Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 49

Фонд ім.Олександра Дмитріва

Пропам’ятний Фонд Олександра Дмитріва, засновано в 2010 р. з коштів Юлії Дмитрів та за сприяння Києво-Могилянської Фундації в Америці  на вшанування пам’яті Олександра Дмитріва (1935—2010), видатного музиканта та композитора. Народжений в Україні, з часів Другої Світової Війни проживав у Аргентині, а з 1950-х років — у США (Глендейл, Каліфорнія).

 

Фонд засновано на принципах ендавменту. Метою Фонду є підтримка музичних чи театральних колективів або окремих виконавців, а також проведення наукових, освітніх, соціокультурних чи мистецьких заходів та акцій у Києво-Могилянській академії, спрямованих на популяризацію музики та/або сценічного мистецтва, різних жанрів та стилів, музичних інструментів або виконавської майстерності.

 

Конкурс 2024 року

 

Заявки на участь у конкурсі на здобуття гранту Пропам’ятного Фонду імені Олександра Дмитріва у 2024 р. приймаються  до 01 березня  2024 р. на адресу Комітету ( Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. )

 

 

 

Проєкти-переможці Конкурсу

2024

Проєкт «Упорядкування та оцифрування мистецької частини колекції Віри Вовк (Селянської)», керівник Чорна Т.В.

 

2020

«Мистецька колекція НаУКМА: вивчення та збереження творчої спадщини Георгія та Сергія Якутовичів» (керівник проєкту Осьмак Владислава Анатоліївна, КМЦ.

 

Проєкт спрямовано на створення належних умов для збереження важливої частини мистецької колекції НаУКМА – серії графічних робіт авторства Георгія Якутовича та полотен Сергія Якутовича, а також дослідження серії робіт Сергія Якутовича, створених для фільму «Молитва за гетьмана Мазепу» з метою розробки стратегії їх реставрації та подальшого збереження.  Колекція графіки класика українського мистецтва 20 ст. Георгія Якутовича є важливою складовою мистецької колекції НаУКМА і, водночас, національної культурної спадщини. На зберіганні у Культурно-мистецькому центрі – 21 графічна робота Георгія Якутовича (серії «Ярослав Мудрий» - 6 од., «Вій» - 9 од., «Свіччине весілля» - 6 од.). Ці роботи неодноразово експонувалися на виставках у КМЦ, деякі прикрашали робочі кабінети співробітників НаУКМА. У процесі систематизації мистецької колекції (проєкт, підтриманий Пропам’ятним Фондом Дмитріва 2018 р.) було виявлено, що роботи оформлено неналежним чином, що впливає на їхній стан збереження.  Також у КМЦ зберігаються роботи Сергія Якутовича (1952-2017) – серія з 43 двовимірних фігур (фанера, живопис, колаж) та 7 сувоїв (полотно, живопис; розмір – від 2,5х2,5 до 2,5х8 м), які є декораціями до фільму Юрія Іллєнка «Молитва за гетьмана Мазепу» (2001 р., оновлена версія – 2010 р.). Роботи надійшли до НаУКМА 2005 р., серію було використано для оформлення під час святкування 390-річчя КМА, роботи експонувалися на виставках у КМЦ, міській галереї «Лавра» (2009 р.) тощо.  

 

Вивчення та професійна реставрація цих мистецьких творів є важливою умовою їхнього подальшого збереження та експонування на виставках. 

 

Повернення робіт Сергія Якутовича до життя – не лише реальний внесок у збереження культурної спадщини України, а й внесок у подальший розвиток позитивного іміджу Києво-Могилянської академії.

 

Звіт про виконання проєкту

 

2018

«Упорядкування художньої колекції НаУКМА: мистецтвознавчий аналіз» (керівник проєкту В.Осьмак)

 

Мистецька збірка Києво-Могилянської академії  формувалася з моменту відродження академії і на даний момент налічує понад 500 творів живопису, графіки, скульптури, творів декоративно-ужиткового мистецтва, фото тощо. Колекція включає як комплекси чи окремі роботи добре знаних митців (Г. Якутовича, А. Криволапа, Е. Андієвської, М. Малишка, О. Тістола, О. Петрової, П. Фішеля, В. Чебаника та інших), так і роботи менш відомих авторів та неатрибутовані твори і сувенірну продукцію. Численні предмети з колекції НаУКМА прикрашають робочі місця співробітників академії, але – у зв’язку із тимчасовою втратою виставкових приміщень – більшість творів зберігається у сховищах, відтак  залишається невідомою, у першу чергу студентам.  Мистецтвознавчого аналізу не було проведено ще ніколи. Такий  аналіз дозволить глибше вивчити, осмислити та впорядкувати могилянську мистецьку збірку, виявити її виставковий потенціал, створити електронну базу зображень мистецьких творів з представленням на порталі «Цифрова колекція КМА» (що є частиною проєкту «Цифровий університет»). Вже проведено систематизацію колекції за критерієм мистецтвознавчої цінності, виявлено найбільш значущі роботи, сформовано етапи фотофіксації (черговість і обсяги);  розроблено концепцію із серії виставок для популяризації колекції,  проведено виставку "Графіка з мистецької колекції НаУКМА";  готується виставка робіт художників - лауреатів Шевченківської премії з нашої колекції;  розпочато роботу з фотографом (фотофіксація). 

 

Звіт про виконання проєкту

 

 

 

2017

«Створення музейної експозиції визначної української письменниці, поетки і меценатки Віри Вовк «Мистецька вітальня Віри Вовк» (Керівник: Т.В.Чорна)

 

Колекція Віри Вовк в НаУКМА має, окрім книжкової та архівної частини, ще значну музейну складову: 640 предметів декоративно-ужиткого мистецтва, котрі виконані народними майстрами та професійними митцями з України, Бразилії, Мексики, Перу, Німеччини, Данії, Йорданії, Марокко, Єгипту, Китаю, Тибету, Японії, Індії у XIX -ХХ ст. Окремі предмети, окрім мистецької вартості, мають велику меморіальну цінність, оскільки були подаровані В. Вовк її друзями та колегами – видатними українськими діячами і митцями Іваном Світличним, Іваном Драчем, Ярославою Музикою, Галиною Севрук, Опанасом Заливахою, Іриною Стешенко та ін. Українська частина колекції включає збірку опішнянських свищиків, гуцульських писанок, дерев’яних побутових предметів та вишивок першої третини ХХ ст. Колекція містить також збірку об’єктів релігійного характеру, зокрема ікони, хрести, статуетки святих, а також предмети культу східних релігій тощо. Проєктом підтримано придбання виставкового обладнання та облаштування меморіальної бібліотеки Віри Вовк в НаУКМА (у приміщенні Бібліотеки цінних та рідкісних видань). 

 

 

 

2016

«Організація та проведення інформаційно-освітніх і культурологічно-мистецьких заходів в Музеї НаУКМА» (Керівник Сидорчук Т.М.) - низка виставок, циклів тематичних екскурсій в стінах Музею НаУКМА, через які популяризувалися історико-культурні пам’ятки, рукописні, рідкісні книги та мистецькі твори, що зберігаються в науковій бібліотеці Києво-Могилянської академії. Крім того, були проведені концерти класичної музики за участі симфонічного оркестру студентів Національної музичної академії імені П.І.Чайковського, хору студентів Київської духовної академії та дітей музичних шкіл Києва.

 
 

 

2015

«Створення експозиції в Музеї НаУКМА «Києво-Могилянська академія: чотири століття історії» (Керівник Сидорчук Т.М.) 

 

Проєкт реалізовувався у 2015 році – ювілейному році Києво-Могилянської академії, коли могилянська спільнота відзначала 400-річчя заснування закладу. Завдяки Пропам’ятному фонду Олександра Дмитріва в Музеї НаУКМА була створена постійна експозиція, що розповідає про історію заснування, основні періоди діяльності академії, її видатних діячів та відродження закладу у 1990-х роках. Створення експозиції сприяло включенню  Музею НаУКМА до екскурсійних маршрутів в рамках навчальних, оглядових, тематичних екскурсій в середовищі НаУКМА та громадсько-культурологічних центрів і туристичних агенцій Києва.

 

 

2014

Створення Студії звукозапису української хорової музики імені Олександра Дмитріва на базі народної хорової капели НаУКМА „Почайна» (Керівник проєкту, художній керівник Народної хорової капели «Почайна» Жигун Олександр Іванович )

2012

  • «Придбання інструментів для Ансамблю старовинної музики НаУКМА» (Керівник проєкту, художній керівник ансамблю старовинної музики - Трегуб Тетяна Адамівна)
  • Сукупність проєктів від Народної академічної хорової капели «Почайна» НаУКМА (Керівник проєкту, художній керівник Народної хорової капели «Почайна» Жигун Олександр Іванович. Серед проєктів: відновлення і популяризація творів композиторів, видатних діячів української музичної культури Михайла Вериківського і вихованця Києво-Могилянської академії (Духовної академії) Пилипа Козицького; Популяризація творчої спадщини Алемдара Караманова – українського композитора світового рівня; виконання в Україні грузинської вокально-симфонічної музики мовою оригіналу, видання дисків капели.
© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна