Аналітичний центр НаУКМА провів публічну презентацію результатів проєкту «Ініціатива для кримських татар»

ЩОБ УСПІШНО ІНТЕГРУВАТИ КРИМ ПІСЛЯ ДЕОКУПАЦІЇ, ДІЯТИ ПОТРІБНО ВЖЕ СЬОГОДНІ

 

22 березня 2023 року «Києво-Могилянський Аналітичний центр» провів публічну презентацію результатів проєкту «Ініціатива для кримських татар», яка складалась із медійної та дослідницької частин.  

 

 

 

Проєкт бере початок від «Ініціативи 26 червня» — минулорічної заяви відомих кримських татар про необхідність формування нових ідей для сьогодення, що визначатимуть майбутнє деокупованого Криму.  

  

Попередні результати обговорення складних і водночас актуальних для кримських татар тем були представлені у межах серії випусків ток-шоу «Ініціатива». Представники ГО «Кримська проектно-освітня платформа «Q-HUB», які виконали медійну складову проєкту, поділились враженнями від дискусій у межах ефірів, а також реакціями користувачів соціальних мереж і платформ на обговорювані питання.

 

Дослідження, результати якого також були представлені на заході 22 березня, було спрямоване на визначення ідей, що мають потенціал для консолідації кримських татар всередині та навколо загальноукраїнського суспільного порядку денного. Авторами дослідження є викладачі НаУКМА: Мартін-Олександр Кислий, Арсен Жумаділов, Дарія Орлова (рецензент), а також експерт Постійного Форуму ООН з питань корінних народів Сулейман Мамутов.

 

Участь у заході взяли також представники Верховної Ради України, Постійна представниця Президента України в АР Крим, керівництво дотичних центральних органів виконавчої влади, державних установ, Меджлісу кримськотатарського народу, представники академічної та експертної спільноти, журналісти, просвітники та активісти.  

 

Робота авторів розділена на дві послідовні частини, перша з яких містить пошук нормативно-обґрунтованих ідей у межах правового простору, дотичних теорій та емпіричного досвіду кримських татар; друга — відображає аналіз релевантних вторинних (відкритих) джерел, а також результати інтерв’ю кримських татар, лідерів думок, що перебувають у Криму, на материковій частині України, а також за її межами.  

 

«Ми не маємо допустити хибні інтерпретування бачення кримських татар щодо автономії у складі України. Міжнародне право знає різні варіанти реалізації права корінних народів, немає універсального рецепту. Автономія є інструментом для реалізації наших прав — це наша можливість зберегтись і розвиватись», — прокоментував Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу.

 

«Автономія не має бути самоціллю. Розвиток культури, мови, релігії має бути актуалізовано та закріплено на законодавчому рівні», — зазначила Таміла Ташева, Постійна представниця Президента України в АР Крим.

 

«Україна сьогодні в світі просуває меседж про деколонізацію, як ключовий посил у роз’ясненні нашої боротьби проти російської агресії, що триває. Коли ми це робимо, повинні розуміти, що деколонізація має відбуватись і всередині країни, і, зокрема, щодо кримських татар. Лише в такому випадку ми будемо послідовними як країна», — підкреслив Володимир Шейко, директор Українського інституту.  

 

«Суспільство має сформувати запит до держави Україна. Мова йде не лише про кримських татар, а й про українців. Великою перспективою було б сформувати бачення нової політичної культури, де роль освіти є значущою», — резюмував Сергій Квіт, Президент НаУКМА.

 

Учасники дискусії погодилися, що завершення проєкту та дослідження у його межах мають дати новий імпульс для глибокого та чесного діалогу як усередині кримськотатарського народу, так і між кримськими татарами та українцями і Україною в цілому.  

 

Проєкт «Ініціатива для кримських татар» діє за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Повний звіт результатів проєкту «Дослідження ІНІЦІАТИВИ. Що може консолідувати кримських татар» у форматі .pdf

 

По додаткову інформацію звертайтеся до Тетяни Харченко: +380 93 226 0286, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна