Музей ім. В.П. Замостяна в НаУКМА

Розпочалась робота зі створення природничого музею

 

Проект ініційований випускниками кафедри екології для реалізації давньої мрії Віталія Павловича Замостяна про створення природничого музею на Факультеті Природничих наук НаУКМА.

На даний момент цікавою особливістю проекту є те, що у його створенні беруть участь працівники, випускники, студенти та аспіранти НаУКМА.

Проект перебуває на стадії формування концепції музею та запрошує долучитись всіх, хто відчуває у собі бажання зробити свій посильний внесок у творчий процес його розробки та реалізації.

 

Віталій Павлович Замостян був фактичним творцем першого в незалежній Україні факультету природничих наук, а також близьким другом та соратником В'ячеслава Степановича Брюховецького у відродженні Києво-Могилянської академії.

Його гумор та авантюризм, поєднаний з грунтовними науковими знаннями та управлінським досвідом, стали невід'ємними складниками духу та цінностей ранньої Могилянки, що продовжують жити в Академії.

Проект ініційований випускниками кафедри екології та деканатом Факультету природничих наук.

На пропозицію Олени Маслюківської, випускниці та викладача кафедри екології НаУКМА, відгукнувся Екоклуб «Зелена Хвиля» і проект було презентовано на зустрічі випускників кафедри екології у листопаді 2012 року, а з початку лютого 2013 його підтримала Асоціація випускників НаУКМА.

Створення бачення майбутнього природничого музею відбувається шляхом проведення серії брейнстормів за участю керівництва, викладачів, випускників, студентів та аспірантів різних кафедр Університету, які пройдуть протягом травня 2013 року.

Перший такий брейнсторм відбувся 23 квітня в Центрі розвитку інновацій НаУКМА за участю декана ФПрН Ірини Вишенської, керівника напряму роботи з випускниками Наталії Шумкової, представника Центру розвитку інновацій НаУКМА Сергія Лобойка, випускників-екологів Олени Маслюківської (МП, 1998), Василя Назарука (МП, 1998), Дзвінки Качур (МП, 2005), Поліни Рибачук (БП, 2008), Анни Вільде (МП, 2009) та Андрія Сивоконя (фізика, БП, 1996).

В результаті було сформовано початкове бачення музею, яке буде розвинуте під час наступних брейнстормів.

 

Коротко його суть можна сформулювати наступним чином: музей включає експозиції з тематики всього Природничого факультету: хімії, фізики, екології та біології, - та сфокусований на напрямках актуальних досліджень на факультеті, здобутках і досягненнях викладацького складу та випускників. Музей поєднує науковість та естетичність, предметність відомих явищ та дух відкриття, орієнтацію на майбутнє та зв'язок із засновниками НаУКМА. Музей живий: він є майданчиком для реалізації проектів його творців та їх партнерів, для демонстрації змінних експозицій і виставок, створення інсталяцій, проведення перформансів та тематичних подій. Власне кімната 3-214, що виділена під природничий музей, планується осередком - "серцем" - музею, самі ж експозиції та події на базі музею можуть відбуватись на всій Університету. Зокрема, на першому містечку вже є створена Екоклубом клумба, що ілюструє частинку біорізноманіття України. Музей використовуватиметься з навчальною та просвітницькою метою для заохочення до наукового пізнання та розширення обізнаності з життям Факультету природничих наук. Аудиторія музею: могилянці, абітурієнти, гості та представники партнерських організацій.

 

Долучитись до створення музею можна:

 взявши участь в одному з брейнстормів, що пройдуть протягом травня;

- поширюючи інформацію про проект серед своїх однокурсників та знайомих;

- запропонувавши свою допомогу (можливо, дистанційну) в сфері Вашої компетенції;

- коментуючи напрацювання, що будуть опубліковані для обговорення;

- пропонуючи потенційні джерела фінансування проекту;

- рекомендуючи можливих партнерів у створенні та роботі проекту;

- фінансовим внеском на реалізацію проекту (детальний кошторис музею та рахунок для перерахування коштів з'являться з оформленням бачення проекту, за попередніми оцінками бюджет проекту складає близько 150 тис. грн. (ремонт, вмеблювання, часткове устаткування);

- ваші варіанти-пропозиції.

 

Долучитись до роботи та бути в курсі подій можна через сторінку проекту в Facebook: https://www.facebook.com/Zamostyan.museum

Контакти координатора проекту: Анна Вільде, випускниця МП Екологія 2009, моб: +38 097 516 11 60


© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна