Оголошено про започаткування стипендії імені загиблого могилянця Біжана Шаропова

Над створенням стипендії працюють випускники НаУКМА Роман Набожняк і Дарія Парамонова (Лосєва).

 

Стипендія призначена для аспірантів PhD-біологів НаУКМА і полягатиме в можливості проходження стажування у кращих лабораторіях світу для вивчення наукових методів, які допоможуть вдосконалювати якість досліджень молодих вчених Могилянки.

 

На своїй сторінці у Facebook Роман написав: «Ми б хотіли, щоб ця стипендія була максимально в дусі Біжана – нестандартною за наповненням, амбітною та цікавою. Тому, замість традиційної оплати навчання на контракті, ми хочемо підтримати аспірантів PhD-програми «Біологія» Могилянки, давши їм можливість проходити стажування в найкращих світових лабораторіях для вивчення наукових методів, які допоможуть значно підвищити якість їхніх досліджень. Даша провела попередні перемовини із кількома університетами і лабораторіями у США, Канаді та Європі, й усі без виключення потенційні приймаючі сторони повністю підтримують ідею і готові сприяти втіленню».

 

 

У подальшому передбачено створення ендавменту — форми фонду, яка забезпечить сталість стипендії. Проте, перш ніж перейти до фандрейзингу на ендавмент, Роман і Дарія планують реалізувати перший конкурс у найближчому навчальному році і показати результат: 3-місячне стажування в ETH Zurich (дорога, проживання, добові, адміністративні витрати, витрати на реагенти), яке коштуватиме €15 000.

 

«Безумовно, візія полягає у тому, щоб одного дня лауреат або лауреатка стипендії імені Біжана Шаропова привіз чи привезла до України Нобелівську премію, а під час отримання зі сцени у Стокгольмі лунало імʼя Біжана, щоб про нього знали в усьому світі. За що він жив і за що віддав своє життя», — пише Роман Набожняк.

 

Біжан Шаропов — випускник програми «Біологія» НаУКМА (бп 2011, мп 2013), голова Ради молодих вчених Національної академії медичних наук України, науковий співробітник відділу нервово-м’язової фізіології Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця, співзасновник і головний біолог компанії «Українські генетичні технології». Активний учасник Революції Гідності. Після служби у складі батальйону «Айдар» у 2014-2015 роках захистив кандидатську й викладав на кафедрі біології НаУКМА.

Від початку повномасштабної війни повернувся до війська й воював у складі 11 ОРСП (окрема рота спеціального призначення) 112 бригади ТрО. Із квітня 2022 року вважався зниклим безвісти під час виконання бойового завдання на Харківщині. В лютому 2023 року стало відомо про смерть захисника.

 

Запрошуємо всіх небайдужих долучитися до збору коштів для стипендії.

 

Посилання для внесків на Монобанку

 

Номер картки: 5375411206124039

 

Кошти будуть перераховані на офіційний рахунок, з якого здійснюватиметься фінансування стипендійної програми.

 

Мета: 650 000 грн

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна