Анотації курсів

Антропологія
Антропологія — біологічна наука, що вивчає тілесну природу людини, її походження і подальший розвиток, близько стоїть до суспільних наук, також наука про походження й еволюцію людини, утворення людських рас і про нормальні варіації фізичної будови людини.


Аспірантський дослідницький семінар


Викладання в системі вищої освіти


Викладацька практика


Вікова психологія
Психічний розвиток особистості, його закономірності, динаміка та рушійні сили. Особливості психічного розвитку на різних етапах життя (від народження до старості). Основні теорії психічного розвитку, вікові періоди кризи та розквіту особистості.


Вступ до медіації
Метою дисципліни "Вступ до медіації" є ознайомлення студентів з психологічною та юридичною специфікою медіаційного процесу, тактикою його проведення, особливостями застосування різних прийомів і технологій; навчити їх вирішувати проблемні та конфліктні ситуації шляхом перемовин, конструктивно.


Вступ до спеціальності
У "Вступі до спеціальності" розглядаються система психологічної служби та заклади науково-дослідної, прикладної та практичної психології в Україні; виробничі функції, типової задачі діяльності фахівця з психології та уміння щодо вирішення типових задач діяльності; загальні вимоги до властивостей і якостей випускника вищого навчального закладу; етичні аспекти професійної діяльності психолога; вимоги до державної атестації випускників вищих навчальних закладів; освітньо-професійна програма та навчальний план підготовки бакалавра психології; форми організації навчального процесу та самостійної роботи у вищих навчальних закладах, а також нормативні документи, що регламентують права та обов'язки студентів вищих навчальних закладів.


Геронтопсихологія
Геронтопсихологія – розділ геронтології та вікової психології, який вивчає особливості психіки та поведінки людей віку пізньої дорослості; тобто, закономірності, механізми, психічні факти і явища, які визначають процес розвитку людини у старості. Вона досліджує стабільність і зміну поведінки та досвіду людей у пізньому віці.


ДЕК


Дитяча психотерапія
Метою курсу є ознайомлення студентів з основними сучасними підходами до психотерапії дітей та підлітків, а також з її організаційними, психотехнічними та процесуальними аспектами. Основні компетентності, що розвиває курс: знання із загально-теоретичних питань дитячої психотерапії - її сутності, мети, вихідних принципів; використання психодіагностичних методик у роботі з дітьми, знання особливостей побудови терапевтичних стосунків з дитиною; орієнтування в сучасних підходах до психотерапії дітей та підлітків; знання принципів, шляхів і засобів укладання контракту з батьками про психотерапію дітей; уміння аналізувати кейси дитячої психотерапії


Диференціальна психологія
У курсі вивчаються індивідуальні відмінності між людьми та між групами людей, їх природа, чинники та наслідки. Програма курсу охоплює теорії індивідуальних відмінностей, класичні та сучасні типології, категорії індивідуальних відмінностей, які аналізуються в сучасній психології та мають значення в практичній діяльності людей. В курсі розвиваються навички діагностики та експертної оцінки індивідуальних відмінностей суттєвих для навчання, соціальної адаптації та професійної діяльності.


Експериментальна психологія
Метою вивчення курсу "Експериментальна психологія" є оволодіння знаннями щодо основ планування, організації та проведення експериментального психологічного дослідження, набуття умінь та навичок сумісної діяльності з досліджуваними в різних типах експериментальних ситуацій, а також обробки, аналізу та узагальнення одержаних в ході досліджень даних. Засвоєння курсу збагачує студентів теоретичними знаннями з історії становлення та сучасного стану розвитку експериментальної психології; принципів організації та проведення психологічних експериментів; методів статистичної обробки даних дослідження; вимог щодо підготовки та написання наукового звіту за результатами психологічного експерименту. Також студент має змогу застосовувати отримані знання в практичній діяльності, а саме: розробляти програму і методику психологічного експерименту; проводити математико-статистичну обробку даних та якісний аналіз результатів дослідження; оформляти результати дослідження у вигляді наукового звіту.


Етика дослідницької діяльності психолога


Етика професійної діяльності психолога
Метою курсу є набуття компетенції майбутніх психологів щодо основних етичних норм різних сфер наукової та практичної професійної діяльності; виявлення та розкриття основних проблем психологічної, тренерської та психотерапевтичної практики. Курс має на меті вивчення характеристик основних етичних категорій, пов'язаних з професійною діяльністю психолога, розгляд основні етапи становлення професійної етики, етичні аспекти порушення конфіденційності в роботі психолога, практичні навички отримання "поінформованої згоди", складання контакту на надання психологічної допомоги, тощо.


Загальна психологія
Предметний зміст та основні методи загальної психології як науки; особливості розвитку психіки в енто-, філо- й атрогенетиці; природничо-наукові основи психології, зміст, властивості, механізм пізнавальних й емоційно-вольових процесів та етапів, індивідуально-типологічна характеристика особистості, особистість у соціумі, життєвий шлях і життєвий світ особистості.


Зоопсихологія та порівняльна психологія
Запропонований курс висвітлює наукові підходи становлення психології та поведінки тварин, порівняльні характеристики норми, аномалії, патології психічних проявів людини і тварин; основні форми поведінки тварин; властивості психічної діяльності тварин; походження свідомості людини. Студенти навчаються порівнювати, аналізувати, встановлювати причинно-наслідкові зв'язки щодо пояснення різних форм поведінки тварин (шлюбні церемонії, батьківську поведінку, домінування, ігрову поведінку, наслідування); оперувати спеціальними науковими поняттями і теоріями.


Історія психології
У курсі розкривається своєрідність психології як науки, її історичне минуле і сьогодення, вивчаються впливові психологічні концепції, наукові школи, теорії, аналізується наукова діяльність видатних психологів, розглядаються ідеали на норми наукового пізнання, вивчаються основні першоджерела - пам'ятники психологічної думки.


Кваліфікаційна робота
Кваліфікаційна робота – самостійне наукове дослідження, яке має наукову новизну, практичне значення і виконане на актуальну тему. В ній студент має продемонструвати вміння визначати дизайн дослідження, використовувати поняттєвий апарат сучасної психологічної науки; навички систематизації та узагальнення першоджерел з проблеми, добору якісних та кількісних методів проведення психологічного дослідження відповідно до його мети та завдань, планувати його етапи, кількісно і якісно інтерпретувати його результати; готовність до самостійної професійної діяльності в умовах ринкової економіки.


Кіберпсихологія
Кіберпсихологія курсі вивчаються особливості психічної діяльності та поведінки особистості в сучасному Інтернет-просторі (саморозкриття, особисті стосунки, онлайн- спільноти, професійне спілкування). Курс знайомить з методами дослідження особистості та діяльністю психологів в Інтернет просторі. Студенти психологи розвиватимуть навички використання комп'ютерних технологій у своєму житті та майбутній професійній діяльності Cyberpsychology The course examines the peculiarities of the mental activity and behavior of an individual in the modern Internet space (self-disclosure, personal relationships, online communities, professional communication). The course introduces the methods of personality research and the activities of psychologists in the Internet space. Psychology students will develop skills in usi


Клінічна психологія
Метою курсу є оволодіння знаннями щодо провідних проблем і завдань сучасної клінічної психології; методів і засобів діагностики психічних відхилень, диференціації психологічних феноменів та психопатологічних синдромів, психологічних особливостей людей, що страждають на різні захворювання, щодо психології взаємин пацієнта і медичного працівника, психопрофілактичних, психокорекційних та психотерапевтичних засобів допомоги пацієнтам, теоретичних аспектів психосоматичних і соматопсихічних взаємовпливів, а також набуття практичних умінь та навичок застосування основними методів клінічної психології


Комплексний кваліфікаційний екзамен
Атестація випускників освітньо-професійної програми спеціальності 053 Психологія проводиться у формі Комплексного кваліфікаційного екзамену з психології й Комплексного кваліфікаційного екзамену з галузевої психології / захисту кваліфікаційної (дипломної) роботи відповідно до вимог освітньопрофесійної програми та завершується видачею документу встановленого зразка про присудження йому ступеня бакалавра із присвоєнням кваліфікації: «Бакалавр психології. Психолог». Атестація здійснюється відкрито і публічно.


Комунікативний практикум
Курс має практичне спрямування та покликаний спряти комунікативній компетентності психологів та інших зацікавлених майбутніх професіоналів в отриманні практичних навичок ефективного спілкування. В курсі через практичні заняття вивчається спілкування в професійній діяльності психолога, закономірності і ключові феномени професійного спілкування, практичні технології конструктивного спілкування: прийоми активного слухання, впливу, розуміння та діалогу, технології самопрезентації та зворотного зв'язку. Курс широко охоплює методи діагностики комунікативного потенціалу особистості та методи розвитку компетентності в спілкуванні.


Курс "Практика викладання фахових дисциплін"
Курс спрямований на формування навичок студентоцентрованого викладання й здатності моделювати навчальні події та форми аудиторної роботи у відповідності до визначених навчальних результатів. Аспіранти розвинуть навички викладання психологічних дисциплін (в рамках навчального плану підготовки студентів бакалаврської та магістерської програм НаУКМА за спеціальністю "Психологія", вміння моделювати навчальні події і взаємодіяти зі студентами в аудиторії під час проведення занять, апробують поєднання аудиторного і дистанційного навчання, уміння застосовувати форми оцінювання результатів навчання, а також здатність налагоджувати комунікацію і вирішувати проблемні ситуації під час проведення занять, діяти толерантно і демонструвати принципи академічної доброчесності і високої академічної культури. Ознайомлення з особливостями проведення занять за фаховим спрямуванням дасть можливість сформувати власну викладацьку стратегію і поглибити знання щодо організації навчання за фахом. Колегіальне оцінювання і само-оцінювання результатів навчання сприятиме розумінню напрямків подальшого розвитку власних викладацьких компетентностей.


Курсова робота
Написання курсової роботи є одним з важливих етапів професійної підготовки студентів в вузі. Курсова робота з психології є завершеним, самостійним науковим дослідженням, має теоретичну новизну і практичну значущість, виконана на актуальну тему. Цілі курсової роботи такі: - систематизація, закріплення і поглиблення теоретичних знань; - застосування психологічних знань при вирішенні конкретних дослідницьких задач; - вдосконалення навичок самостійної роботи і оволодіння прийомами наукової діяльності; - перевірка умінь студентів будувати емпіричне дослідження, працювати з методиками, інтерпретувати, статистично обробляти первинні дані. До курсових робіт з психології пред'являється низка вимог. Перш за все, тема курсової роботи повинна бути актуальною. Ця вимога задовольняється шляхом вибору питань і проблем, недостатньо розроблених в науці, що має важливе значення для майбутньої практичної діяльності молодого фахівця, а також пов'язаних з сучасними проблемами психологічної науки і практики.


Магістерська робота
Кваліфікаційна робота – самостійне наукове дослідження, яке має наукову новизну, практичне значення і виконане на актуальну тему. В ній студент має продемонструвати вміння визначати дизайн дослідження, використовувати поняттєвий апарат сучасної психологічної науки; навички систематизації та узагальнення першоджерел з проблеми, добору якісних та кількісних методів проведення психологічного дослідження відповідно до його мети та завдань, планувати його етапи, кількісно і якісно інтерпретувати його результати; готовність до самостійної професійної діяльності в умовах ринкової економіки.


Математичні методи в психології
Навчальна дисципліна дає уявлення про сучасні можливості математичних методів щодо забезпечення достовірності результатів психологічних досліджень. Метою курсу є вивчення та застосування засобів та методів обробки інформації, статистичних критеріїв, засвоєння способів побудови науково обгрунтованих висновків про дослідження даних у різних сферах діяльності психологів. У результаті вивчення курсу студенти отримають теоретичні знання та практичні навички роботи в пакеті Microsoft Excel, необхідні для розуміння професійних публікацій, самостійного використання основних математичних методів аналізу даних, підготовки презентацій та звітів за результатами аналізу.


Методика викладання психології
У змісті навчальної дисципліни "Методика викладання психології" розглядаються питання, що розкривають вимоги до стратегії викладання психологічного знання як системи, до методики, форм, організації, прийомів і методів викладання психології, а також методичні підходи до вивчення деяких конкретних тем курсу психології.


Методика викладання у вищій школі
Психолого-педагогічні проблеми викладання у вищій школі, організація освітнього процесу, методичні прийоми ведення лекцій, семінарів та інших форм аудиторних занять. Підготовка слухачів до практичного опанування основними формами викладання у вищій школі, керівництва науково-пошуковою роботою студентів.


Методика та організація психологічного тренінгу
Навчальна дисципліна «Методика та організація психологічного тренінгу» спрямована на системне засвоєння принципів і методики проведення психологічного тренінгу. В курсі розглядаються вимоги до успішної організації психологічного тренінгу, питання етики, комунікативних технік і ролей тренера, аналізуються прийоми і методи, послідовність і специфіка дій тренера на різних етапах роботи з групою. В процесі навчання у студентів формуються уміння і навички, необхідні для розробки і проведення тренінгів в різних парадигмах роботи.


Методологічний семінар


Методологічні та теоретичні основи психології
Курс спрямований на формування у студентів знань про основні теоретичні і методологічні проблеми сучасної психології, її категоріальний апарат, методологічні принципи і ключові теоретичні проблеми. Зміст курсу спрямований на поглиблення і розширення знань про напрями розвитку теоретичної психології, застосування методичного апарату для отримання емпіричних фактів та методів їх інтерпретації з метою перетворення емпіричного знання в теоретичне. Програмні компетентності і результати засвоєння курсу полягають у: здатності магістрів спеціальності "Психологія" орієнтуватись у вітчизняних теоретико-методологічних підходах до вивчення психічних явищ (системному, структурному, функціональному, діяльнісному, культурно-історичному, суб'єктному, феноменологічному, наративному, герменевтичному, вчинковому) та методологічних принципах дослідження (детермінізму, системності, розвитку); знанні зарубіжних психологічних теорій та підходів (психодинамічні, біхевіористичні, когнітивні, екзистенційні, гуманістичні, феноменологічні теорії); розумінні сутності соціального конструкціонізму та його впливу на методологічні трансформації сучасної психології; розрізненні етапів розвитку психології як класичної, некласичної та постнекласичної науки; умінні визначити методологічний базис та категоріальний апарат власного науково-психологічного (магістерського) дослідження, на основі яких визначатиметься його дизайн.


Методологічні та теоретичні проблеми психології


Методологія та організація наукових досліджень
Курс знайомить студентів з методологічними основами, проблематикою, рівнями, етапами наукових досліджень в галузі психології; правилами формування поняттєвого апарату, методами дослідницької роботи, статистичними методами обробки даних; правилами оформлення психологічного дослідження.


Нейропсихологія
Метою курсу є вивчення закономірностей взаємозв'язку структури та функціонування головного мозку з психічними процесами, емоційними та поведінковими проявами людини; розуміння вікових особливостей функціонуванні головного мозку; нейропсихологічних передумов розвитку особистості, появи нейропсихологічних дисфункцій та психологічних порушень; нейропсихологічних основ психотерапії, ознайомлення з механізмами ефективного навчання, розвитку здібностей та психологічного здоров'я, що допоможе майбутнім спеціалістам підвищити свою фахову культуру, ознайомитись з сучасними підходами до розуміння, діагностики та корекції нейропсихологічних порушень у дітей та дорослих, набути компетентності у розвитку та підтримці власного психологічного здоров'я та працездатності.


Організаційна психологія
Організаційна психологія. Мета курсу полягає у наданні студентам знань щодо загальних основ психології організацій та групи як об'єкта управління і основи організації; соціально-психологічної структури організації; передумов та кроків створення організації; типів організаційних структур та життєвого циклу організації; змісту, структури та психологічних компонентів управління в організаціях; організації ефективної комунікації в організаціях; клімату організації та корпоративної культури; підбор, розстановки, оцінки та атестації кадрів; формування ефективної роботи команди; психологічних аспектів індивідуальної кар'єри та формування іміджу керівника; психологічного забезпечення впровадження інновацій в організаціях; попередження та розв'язання управлінських конфліктів в організаціях. Основні компетентності, що розвиває курс, полягають у знаннях: змісту та психологічних особливостей, структури та основних складових організації; основних чинників становлення сприятливого клімату в колективі; закономірностей ефективної комунікації в організації; основних напрямків управління конфліктами в організації; методів дослідження психологічних аспектів управління персоналом; уміннях: володіти методами організації та проведення комплексних психологічних досліджень у виробничо-управлінській сфері; використовувати різні методи діагностичної роботи для вивчення психологічних проблем управління в організаціях; діагностувати типові проблемні ситуації на індивідуальному рівні, рівні виробничого колективу, організації; застосовувати та адаптувати методи соціометрії, референтометрії, експертних оцінок та ін.; забезпечувати консультативну роботу з керівниками, виробничими колективами, організаціями; надавати психологічну допомогу керівникам для психологічного забезпечення управлінського процесу в організаціях; прогнозувати використання резервів розвитку персоналу організації; вміти проводити управлінське консультування; консультувати керівників та відповідальних працівників установ з питань використання нових соціальних технологій, моделювання соціальних процесів з метою ефективної організації виробничої діяльності, поліпшення соціальних умов життєдіяльності організації.


Основи індивідуального консультування
Сфера практичної професійної діяльності психолога, пов'язана з наданням допомоги потребуючим її людям у вигляді порад, рекомендацій щодо вирішення життєвих психологічних проблем. Такі рекомендації клієнт отримує на основі особистого спілкування з ним психолога-консультанта як підсумок аналізу проблеми, вивчення того, як вона виникла в житті клієнта. В психологічному консультуванні психолог працює з людьми, які відчувають труднощі в повсякденному житті. Спектр проблем справді широкий: труднощі на роботі (незадоволеність роботою, конфлікти з колегами і керівниками, можливість звільнення), невлаштованість особистого життя і негаразди в сім'ї, погана успішність у школі, брак впевненості в собі та самоповаги, болісні вагання в прийнятті рішень, труднощі у встановленні міжособистісних відносин тощо[1].


Основи конфліктології
Розуміння себе та тих, хто навколо, знання типології, структури та динаміки конфліктів, психологічні вправи, розігрування ситуацій та їх груповий аналіз. Практичні заняття побудовані у формі соціально-психологічного тренінгу.


Основи психоаналітичної теорії
Історія виникнення психоаналізу; основні психоаналітичні теорії; базові техніки психоаналізу .


Основи психології та педагогіки
Традиційні проблеми сучасної психології та педагогіки. Визначні психологічні й педагогічні концепції. Аналіз психічного життя людини, психічних індивідуальних особливостей (темпераменту, здібностей, характеру) та їхнього прояву в діяльності і соціальній взаємодії. Загальні засади педагогіки, її об’єкт, предмет, наукові методи дослідження. Основні категорії теорії навчання і виховання. Досягнення сучасної психології та педагогіки.


Основи психологічного тренінгу
Дисципліна " Основи психологічного тренігу " спрямована на забезпечення практичної компетентності з проблем планування, організації та проведення соціально-психологічного тренінгу(СПТ) в різних видах тренінгових груп, а також щодо особливостей роботи та особистого впливу ведучого на формування позитивної особистісної та групової динаміки учасників СПТ. Основною метою курсу є забезпечення знання методик проведення та організації СПТ, його структури та особливості ролі ведучого, а також - обізнаність щодо тренінгового періоду та посттренінгового супроводу учасників СПТ.


Основи психосоматики
Метою дисципліни є підготавка майбутніх фахівців до психологічно обґрунтованого вирішення комплексу актуальних проблем у професійній сфері практичного психолога, засвоєння студентами основних положень і методів психосоматики в їх додатку до завдань практичної психології.


Основи психотерапевтичного впливу
Метою курсу є орієнтування студентів в основних підходах психологічного впливу під час консультативної, колекційної та психотерапевтичної взаємодії із клієнтами. Надати повну картину існуючих методів та методик в їх практичному застосуванні. Завдання дисципліни та її місце в навчальному процесі визначаються основними питаннями курсу і збагачують студентів знаннями, вміннями і навичками. До них ми відносимо такі: вивчення основних сфер використання технологій психотерапевтичного впливу; розгляд основних методів психотерапевтичного впливу; правила та стандарти використання окремих методів та методик; сучасні методи психотерапевтичного впливу; клієнт та особливості його особистості в розрізі психотерапевтичного впливу.


Основи психотерапії
Метою курсу є орієнтування студентів в основних підходах психологічного впливу під час консультативної, колекційної та психотерапевтичної взаємодії із клієнтами. Надати повну картину існуючих методів та методик в їх практичному застосуванні. Завдання дисципліни та її місце в навчальному процесі визначаються основними питаннями курсу і збагачують студентів знаннями, вміннями і навичками. До них ми відносимо такі: вивчення основних сфер використання технологій психотерапевтичного впливу; розгляд основних методів психотерапевтичного впливу; правила та стандарти використання окремих методів та методик; сучасні методи психотерапевтичного впливу; клієнт та особливості його особистості в розрізі психотерапевтичного впливу.


Патопсихологія
Курс "Патопсихологія" вивчає проблеми типології порушень психічних процесів, властивостей та станів при різних видах патології людини. До структури курсу входить вивчення базових категорій теоретичного апарату, принципів використання експериментально-психологічних методів з метою клінічної діагностики порушень сприймання, довільних рухів та дій, мови та пам'яті, патології мислення, емоційно-вольової сфери, свідомості та самосвідомості, особистості та її змін і аномалій. Навчальна програма призначена для підготовки психологів з метою навчити діагностиці в психоневрологічних закладах, здійсненню контролю за динамікою хворобливих станів, підготовити до участі в розв'язанні практичних завдань психіатричної клініки. В процесі вивчення дисципліни студенти оволодівають теоретико-методологічними та прикладними аспектами патопсихології у зв'язку із сучасними досягненнями психологічної науки в галузі психотерапевтичної допомоги, дослідженнями в сфері вивчення особистості, вимогами до сучасного фахівця-психолога.


Педагогіка
Педагогіка - це наука, яка вивчає і має на меті удосконалити процеси навчання, виховання та розвитку людини. Особливістю педагогіки є те, що вона не є наукою самодостатньою, зосередженою на собі самій, як це характерно для інших наук - природознавчих чи гуманітарних. Так само як і медицина, агрономія, юриспруденція чи наука управління, педагогіка спрямовує свої зусилля на покращення потрібної для суспільства форми діяльності.


Педагогіка вищої освіти
Синкретична дисципліна, що базується на основних положеннях дидактики, загальної психології, освітнього менеджменту, андрогогіки. Складається з трьох частин. Розглядає питання, пов’язанні з управлінням вищою освітою в Україні, особливостями сучасних форм, методів, принципів навчання у ВНЗ.


Педагогіка і психологія вищої школи


Педагогічна психологія
Курс висвітлює проблеми соціально-психологічної специфіки навчання та виховання інтелектуальних та особистісних взаємодій, які виникають в процесі учбової діяльності. Поруч з теоретичними матеріалами основних концепцій та провідних теоретичних досліджень в ньому широко представлено різноманітні формуючі психолого-педагогічні техніки.


Перша психологічна та домедична допомога
Практично орієнтований курс навчає надавати першу допомогу у надзвичайних ситуаціях. Курс передбачає опанування серцево-легеневої реанімації на манекені. Широко використана емонстрація фрагментів відеофільмів за темою перша домедична допомога. Опанування навичок першої психологічної та домедичної допомоги здійснюється в процесі виконання вправ та моделювання кризових ситуацій.


Практика виробнича
Психологічна виробнича практика передбачає розвиток професійних здібностей, проведення психодіагностичного обстеження, психокорекційної, психопрофілактичної та психоконсультативної роботи. Професія психолога вимагає від нього знань та умінь роботи з людьми різного віку та соціального статусу, тому метою різних видів психологічної практики є засвоєння, закріплення, поглиблення, творче використання теоретичних та методичних знань, оволодіння студентами практичними вміннями та основними навичками прикладної психологічної діяльності в закладах різного типу, в яких працюють фахівці з психології: школи, гімназії, ліцеї, коледжі, вищі навчальні заклади, центри психологічних соціальних служб для молоді, центри зайнятості тощо.


Практика діагностична
Пріоритетна мета діагностичної практики – актуалізація у студентів сучасних психолого-педагогічних знань щодо організації та здійснення різноманітних форм діагностичної функції практичного психолога, розвиток прогностичних, діагностичних та організаторських вмінь та навичок. Програма психодіагностичної практики передбачає формування професійної та психологічної компетентності студентів. Програми включає два блоки (за вибором студента): 1. Організація та проведення діагностичної роботи в умовах навчального закладу. 2. Організація та проведення діагностичної роботи в інших організаціях, підприємствах і установах. Під час практики студенти навчаються самостійно здійснювати вибір форми діагностичного обстеження; визначати психодіагностичний інструментарій та обстежувати психіку індивіда з метою встановлення психологічного діагнозу. Студент повинен навчитися визначати діагностичну мету, задачі дослідження, коректно обробляти та інтерпретувати отримані дані, грамотно поставити психологічний діагноз або прогноз, доречно використовувати психологічну термінологію.


Практика комплексна
Практика спрямована на ознайомлення студентів зі специфікою їх майбутньої професійної діяльності, формування професійних компетенцій, проводиться з метою закріплення та поглиблення теоретичних знань, формування світогляду, мотивації професійного розвитку, стилю поведінки, професійної етики за допомогою ознайомлення студентів з установами різного профілю, в яких здійснюють професійну діяльність психологи. Практика покликана сприяти у студентів першокурсників усвідомленню себе представниками професійної спільноти.


Практика ознайомча
Практика спрямована на ознайомлення студентів зі специфікою їх майбутньої професійної діяльності, формування професійних компетенцій, проводиться з метою закріплення та поглиблення теоретичних знань. спрямована на формування світогляду, стилю поведінки, професійної етики за допомогою ознайомлення студентів з установами різного профілю, в яких здійснюють професійну діяльність психологи. Introductory practice Abstract Practice is aimed at familiarizing students with the specifics of their future professional activities, forming professional competencies, and is conducted with the aim of consolidating and deepening theoretical knowledge. aimed at forming a worldview, behavioral style, and professional ethics by introducing students to institutions of various profiles in which psychologists carry out their professional activities.


Практика педагогічна
Педагогічна асистентська практика магістрантів НаУКМА є складовою частиною процесу підготовки випускників університету до викладацької діяльності. Педагогічна практика відіграє значну роль в навчальному процесі Національного університету "Києво - Могилянська академія", тому що навчальні заклади такого рівня готують не просто фахівців - практиків, а професіоналів, які здатні акумулювати класичні методи викладання та сучасні педагогічні технології, використовувати їх при навчанні студентів ВНЗ I - IV рівнів акредитації в Україні. Досвід організації навчального процесу, моніторингу та кінцевого оцінювання знань, види контролю якості знань та рейтингова система, особливості проведення лекцій та групових занять з використанням сучасних методів навчання в межах концепції Liberal Art Education у системі вищої освіти.


Практикум з загальної психології
Метою викладання дисципліни "Практикум із загальної психології" є формування знань про специфіку дослідження когнітивної, емоційно-вольової сфер, індивідуально-типологічних та мотиваційних властивостей особистості, вміння і навички проведення психологічних досліджень, аналізу та інтерпретації отриманих результатів. Завдання курсу: " Оволодіння студентами категоріально-термінологічним апаратом психології; " Засвоєння основних понять та розвиток понятійного мислення; " Ознайомлення студентів з факторами розвитку особистості, умовами її становлення; " Реалізація системного підходу до висвітлення проблем структури особистості, регуляції діяльності, спілкування як багатопланового процесу; розвитку особистості у діяльності та спілкуванні; " Ознайомлення студентів з основними властивостями та закономірностями, віковими та індивідуальними особливостями розвитку уваги, відчуттів, сприймання, мислення та уяви людини; " Ознайомлення із вимогами та етичними аспектами проведення психологічних досліджень; " Оволодіння навичками виконання професійно-орієнтованих завдань з психології.


Практикум з медіації
Метою курсу є ознайомлення з механізмами, феноменами та закономірностями міжособистісної конфліктної взаємодії, а також набуття базових умінь і навичок медіації. Планом передбачені лекційні, семінарські і практичні заняття, проходження практики проведення медіації з реальними клієнтами , а також написання контрольної роботи. На лекціях планується демонстрація відеоматеріалів за темою занять, застосування елементів тренінгу та організація дискусії, а практичні заняття будуть проведені у формі психологічного тренінгу.


Прикладна етика у практиці сучасних наукових досліджень


Психоаналітичні підходи в психосоматиці
Курс охоплює основні теоретичні положення психоаналітичних підходів до розуміння психосоматики, завдання та методологічні принципи аналізу і формування практичних навичок діагностики, диференційної діагностики та корекції психологічного стану осіб з психосоматичними розладами. В курсі розглядаються також види психосоматичних порушень окремих систем організму і відповідні методи психоаналітичної психотерапевтичної допомоги при цих розладах. Специфічні компетентності, що формуються у процесі вивчення курсу, полягають у: знаннях щодо специфіки розуміння психосоматичних розладів з позицій класичних і сучасних психоаналітичних підходів; орієнтації у засобах психоаналітичної інтерпретації матеріалу, задіяного у процесі аналізу, з метою розкриття психосоматичної хвороби як семіотичної системи та індивідуальних форм її смислової інтеграції в свідоме та несвідоме психічне життя пацієнта; первинних вміннях будувати стратегічні лінії аналізу психосоматичних симптомів у процесі психоаналітичної терапії (на матеріалі реальних кейсів).


Психодіагностика
Предметом вивчення навчальної дисципліни є знання про специфіку та закономірності винесення валідних і надійних суджень, за допомогою яких здійснюється кваліфікація рівня і особливостей психіки людини та психічного розвитку учнів початкової ланки освіти.


Психологічна діагностика в клінічній психології
Курс спрямований на формування у студентів професійної компетенції в галузі психологічної діагностики у клінічній сфері. В результаті опанування програми студент має знати основні патопсихологічні симптоми і синдроми, вміти планувати і проводити клінічне психодіагностичне дослідження, володіти технікою побудови інтерпретаційних схем при аналізі результатів психодіагностичного дослідження, володіти навичками клінічної діагностики психічних і поведінкових порушень


Психологічна реабілітація
Метою курсу є орієнтування студентів в основних підходах до психологічної реабілітації, загальній структурі проведення психореабілітаційної роботи, її етапах та основних методах. Завдання дисципліни та її місце в навчальному процесі визначаються основними питаннями курсу і збагачують студентів знаннями, вміннями і навичками. А саме: вивчення основних сфер та напрямків використання психологічної реабілітації; вивчення принципів та методів здійснення психологічної реабілітації; вивчення сучасних світових та вітчизняних підходів до психологічної реабілітації; вивчення вітчизняних особливостей психологічної реабілітації.


Психологічна реабілітація посттравматичних станів
Метою курсу є орієнтування студентів в основних підходах до психологічної реабілітації, загальній структурі проведення психореабілітаційної роботи, її етапах та основних методах. Завдання дисципліни та її місце в навчальному процесі визначаються основними питаннями курсу і збагачують студентів знаннями, вміннями і навичками. А саме: вивчення основних сфер та напрямків використання психологічної реабілітації; вивчення принципів та методів здійснення психологічної реабілітації; вивчення сучасних світових та вітчизняних підходів до психологічної реабілітації; вивчення вітчизняних особливостей психологічної реабілітації.


Психологія високих технологій
В курсі аналізуються психологічні аспекти взаємодії людини із світом сучасних технологій (інформаційних, нанотехнологій та біотехнологій), психологічні зміни в соціумі та психології людей при поширенні високих технологій, робототехніки, соціальні та психологічні ризики використання високих технологій, проблеми життя людини в світі надскладних знань та технологій, сценарії високотехнологічного майбутнього людства


Психологія вікового розвитку особистості
Психологія розвитку - галузь психологічної науки, яка вивчає особливості психічного та особистісного розвитку людини на різних етапах її життя]. Психологія розвитку вивчає стадії розвитку, закономірності їх зміни, періодизацію психічного розвитку та розвитку особистості, залежність психічного розвитку від культурно-історичних і соціальних умов тощо.


Психологія влади
Дисципліна «Психологія влади» спрямована на вивчення соціально-психологічного змісту влади, її міжособових характеристик, інтерсуб’єктного підґрунтя владно-підвладних стосунків. Програма курсу розкриває категоріально-поняттєвий апарат дисципліни, зміст соціально-психологічних підходів до проблеми влади, специфіку сучасних поглядів на владно-підвладну взаємодію, особливості функціонування влади в різних сферах життєдіяльності. Самостійна робота студентів реалізовується у вигляді прогнозування поведінки носіїв влади, опанування засобів допомоги у зв’язку з владно-підвладним змістом стосунків.


Психологія здоров`я
Курс знайомить здобувачів вищої освіти з історією, методологічними основами, проблематикою психології здоров'я, з моделями здорової особи, орієнтує в теоретичних питаннях фізичного та психічного здоров’я, сприяє розумінню студентами психологічних аспектів здорового способу життя, чинників психосоматичних розладів, а також засобів збереження і зміцнення здоров’я.


Психологія і технологія посередництва в конфлікті
Історія, сучасний стан розвитку, сфери застосування та функції посередництва в конфліктах. Технологія посередництва. Відпрацювання навичок фасилітації та медіації в роботі з сторонами конфлікту. Практичні заняття побудовані у формі соціально-психологічного тренінгу. Рекомендується для студентів, які прослухали курс "Психологія конфлікту та культура поведінки в конфліктній ситуації".


Психологія ігрової діяльності
В курсі вивчається проблема ігрової діяльності в психології, феноменологія та психологічні теорії гри, аналізується значення гри для психічного розвитку та формування особистості дитини та дорослих, розкриваються характеристики, критерії та ріні гри, різноманіття психологічних ігрових технологій в професійній діяльності психолога (розвивальні ігри, освітні ігри, корекційні ігри, рольові ігри, ігри-драми, проектні та ділові ігри, мислетворчі ігри, організаційні ігри, великі та малі ігри).


Психологія інтелекту
Курс, що пропонується, є одним з основних розділів когнітивної психології, яка займається пізнавальним процесом та свідомістю, що включає в себе знання про світ та про власне себе, як людина сприймає, розуміє, усвідомлює та вирішує проблеми. Курс розкриває поняття креативності як творчих можливостей (здібностей) людини, як незалежного фактору обдарованості, що обумовлює готовність сприймати нове. Аналізує умови, що стимулюють або перешкоджають розвитку творчого мислення та інтелектуальної активності.


Психологія музики
В курсі вивчаються психологічні аспекти музики, закономірності створення, виконання та психологічного сприйняття музики, її впливу на різні структурні компоненти людської психіки, психологія музичної обдарованості, аналізуються проблеми виховання та навчання в сфері музичної діяльності. Всі проблеми вивчаються в контексті вивчення психічної діяльності особистості, її естетичних потреб та творчих проявів.


Психологія організацій
Навчальна дисципліна «Психологія організацій» є нормативною у програмі підготовки психологів освітнього рівня «магістр». Основні компетентності, що розвиває курс, полягають у знаннях: змісту та психологічних особливостей, структури та основних складових організації; основних чинників становлення сприятливого клімату в колективі; закономірностей ефективної комунікації в організації; методів дослідження психологічних аспектів управління персоналом; уміннях: володіти методами організації та проведення комплексних психологічних досліджень у виробничо-управлінській сфері; використовувати різні методи діагностичної роботи для вивчення психологічних проблем управління в організаціях; надавати психологічну допомогу керівникам для психологічного забезпечення управлінського процесу в організаціях; прогнозувати використання резервів розвитку персоналу організації; моделювати соціальні процеси з метою ефективної організації виробничої діяльності, поліпшення умов життєдіяльності організаці


Психологія особистості
Теорії особистості, які використовуються в сучасній психології для пояснення та прогнозування поведінки людини і внесення у цю поведінку цілеспрямованих змін. Психологічна структура особистості, її феноменологія, інтелектуальний та емоційний світ, глибинні причини поведінки; унікальні аспекти особистості: творчість, самореалізація, психологічна зрілість, психічне здоров’я. Методи дослідження особистості.


Психологія переговорів у конфліктах
Курс має на меті навчити студента основним засадам підготовки і проведенню переговорів. Розглядаються різні підходи до переговорів, переговори як боротьба позицій, як процес вирішення проблем, культурні відмінності переговорників і вплив контексту на особливості переговорів. Для ілюстрації теоретичних положень широко використовуються відео фрагменти за темою. Практичні заняття проводяться у формі тренінгу вмінь.


Психологія прийняття рішень
Дисципліна спрямована на формування у студентів уявлення, щодо сучасного розуміння психології прийняття рішень, а також стосовно методів та підходів, контролю за втіленням прийнятих рішень, ролі особистості та групи в процесі прийняття рішень в сучасній прикладній психології. Метою курсу є сформувати у студентів розуміння сутності процесу прийняття рішень, розкрити зв'язок теорії прийняття рішень з сучасними психологічними теоріями, а також дати практичні навички, необхідні для вирішення комплексних задач.


Психологія професійної діяльності та кар`єри
Навчальна дисципліна спрямована на формування у студентів знань про закономірності функціонування людського організму у процесі професійної діяльності, активізацію психічних функцій працівника, психологічні, соціально-психологічні та мотиваційні механізми ефективної професійної діяльності, а також навички й вміння щодо організації праці з урахуванням психологічних і соціальних факторів. Курс включає основні положення й методики дослідження розумової, фізичної працездатності спеціалістів, поняття та категорії психології ефективної та безпечної діяльності, адаптації та методики оцінки індивідуальних якостей спеціалістів, визначення вимог професій до особистості, адаптація до умов професійної діяльності та основи професійного відбору спеціалістів, а також психологічні аспекти індивідуальної кар'єри та структури особистого плану кар'єри працівника.


Психологія реклами, PR та іміджмейкінгу
Дисципліна спрямована на забезпечення теоретичної та практичної компетентності у розумінні природи та сутності феномену іміджу, технологій його формування, набуття знань з іміджіології, психології PR та реклами, а також практичних навичок з вирішення пр


Психологія самосвідомості
Дисципліна «Психологія самосвідомості» призначена для структуризації ознак, функцій, структурних особливостей самосвідомості, впровадження аналізу та систематизації отриманої дослідницької інформації з перспективою її оперативного та довготривалого використання у повсякденні та професійній діяльності. Навчальна дисципліна «Психологія самосвідомості» є дисципліною за вибором та методичною складовою навчального плану підготовки бакалаврів.


Психологія свободи
Метою курсу є засвоєння студентами знань щодо психологічних феноменів та процесів, пов'язаних з питаннями свободи, автономії, самодетермінації особистості. Розглядаються такі поняття як "свобода від" та "свобода для" та психологічні процеси й феномени, пов'язані з ними. Смислові акценти у змісті навчального матеріалу поставлені на користь розгляду особистісного, тобто внутріньопсихічного виміру свободи. Пвісля вивчення курсу студенти повинні орієнтуватися в основних положеннях персонологічних теорій щодо питань свободи і автономії особистості; знати основні теорії само детермінації особистості; знати поняття внутрішнього / зовнішнього локусу каузальності та локусу контролю; орієнтуватися в прикладних та практичних питаннях психології свободи (у контексті освіти і навчання, розвитку і виховання автономної особистості, психологічної (психотерапевтичної) допомоги людині, питань адикцій та залежностей); вміти використовувати психодіагностичні методики вимірювання феноменів самодетермінації та автономії.


Психологія сім`ї
Основні поняття про функції та стадії розвитку сім’ї, типи подружніх стосунків, якість шлюбу, рівні сумісності подружжя, типи порушень, функціонування сім’ї, методи діагностики та корекції сімейних стосунків.


Психологія соціального впливу та успіху
Дисципліна спрямована на забезпечення психологічної компетентності з проблем соціального впливу та успіху у всій різноманітності їх виявів в сферах міжособистісної комунікації і взаємодії, зокрема - в сферах особистісного та ділового спілкування, а також на практичне оволодіння засобами, техніками та практичними навичками соціального впливу для вибору та розробки власної моделі поведінки з метою досягнення соціального успіху. Курс може бути корисний всім, хто цікавиться кваліфікованим аналізом феноменів успіху та соціально-психологічного впливу, розширенням здатності впливати та протистояти небажаному соціальному впливу, а також здатності формувати власні алгоритми досягнення соціального та особистого успіху.


Психологія творчості
Дисципліна спрямована на забезпечення психологічної компетентності з проблем генезису творчості, її структури та розвитку, сприяння формуванню та розвитку креативного потенціалу особистості, а також на оволодіння загальними навичками управління креативним процесом та міжособистісної творчої взаємодії. Метою курсу є - дати уявлення про сутність феноменів творчості та креативності у всій багатоаспектності їх проявів, закономірності їх розвитку і функціонування та взаємозв'язок з іншими феноменами людської психіки. Курс орієнтований на формування гармонійного світогляду сучасної освіченої людини незалежно від сфери її професійної діяльності.


Психологія травми
Вивчає психологічні проблем людини, що призводять до виникнення психологічних травм. Значна увага приділяється виявленню, психологічному аналізу та класифікації різноманітних психічних феноменів, що виникають у жертв екстремальних подій. Досліджуються різноманітні негативні психічні стани, що виникають унаслідок впливу екстремальних факторів: стрес, фрустрація, кризи, деривація, конфлікт. Також значна увага акцентується на конструктивних та деструктивних шляхах подолання психотравмуючих ситуацій.


Психологія управління
Висвітлюються закономірності психологічних стосунків і поведінки людей в організації, психологічні закономірності управлінської діяльності. Мета курсу - навчити студентів здійснювати психологічний аналіз особистості та міжособистісних взаємин у групах, визначати засоби оптимального впливу на працівників для створення належного соціально-психологічного клімату в колективі.


Психофізіологія
Мета дисципліни полягає у вивченні фізіологічних закономірностей та механізмів психічної діяльності та поведінки людини, в оволодінні сучасними і перспективними напрямами психофізіологічних розробок і досліджень з питань діагностики, професійного відбору, психофізіологічного супроводження навчальної і виробничої діяльності, форм і методів психофізіологічного забезпечення діяльності


Розробка дисертаційного проекту
Курс знайомить аспірантів із чинними вимогами до дисертаційних досліджень у галузі психологічної науки, надає методологічну, методичну і практичну підготовку до здійснення дисертаційного дослідження з психології та викладу його результатів у тексті дисертації, визначення мети і завдань дослідження, його теоретикометодологічних засад і джерельної бази, основних етапів роботи над темою. Курс передбачає проведення занять в інтерактивному форматі. Очікуваний результат курсу – підготовка аспірантами індивідуальних дисертаційних проектів та затвердженими темами


Соціальна психологія
Основні зацікавлення психологічних досліджень включають вивчення впливу індивідів один на одного, впливу групи на індивіда та взаємодію між групами. Психологи, як правило, більш близько вивчають внутрішньо-психологічні емоційні, когнітивні та мотиваційні процеси та їх причини/антесенденти в індивідах, тим часом, як соціологи звертають більшу увагу на груповий та інституціональний контексти соціальної поведінки. Соціальна психологія зводить докупи ці два набори феноменів, беручи їх обох до уваги при поясненні природи та причин людської поведінки. Крім закладання загально-теоретичного фундаменту та пояснення особливостей методології, цей ввідний курс в соціально-психологічну проблематику включає огляд таких основних тем, як соціальні норми, атитюди, мотивація, конформність, соціальна перцепція, авторитет, емоції, стереотипи, агресія, просоціальна поведінка, прив'язаність та когнітивні упередження.


Стратегії викладання для активного навчання впродовж життя


Суїцидологія та превенція суїцидів
Курс призначений для надання знань про концепції та епідеміологію суїцидів, стратегії профілактики, терапії та підтримки людей, які втратили близьких через суїцид, та помічників. Курс включає навчання навичок ключової фігури (гейткіпера - помічника в період суїцидальної кризи), яке проводиться у форматі практикуму


Сучасні теорії психологічного консультування
Навчальна дисципліна «Сучасні теорії психологічного консультування» спрямована на системне і засноване на єдиних критеріях аналізу вивчення теорій / шкіл психологічного консультування, які функціонують сьогодні у сфері психологічних консультативних послуг. Під час викладання дисципліни створюється режим інтерактивної взаємодії студентів між собою, з викладачем, з академічним матеріалом курсу, а також з матеріалами відео- та іншого роду контенту, рекомендованого для ознайомлення з практичними аспектами теорії і практики різних підходів до психологічного консультування.


Теоретичні та методологічні проблеми психології
Лекційний матеріал курсу відтворює основні теоретичні та методологічні проблеми, які стоять перед психологічною наукою та розв’язання яких визначає провідні вектори її подальшого розвитку. Семінарські заняття спрямовано на обговорення та аналіз основних теоретичних проблем і методологічних підходів у сучасній психології.


Теорія і практика сучасного психоаналізу
Курс знайомить студентів із сучасними теоретичними моделями особистості на основі психоаналітичної теорії, а саме: теорією трансформації психічних уявлень В. Біона; теорією нарцистичних розладів О.Кернберга; теорією особистісних розладів Д. В. Віннікота. Студенти ознайомлюються із концепціями проективної ідентифікації, переносу і контрпереносу, теорії і практики проведення первинного психоаналітичного інтерв’ю.


Типології та моделі особистості
В курсі розглядається історичний розвиток, логіка та зміст класифікаційних гіпотез в психології, моделювання систем психологічних типів; моделі особистості (традиційні, формальні, динамічні, двовимірні, багатовимірні, типологічні), аналізуються класифікації та їх базові характеристики (конституційні, пізнавальні, ціннісно-мотиваційні, соціальні), вивчаються проблеми сучасних психологічних класифікацій і моделей особистості (Велика трійка, Велика п'ятірка, HEXACO, DISC, Circumplex, RIASEC) та прикладні аспекти цих моделей. Основні компетентності, на розвиток яких спрямовано курс: аналітичні та експертні навички в області діагностики та дослідження психологічних типів та рис особистості; уміння визначати мінімальну кількість вимірів, що забезпечують повноту та конструктивну валідність психологічних властивостей у моделях особистості; вміння оперувати цілісними системами особистісних ознак (пізнавальних, ціннісних, мотиваційних, емоційних, вольових) як окремими вимірами особистості; здійснювати базові процедури оцінки та експертизи психологічних класифікацій та типологій; здійснювати базові процедури моделювання в сфері створення психологічних класифікацій та типологій; вміння класифікувати емпіричні результати в науковому дослідженні, обирати базові ознаки класифікації та моделювати їх взаємозалежності, описувати психологічні типи на основі отриманих даних; вміння порівнювати типології та класифікації психічних властивостей та визначати межі їх ефективного використання в різних прикладних сферах діяльності психолога.


Трансформація в історії науки


Тренінг соціально-емоціонального інтелекту
У ході тренінгу ми розглянемо поняття емоційного інтелекту та емоційної компетентності, згадаємо поняття емоцій та почуттів, їх класифікації, навчимося точно диференціювати емоції й почуття. У дослідженнях з’ясовано, що практичні психологи мають труднощі в розумінні власних емоцій та в управлінні ними, тому нашу роботу спрямуємо на розвиток, перш за все, навичок рефлексії та саморегу


Цифрова наука та інформаційна грамотність


Якісні методи психологічного дослідження
Курс висвітлює наукові підходи щодо якісного психологічного інструментарію, основні проективні методи вивчення психіки, аналізує історію становлення психодіагностики, надійність, валідність, репрезентативність різних методів.


 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна