Міжнародна наукова конференція «Ad fontes»

з нагоди 405-ї річниці Києво-Могилянської академії

 

 

25-28 жовтня 2021 року відбудеться міжнародна конференція «Ad fontes» з нагоди 405-ї річниці Києво-Могилянської академії. Конференція проводиться за підтримки Фонду Дарії та Михайла Ковальських (Канада) та Іменного фонду ім. Івана Кіндрата Міжнародного Благодійного Фонду відродження Києво-Могилянської академії.

 

Конференція «Ad fontes» – це традиційний науковий форум, на який щоп’ять років збираються дослідники з різних академічних осередків не лише України, а й Європи та Америки. Це авторитетна платформа, де презентують і дискутують найновіші наукові відкриття й плекають нове знання не лише історики, а й філософи, богослови, літературознавці.

 

У вересні 2020 р., у зв'язку з карантинними обмеженнями дату проведення конференції перенесли, і вона відбудеться цьогоріч у режимі онлайн з використанням платформи ZOOM.

 

На «Ad fontes» заплановано обговорити широкий спектр проблематики, пов’язаної з минулим Києво-Могилянської та Київської духовної академій, а також якнайширше витлумачити освіту й освіченість і дотичні до них культурні феномени та явища на українських і сусідніх з ними теренах Центрально-Східної і Східної Європи. Це, зокрема, історія, структура навчальних студій, філософська, богословська, проповідницька й загальнокультурна спадщина, діяльність вихованців, соціальна історія освіти, поширення та застосування знань, історія читання тощо.

 

“Ця конференція - це вже добра традиція сучасного університету, одна з його наукових візитівок; захід, який незмінно цікавить представників міжнародної академічної спільноти; платформа для жвавих дискусій, причому не "кулуарних", адже у нас не практикуються паралельні секції - кожен учасник має змогу почути всі внесені до програми доповіді. До того ж, це ще й міждисциплінарний форум, місце вельми корисного обміну думками не лише істориків, а й філософів, літературознавців, філологів, богословів. Міждисциплінарність - важливий плюс конференції”, – коментує Максим Яременко, член Оргкомітету та учасник конференції, професор кафедри історії НаУКМА, керівник «НДЦ “Спадщина КМА”».

 

Міжнародні наукові конференції, які відбуваються щоп‘ять років та присвячені річницям заснування КМА, є важливими як з огляду наукового, так і з огляду необхідності давати громадськості привід (і змогу) для поновного осмислення сенсу тих давніх подій. Адже заснування школи/колегіуму/академії вказує не тільки на утвердження в Києві нової, відповідної часові освітньої парадигми, суголосної європейським практикам, а й нового типу етнокультурної та релігійної ідентичності. Ідентичності більш відкритої на зовнішній світ, де з‘явилося місце для діалогу з Іншим, можливість осмисленого вплітання у власну культуру кращих надбань європейської інтелектуальної традиції тощо. Врешті, це нагадування про те, що вибір європейського, прозахідного вектору розвитку ніколи на давався нам легко, але завжди приносив добрі плоди”, – зазначає Лариса Довга, член Оргкомітету, учасниця конференції, професорка кафедри культурології НаУКМА.

 

Більше про подію – на сайті.

З програмою конференції можна ознайомитися за посиланням.

З усіх питань участі в конференції контактуйте з Оргкомітетом Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна