Команда НаУКМА у ТОП-16 найкращих команд світу на змаганнях ім. Філіпа Джессапа

 

Могилянська команда із трьох студентів-правників 4 курсу – Анастасії Єрмоленко, Мирослава Вовка, Дениса Гаценюка, студентки 1 курсу магістерської програми Людмили Редутової та тренера Максима Поповича (БП, право-2013) – здобула найкращий за всю історію участі команд від НаУКМА в Philip C. Jessup Public International Law Moot Court Competition.

 

 

Цього року у міжнародних раундах Philip C. Jessup Public International Law Moot Court Competition, що пройшли з 31 березня по 6 квітня у Вашингтоні, взяло участь рекордні 143 команди, котрі були найкращими у своїх країнах.

 

Команда Києво-Могилянської академії перемогла в усіх чотирьох відбіркових раундах, де студенти зустрілися з командами Колумбії, Пакистану, Греції та США. Таким чином, команда вийшла в 1/16 фіналу, де зустрілася з іншою командою Пакистану і знову виборола перемогу, ставши однією з 16 найкращих команд змагання. Останній раунд студенти відіграли з командою з Угорщини, яка у результаті стала переможцем, обігравши у фіналі команду з Колумбійського університету (США).

 

«Змагання були неймовірні, – ділиться враженнями член команди, студент Денис Гаценюк. – Це дає неоціненний досвід: ти, у 20 років, стоїш перед найкращими світовими юристами і переконуєш їх у тому, що твоя позиція щодо актуальних проблем міжнародного права краща, ніж у твоїх суперників. Це неймовірно, чи не так? Ще неймовірнішим є те, що ти знайомишся з людьми, котрі завтра стануть драйверами прогресу у своїх країнах».

 

На початку лютого 2019 року команда студентів НаУКМА виборола перше місце на національних раундах змагань, обійшовши 8 команд із інших українських університетів, та отримали право представляти Україну на міжнародній арені. До змагань у Вашингтоні могилянці сумлінно готувалися: «Найскладніше і найсумніше – це, безумовно, закінчувати, – пояснює Денис Гаценюк. – Зараз у кожного з нас ніби забрали частину себе. Працювати днями і ночами протягом восьми місяців, бачити натяки і підказки усюди, прокидатися і засинати тільки з думками про судові дебати, а, тут, раптом – усе. Точно можу запевнити, що знову будемо грати. У це змагання чи в якесь інше – час покаже».

 

Philip C. Jessup Public International Law Moot Court Competition – це найстаріші та найбільші міжнародні змагання з судових дебатів у світі, у котрих беруть участь учасники з майже семисот юридичних шкіл із різних країн світу. Під час змагань, команди-учасники імітують процес у Міжнародному Суді та вирішують вигаданий спір між країнами.

 

Команда студентів НаУКМА вдячна юридичним компаніям Avellum та Baker McKenzie, Українській асоціації адвокатів, а також Києво-Могилянській Фундації Америки за підтримку, що дозволила гідно представити Україну у Вашингтоні. Велика подяка також Українському академічному фольклорно-етнографічному ансамблю «Калина» за надані костюми для національного балу, що є частиною культурної програми змагань, а також усім іншим людям, котрі підтримували студентів протягом їхньої участі у змаганнях і допомагали під час підготовки.

 

Нагадаємо, що напередодні, вперше за історію участі українських команд у студентських змаганнях із медіа права, команда могилянських студентів увійшла до фіналу та здобули друге місце на міжнародних змаганнях Price Media Law Moot Court в Оксфорді

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна