Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 87

Національна Конференція «Впровадження Керівництва МПК з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в умовах надзвичайної ситуації в Україні: досвід, практика, наступні кроки»

 

14-15 червня у Києві відбулась Національна Конференція на тему «Впровадження Керівництва МПК з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в умовах надзвичайної ситуації в Україні: досвід, практика, наступні кроки».

 

Конференція стала кульмінацією і підбиттям підсумків дворічної діяльності Міжнародного Медичного Корпусу (International Medical Corps) з впровадження проектів, спрямованих на психосоціальну підтримку населення, постраждалого внаслідок збройного конфлікту на сході України. Важливо, що партнерські організації, котрі використовують Керівництво МПК* у своїй роботі, залишаються активними і продовжують працювати, використовуючи згаданий документ. Участь у конференції взяли представники з різних країн світу, та представники партнерських організацій Міжнародного Медичного Корпусу в Україні, таких як Національний університет «Києво-Могилянська академія», БФ «Наснага», ГО «Ресурс», ГО «Громадське радіо», ГО «Студена» та інші.

IMC201706a

Центр психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА впродовж останнього року імплементував окремий проект, підтриманий Міжнародним Медичним Корпусом, щодо підтримки постраждалого населення України, а також співпрацював з IMC у межах реалізації власних проектів з університетом Джонса Хопкінса, зокрема із впровадження терапії СЕТА, та освітньої програми ЮНІСЕФ. Окремим напрямком співпраці була участь фахівців Центру НаУКМА у роботі Міжвідомчої Робочої Групи з впровадження Керівництва МПК в Україні, основним завданням якої була контекстуалізація основних положень Керівництва МПК в Україні, робота над текстом Керівництва українською мовою.


Під час конференції партнерські організації ділились досвідом за напрямами впровадження Керівництва МПК у власній діяльності. Центр психічного здоров'я та психосоціального супроводу НаУКМА представляли Оксана Бойко, керівник проекту НаУКМА «Підвищення якості соціально-психологічної підтримки для населення України, постраждалого від конфлікту», підтриманого Міжнародним Медичним Корпусом, USAID, Advancing Partners & Communities, старший викладач Школи соціальної роботи НаУКМА, та Віра Чернобровкіна, експерт проекту, доктор психологічних наук, професор кафедри психології та педагогіки НаУКМА, з презентацією на тему «Психосоціальна підтримка в умовах надзвичайних ситуацій: підхід резилієнс».

 

IMC2017b

На фото: Оксана Бойко, керівник проекту «Підвищення якості соціально-психологічної підтримки для населення України, постраждалого від конфлікту», старший викладач Школи соціальної роботи НаУКМА та Віра Чернобровкіна, експерт проекту, доктор психологічних наук, професор кафедри психології та педагогіки НаУКМА

 

Оксана Бойко доповіла, що упродовж двох років роботи команди було розроблено окремий навчальний курс для викладачів вищих навчальних закладів, які викладають для студентів спеціальностей «соціальна робота», «психологія». Уже з наступного навчального року у студентів ВНЗ України – майбутніх соціальних працівників та психологів – з’явиться можливість навчатись за створеним курсом, оскільки за проектом Центром психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА було підготовлено і видано посібник з методичними рекомендаціями та проведено триденний тренінг для 15 викладачів провідних вищих навчальних закладів з усієї України щодо особливостей викладання такого курсу. У студентів інших спеціальностей також буде можливість пройти курс в якості вибіркового.


З метою втілення у практику основних положень Керівництва МПК та надання психосоціальної підтримки на основі підходу резилієнс було проведено 5 п’ятиденних тренінгів для практиків – соціальних працівників громадських організацій і державних Центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, волонтерів, упродовж яких вони мали можливість ознайомитися з основними тезами підходу та Керівництва, а також із особливостями їх застосування на практиці.


З урахуванням Керівництва МПК та на підставі останніх досліджень щодо концепту резилієнс, було розроблено два посібники навчально-методичні видання – «Психосоціальна підтримка в умовах надзвичайних ситуацій: підхід резилієнс» (для викладачів вищих навчальних закладів) та «Психосоціальна підтримка в умовах надзвичайних ситуацій: підхід резилієнс: посібник для тренерів), які незабаром мають вийти з друку.


Віра Чернобровкіна вела мову про концепт резилієнс: «Спочатку поняття резилієнс використовувалось в механіці, - власне, у фізиці, - і означало можливість фізичного тіла при зовнішньому натиску відпружинювати назад та повертати собі вихідну форму. Згодом це поняття увійшло до лексики біології, де воно означає властивість організму та соціальних систем мати потенціал протидії, відстоювання та утримувати певного балансу навіть при дуже важких впливах. І, нарешті, у психології це поняття близьке до поняття «життєстійкості», однак є набагато ширшим, тому такий переклад не є доречним. Сьогодні часто у наукових статтях поняття резилієнс визначають як «психологічну пружність». Зустрічається також розуміння резилієнс як психологічної гнучкості та як здатності протидії у надзвичайних ситуаціях».


За визначенням Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, резилієнс – це здатність відносно добре справлятися зі складними ситуаціями, особиста ресурсність або особистий ресурсний потенціал. Може розглядатись як індивідуальна здатність, так і здатність на рівні сім’ї і громади. Взаємодія усіх цих рівнів впливає як на резилієнс особистості, так і на резилієнс родини і громади.


Модератори семінару вказували на підхід сильних сторін, при використанні якого визначаються сильні сторони клієнта і надається допомога з огляду, власне, на ці сильні сторони. Згаданий підхід базується на розумінні того, що коли самі клієнти активно залучені до процесу отримання допомоги, вони докладають більше зусиль, в результаті чого в них виробляються навички самодопомоги. Успіх таких інтервенцій значно ефективніший, на відміну від пасивного отримання допомоги людиною.

 

IMC201706cНа фото: Вадим Овчаренко представник Фонду «Карітас» та спеціалісти та працівники НаУКМА: Тетяна Асланян, Ірина Шведюк, Віра Чернобровкіна, Тетяна Дарда, Володимир Чернобровкін


У рамках конференції відбулась окрема сесія за спільним проектом Університету Джонса Хопкінса та НаУКМА – СЕТА** . Сесію вела спеціаліст Центру психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, консультант і супервізор програми СЕТА – Оксана Варварич.


СЕТА - програма психологічної підтримки для: учасників АТО, членів їх сімей, а також внутрішньо переміщених осіб, яку було розроблено аби допомогти людям подолати психологічний та емоційний стрес внаслідок військових дій на сході України. Програма створена на основі кращих світових практик, є науково обґрунтованою, і впроваджується в Україні університетом Джонса Хопкінса та Національним університетом «Києво-Могилянська Академія».


Клієнт потрапляє в дослідження після проходження спеціального опитувальника і в тому випадку, якщо у нього проявляються симптоми ПТСР, депресії, тривоги. Після цього консультант, супервізор і тренер з Університету Джонса Хопкінса складають план порядку компонентів, які будуть застосовуватися в кожному конкретному випадку.


Програма СЕТА допомагає людям відчувати себе краще психологічно і фізично завдяки використанню компонентів, які довели свою ефективність в інших країнах:
• релаксація - для навчання клієнта способам релаксації тіла;
• відновлення активності - збільшення залученості до приємної або корисної діяльність;
• рішення проблем - вивчення нових способів вирішення щоденних завдань;
• думати по-іншому – вплив думок, почуттів і того як вони пов'язані між собою, а також навчити клієнта думати про ситуації по-іншому щоб змінити почуття і поведінку / дії;
• обговорення важків спогадів – відверте обговорення травмівних або інших страшних подій, які пережив клієнт.


Стан клієнта контролюється за допомогою спеціальної моніторингової форми, яку заповнює клієнт на початку кожної сесії. Завдяки цьому він отримує максимально якісні консультації, актуальні для його стану. А після завершення компонентів програми команда дослідження зв’язується з клієнтом щомісяця для моніторингу його подальшого стану.


Під час сесії було продемонстровано відео про проект СЕТА з коротким виступом Сергія Богданова - керівника Центру психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА, старшого викладача кафедри психології та педагогіки НаУКМА.

 

Підсумовуючи сказане, варто зауважити, що принципи, покладені у Керівництво МПК, є основою усіх методів і взагалі розуміння психічного здоров’я як такого. Кожен зі згадуваних принципів пронизано концептом резилієнс, або інакше є одним зі складових цього феномену. Центр психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА та інші партнери почали використовувати ці підходи, активно впроваджувати їх у практику підтримки людей, що постраждали внаслідок надзвичайної ситуації в Україні та показувати стабільний позитивний результат.

 

 

* Міжвідомчий постійний комітет
** З англ. Common Elements Treatment Approach - терапевтичний підхід на основі спільних елементів

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна