enciclopedia

us

Кампанію збору коштів завершено.

Надійшло 1 053 850,40 грн. від 273 фізичних та юридичних осіб.

Дякуємо всім благодійникам.

 

Запрошуємо на презентацію двотомника

 

 

Імена всіх жертводавців зазначені у другому томі видання

Енциклопедія "Київська духовна академія (1819-1924) в іменах"

 

                                          Шановні друзі Могилянки!
 

encyclo1У 2001 році силами вчених НаУКМА було видано унікальне дослідження «Києво-Могилянська академія в іменах: ХVІІ-ХVІІІ ст, в якому вперше зібрано й систематизовано багатющий матеріал з історії розвитку української освіти й науки впродовж двох століть, століть дуже важливих у контексті вростання української культури в загальноєвропейську духовну парадигму.

 

Вже тоді народилося розуміння, що необхідне продовження цього видання – створення  аналогічного енциклопедичного довідника про наступницю КМА – Київську духовну академію, що постала на  теренах першої української вищої школи після її закриття російським Синодом вже через два роки - у 1817 році. Адже, закриття КМА і переведення навчального закладу в лоно богословської освіти і науки зовсім не означало цілковитого знищення її багатих потенцій. Значною мірою створена професурою Києво-Могилянської академії, Київська духовна академія продовжила освітню діяльність і через наявність в її надрах глибокої західноєвропейської традиції також швидко набрала статусу одного з найавторитетніших навчальних закладів не тільки тодішньої Росії, а й цілої Центральної і Східної Європи.

 

Київська духовна академія, як і КМА, працюючи в умовах панування російських уявлень про виключно «православну батьківщину», а фактично поборюючи цю ідеологічну догму, поступово розвернулася лицем до загальноєвропейських і українських національних духовних цінностей. Широкий цивілізаційний вибір сфери наукових досліджень, заглиблення в обшир загальноєвропейських духовних проблем, кращі зразки богословської і філософської спадщини професорів КДА не можуть не вражати своєю глибиною і відкритістю до тогочасного світового культурного поля. Особливо важливим є й те, що, всупереч русифікаторському тиску офіційної ідеології в КДА, саме там зміцнювався корінь сучасної української літератури, і саме там осмислювалося мовне самоусвідомлення нації в діяльності її кращих випускників та професури.

 

Отже, про понад  600 видатних діячів української науки, культури та літератури вже восени цього року, до 400-літнього ювілею Києво-Могилянської академії, зацікавлений читач зможе дізнатися з енциклопедії «Київська духовна академія (1819-1924) в іменах».

 

Наразі наукові дослідження проведені, систематизовані.

 

brjuh eciПерший том книги (літери А-К) було презентовано громадськості 14 жовтня в рамках Міжнародної наукової конференції до 400-ї річниці заснування Києво-Могилянської академії «Ad fontes». Другий том, в якому будуть названі імена всіх благодійників, планується передати у поліграфію до кінця цього року.

 

Триває кампанія збору коштів на друк Енциклопедії. Як і в попередньому виданні, імена всіх жертводавців будуть зазначені у другому томі  за такою градацією: 

 

фундатори – від 50 тис. гривень,
меценати – від 10 тисяч гривень,
благодійники – від 5 тисячі гривень,
прихильники – від 1 тисячі гривень,
добродії – до 1 тисячі гривень.

 

Національний університет «Києво-Могилянська академія»  вдячний всім, хто вже фінансово підтримав проект нової могилянської Енциклопедії.

Віримо, що коло жертводавців ростиме, проект підтримають самі могилянці (випускники, викладачі, студенти), партнери, друзі Академії та могилянців в Україні та за її межами.

 

Віримо, що незабаром триматимемо в руках це унікальне видання про глибини нашої культури, духовності, віри, які в сьогоденні так важливі кожному українцю.

 

  

Обрати зручний спосіб здійснення благодійного внеску

 

В’ячеслав Брюховецький, почесний президент НаУКМА,

керівник проекту та відповідальний редактор енциклопедичного видання «Київська духовна академія (1819-1924) в іменах»

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна