться спільні освітні програми і навчальні курси.

 

Так ми реагуємо на загрози brain drain: могилянські програми і дипломи будуть привабливими для українців, які опинилися за кордоном.

Нашою метою також є створення можливостей для власних студентів, участь у семестровій міжнародній мобільності до одного з кампусів Могилянки за кордоном хоча б раз впродовж навчання на бакалавраті. Також ми сподіваємося залучати все більше міжнародних студентів з університетів-партнерів на спільні з Могилянкою освітні програми.

 

Завдяки підтримці та фінансуванню Фундації Джеймса Темертея перші 20 студентів НаУКМА прибули на навчання в Університет Торонто. Наступні 100 здобувачів цей університет готується прийняти вже у вересні цього року і ще 100 — у січні 2023-го. Частина з тих, хто поїде до Торонто наступного навчального року, проживатимуть в Інституті Св. Володимира, в якому також відкриється представництво КМА у Канаді.

 

В межах проєкту Global Kyiv-Mohyla Academy планується відкриття представництв НаУКМА у таких університетах-партнерах:

University of Toronto, Канада

Justus Liebeg University, Гіссен Німеччина

Vilnius University, Литва

University of Glasgow, Велика Британія

 

Перелік університетів-партнерів розширюватиметься, передусім стосовно закладів вищої освіти Сполучених Штатів Америки.

 

Міжнародні кампуси Києво-Могилянської Академії стануть новими центрами українських та східноєвропейських студій, створючи спільні дослідницькі групи в різних галузях знань. Спеціальні представництва (офіси) НаУКМА координуватимуть діяльність могилянських науковців, викладачів та студентів за кордоном, а також надаватимуть підтримку студентам і викладачам наших університетів-партнерів, які братимуть участь в освітніх програмах та дослідженнях у Києво-Могилянській Академії після війни.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна