Підсумки реалізації шведсько-українського Проекту «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні»

12-13 грудня 2018 року завершилась підсумкова конференція шведсько-українського проекту Академії Фольке Бернадотта «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні» #Local Self-Government & Rule of Law in Ukraine

 

 

 

RoL FBA

 

Метою Проекту є впровадження та подальше дотримання принципів верховенства права у місцевому самоврядуванні в Україні. Слоган проекту: "Повноправні громадяни - підзвітне управління". Проект фінансується Шведським агентством з міжнародного розвитку та співпраці Sida.

 

Експерти Центру дослідження верховенства права Національного університету «Києво-Могилянська академія» активно брали участь в імплементації одразу кількох компонентів Проекту.

  

 

Як підсумок більш ніж трирічної (серпень 2015 р. – грудень 2018 р.) роботи експерти Центру:

 

1. Розробили та втілили в життя спеціальні тренінгові програми:

 

- «Верховенство права в діяльності органів місцевого самоврядування в Україні» – має на меті підвищення рівня знань та професійного розуміння поняття та складових верховенства права; протягом 2015 – 2018 років проведено 15 дводенних практичних тренінгів в різних містах України (Миколаїв, Южне, Долина, Самбір, Вознесенськ, Івано-Франківськ, Харків, Чугуїв, Пирятин, Вільнянськ, Мелітополь, Дніпро, Миргород, Тернівка, Трускавець),

 

- «Дотримання принципів верховенства права у наданні адміністративних послуг» – це прикладний тренінг щодо застосування верховенства права у конкретних сферах: житлово-комунальне господарство та благоустрій, транспорт, земельні питання, реєстраційні послуги, архітектура і містобудування, здійснення інформаційних повноважень; протягом 2016 – 2017 років проведено 4 триденних практичних кластерних тренінги в різних містах України (Львів, Южне, Миргород, Дніпро),

 

- «Верховенство права та нормотворчість органів місцевого самоврядування» - спіціальниа програма для підвищення професійного розуміння поняття локальна нормотворічсть крізь призму верховенства права та його складових; у 2018 році проведено 4 триденних практичних кластерних тренінги в різних містах України (Харків, Одеса, Трускавець, Запоріжжя),

 

- «Верховенство права в твоєму місті» - практична школа для представників неурядових організацій. Експертами Центру було організовано та проведено в м. Києві (серпень 2017 року) перший модуль цієї школи «Верховенство права в діяльності органів місцевого самоврядування: правові аспекти». Учасниками цього тренінгу стали представники громадськості (представники громадських організацій, волонтери, журналісти, активісти) 15-ти міст-учасників Проекту.

 

2. Проводили прикладне дослідження щодо особливостей застосування верховенства права в діяльності органів місцевого самоврядування в Україні та підготували спеціальний посібник «Верховенство права в діяльності органів публічного адміністрування» для співробітників муніципалітетів, інших публічних службовців, науковців та практиків.

 

3. Підготували збірник-посібник «Верховенство права у публічному адмініструванні та місцевому самоврядуванні: європейські стандарти» - це збірка нормативно-правових актів як загального характеру, так і окремих спеціальних актів, рішень Європейського суду з прав людини та Європейського суду справедливості, експертних висновків, звітів та інших документів (чи витягів з них), що містять окремі правові норми і позиції щодо застосування верховенства права і його складових у діяльності органів публічного адміністрування загалом та органів місцевого самоврядування, зокрема.

 

4. Розробили спеціальний навчальний модуль (програма) «Верховенство права в діяльності органів публічного адміністрування» для викладання студентам дворічної магістерської програми «Публічне адміністрування» в Національному університеті «Києво-Могилянська академія».

 

5. Організація проведення дослідження та підготовка звіту «Верховенство права та окуповані території Донбасу і Криму» Дослідження сконцентровано на таких сферах: реєстрації актів цивільного стану (народження і смерті, шлюбу та розлучення); отримання паспортів; здійснення підприємницької діяльності та реалізація майнових прав (захисту власності); забезпечення права на освіту; соціальний захист населення.

 

6. Розробили Rule of Law Checklist in public administration (for local-self-government authorities) Контрольного переліку критеріїв верховенства права у публічному адмініструванні (для органів місцевого самоврядування). На основі концепції Rule of Law Checklist, прийнятого Венеціанською комісією у 2016 році, експертами Центру підготовлено окремий спеціальний інструмент вимірювання рівня дотримання верховенства права в діяльності насамперед органів місцевого самоврядування. Це скоріше методичний посібник, оскільки він передбачатиме системне ознайомлення особи з матеріалом, а не просто надання відповідей щоб себе перевірити хоч це теж важлива методологічна мета.

 

Активну участь у реалізації цих компонентів Проекту брали: М.Козюбра, В.Ткаченко, О.Цельєв, В.Венгер, Д.Азаров, А.Заєць, В.Сущенко, Є.Звєрєв та Ю.Іщенко.

 

Це була цікава та нестандартна дослідницька мандрівка стежками практичного застосування верховенства права!

 

Щиро дякуємо усім партнерам за співпрацю!

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна