• Kyiv-Mohyla Humanities Journal
  • Наукові школи
  • «Kyiv-Mohyla Law and Politics Journal»

НаУКМА за підтримки USAID розбудовуватиме експертний потенціал надання якісної психологічної допомоги в Україні у часи війни

У 2023-2024 роках в рамках Проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» Центр психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА об’єднає зусилля із партнерами задля впровадження ефективної методології підготовки фахівців психосоціальної підтримки в Україні на базі трансдіагностичного терапевтичного підходу лікування загальними елементами (CETA).

 

Метою співпраці є розробка та апробація методики підготовки фахівців, які потенційно можуть надавати психологічну допомогу людям, що пережили психотравмуючий вплив війни, трансдіагностичному терапевтичному підходу CETA. Ефективність підходу CETA була вже високо оцінена та доведена в психотерапії поширених психічних розладів і буде вкрай допоміжною при зменшенні негативного психотравмуючого впливу війни в Україні.        

            

За створеною методикою НаУКМА підготує 40 спеціалістів-консультантів із 8 пілотних регіонів проєкту в Україні (Київська, Чернігівська, Житомирська, Тернопільська, Чернівецька, Івано-Франківська, Вінницька та Одеська області) у рамках трансдіагностичного терапевтичного підходу, заснованого на спільних елементах. Учасники проєкту отримають навички підходу до лікування загальними елементами та зможуть використовувати клінічні оцінки та інші дані для скерування лікування та прийняття клінічних рішень. Навчання CETA проводитиметься відповідно до Сертифікатної програми CETA НаУКМА, розробленої в рамках проєкту USAID у співпраці з науковцями Університету Джонса Гопкінса.

 

Одним із завдань проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт, є формування та пілотування науково обґрунтованих моделей послуг психічного здоров’я та психосоціальної підтримки різних рівнів та інтенсивності, а також навчання надавачів таких послуг. Впровадження компонентів психічного здоров’я проєкту відбувається у партнерстві з Європейським інститутом політики громадського здоров’я.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна