Києво-Могилянська Академія відзначила 20-ту річницю відродження

Цьогорічний День Академії став особливим для могилянської спільноти – студентів, викладачів і всіх друзів Могилянки. Академія святкує 20-річчя відродження. Саме у 1992 році, 20 років тому, було здійснено перший набір студентів до відродженої Києво-Могилянської академії.

 

Ведучими святкового вечора були президент НаУКМА Сергій Квіт і випускниця Могилянки, заступниця декану ФЕН Світлана Сєміколенова.


 Першим могилянське коло привітав почесний президент В’ячеслав Степанович Брюховецький. Він згадав, що відродження Академії на початку 90-х нагадувало відчайдушну авантюру – настільки важко було повірити, що Могилянка знову постане на своїй історичній території і стане провідним університетом. В’ячеслав Степанович переконаний, що цілі, які він ставив перед собою і колегами, досягнуто і треба рухатися далі: «Зрушення, які ми маємо, не можуть задовольнити нас повністю, ми завжди будемо прагнути більшого, проте ці зрушення – незворотні. Ми можемо пишатися тим, що більшість студентів, випускників і працівників Академії є людьми світлими і чистими. Саме тому перед нами постає велике завдання: зробити цей світ світлішим і чистішим. Я переконаний, що спільними зусиллями ми це зробимо!».

 

Особливими гостями в Академії завжди є її випускники. Від їх імені могилянську спільноту привітала Катерина Максим – студентка першого, 1992 року, набору до Академії. Вона вийшла на сцену у біло-блакитній мантії – 20 років тому на церемонії посвяти у студенти Академії так були одягнуті усі студентки. Пані Катерина поділилася найважливішим спогадом про Alma Mater: «Ми вважали своє навчання чудовим стартом, трампліном для стрибку в гідне життя, у світ. Ми досягли того, про що мріяли, але минув час – і Могиляка знову потягнула до себе, когось швидше, когось пізніше. Мені знадобилося 8 років, щоб зрозуміти магію цих стін, неймовірної атмосфери та особливих людей, які творили і продовжують творити Академію. Час плинний, Академія вічна, до неї хочеться повертатися знову і знову».

 

Привітати Могилянку також прийшли посли європейських держав, Голова Подільської районної в місті Києві державної адміністрації Петро Матвієнко, академік НАН України Ярослав Яцків, партнери та друзі університету. Надзвичайний та Повноважний посол Польщі в Україні доктор Генрик Литвин зауважив, що найважливішим результатом співпраці Академії з польськими партнерами є спільні дипломи, які відкривають для випускників нові можливості.

 

Пан Литвин також згадав про часи заснування Академії: «Петро Могила був автором найбільш правильної концепції європейської інтеграції, де захист кожним народом оригінальності та цінності своєї культури поєднується із найважливішими цінностями західноєвропейської цивілізації. Я переконаний, що професори, студенти, випускники Могилянки продовжували і продовжують цю велику працю. Бажаю вам великих успіхів на цій дорозі!».

 

Надзвичайний та Повноважний посол Франції в Україні Ален Ремі зазначив: «Розвиток НаУКМА продовжує бути надзвичайно динамічним, незважаючи на те, що це один із найстаріших європейських університетів із багатою історією. Ми пишаємося тим, що тісно пов‘язані з Академією партнерськими відносинами, які можна вважати одним із найуспішніших наших проектів в Україні. Він здійснюється завдяки співпраці із французькими університетами, програмам обміну та наданню стипендій найкращим могилянцям. Бажаю і надалі успішного завершувати усі починання!».

 

Найтісніша співпраця зараз пов’язує Могилянку з університетами Німеччини. Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль підкреслив важливість цієї співпраці: «Хочу наголосити, наскільки важливою для Німеччини є співпраця з Києво-Могилянською академією. Нам надзвичайно приємно, що наш голос чують тут, в академічній сфері. Ми щиро раді надалі продовжувати наше партнерство через навчальні обміни, стипендії та інші спільні заходи».

 

Велике захоплення аудиторії викликало музичне вітання від вокальної формації «Піккардійська терція». Улюбленці усіх поколінь, які також відзначили цього року 20-ліття, виконували свої пісні під гарячі оплески аудиторії. З нагоди свята і багатолітньої дружби пікардійців прийняли до лав Києво-Могилянського братства. Святкування Дня Академії завершилося козацькими забавами братства «СПАС» та студентською вечіркою від радіо «К:)ВІТ».

 

Ольга Лось,

прес-секретар НаУКМА, випускниця ФГН 2011 р.


Фотоальбом святкування Дня Академії-2012 можна переглянути тут.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна