Історичне досягнення – могилянська команда стала срібним призером Media Law Moot Court в Оксфорді

 

Вперше за історію участі українських команд у студентських змаганнях із медіа права, команда могилянських студентів у складі Лідії Волкової («Право», 3 курс), Тетяни Авдєєвої («Право», 3курс), Оксани Ігнатенко («Право», 2 курс) та Романа Токарика («Право», 3 курс, Чернівецький університет) – увійшли до фіналу та здобули друге місце на міжнародних змаганнях.

 

 

«Українська команда з Могилянки щойно билася як леви у фіналі з Філіппінами, – ділиться враженнями директор Центру демократії та верховенства права, суддя цьогорічного фінального раунду Андрій Шевченко. – Нажаль, друге місце, судді віддали перевагу Філіппінам. Зал – Україні. Вітали втричі гучнішими аплодисментами. Історичне досягнення – Україна вперше вийшла у фінал. По дорозі зім‘явши команди з Лондону в 1/8, Оксфорд в 1/4 та Канаду в півфіналі. Коли я був тренером команди Могилянки, наш найкращий результат був лише чвертьфінал». Могилянці отримали змогу поїхати на змагання до Оксфорду, здобувши перемогу в Північно-східному європейському регіональному раунді, що відбувся в грудні 2018 року. Уже третій рік поспіль тренером могилянської команди є Максим Дворовий (МП «Право», 2016).

 

«Це – момент-мрія, – коментує участь могилянської команди у фіналі змагань юристка, експертка міжнародної організації «Міжнародна підтримка медіа», суддя Price Media Law Moot Court Competition, випускниця НаУКМА (МП «Правознавство», 2005) Антоніна Черевко. – Пам’ятаю, як «Міжнародна підтримка медіа» й Центр демократії та верховенства права розпочали традицію участі України в змаганнях близько 10 років тому. І зараз мене переповнюють почуття гордості та щастя, що я є свідком успіху української команди».

 

Цього року на фінальних змаганнях в Оксфорді було представлено 36 команд із різних країн (Албанія, Бангладеш, Китай, Єгипет, Франція, Угорщину, Україна, Іран, Латвія, Ліван, Палестина, Філіппіни, Південна Африка, США, Зімбабве та інші). Учасники змагань працювали на кейсами щодо свободи слова, недоторканості приватного життя та регулювання соціальних медіа. Окрім змагань, протягом тижня студенти відвідували тематичні лекції, дискусії та майстер-класи від суддів, юристів та експертів у галузі медіа права.

 

Price Media Law Moot Court Competition – це щорічні студентські змагання, котрі моделюють хід судового засідання, під час якого учасники готують письмові аргументи та беруть участь у дебатах. Price Moot зосереджується на міжнародному медійному праві та пов'язаних з ними правах людини, таких як свобода вираження поглядів, свобода релігії, свобода об'єднання тощо. Змагання з медіа права були започатковані у 2008 році та продовжують проводитись Програмою порівняльного медіа права та політики в Оксфордському університеті (Programme in Comparative Media Law and Policy). Студенти Києво-Могилянської академії активно беруть участь у мут-кортах із різних галузей та підгалузей права. Так, Києво-Могилянське товариство судових дебатів засновано у 2013 році Факультетом права, студентами та випускниками для підтримки студентських команд. На даний момент студенти Академії сформували 10 команд, що представляють Академію та Україну на регіональних та міжнародних раундах змагань.

Фото – Фейсбук-сторінка Максима Дворового 

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна