Мистецька колекція Києво-Могилянської академії

Мистецька колекція Києво-Могилянської академії формувалася з моменту відродження Академії і сьогодні налічує понад 400 творів живопису, графіки, скульптури, творів декоративно-ужиткового мистецтва, фото тощо.

 

Колекція включає як комплекси чи окремі роботи добре знаних митців (Г. Якутовича, А. Криволапа, Е. Андієвської, М. Малишка, О. Тістола, О. Петрової, П. Фішеля, В. Чебаника та інших), так і роботи менш відомих авторів та неатрибутовані твори і сувенірну продукцію. Численні твори з колекції НаУКМА прикрашають робочі місця співробітників академії; значна частина зберігається у сховищах у приміщенні Культурно-мистецького центру НаУКМА.

 

Для популяризації могилянської мистецької збірки 2019 року у КМЦ відбулося три виставки, на яких було презентовано частину колекції графіки, твори у жанрі портрету та роботи художників – лауреатів Шевченківської премії. Виставки супроводжувалися лекційними програмами. Паралельно відбувається мистецтвознавчий аналіз та систематизація колекції.

 

Позаяк окремого виставкового простору у Культурно-мистецькому центрі зараз немає, за підтримки Фонду Дмитріва (Міжнародний Благодійний Фонд Відродження Києво-Могилянської Академії) створюється онлайн-каталог мистецької колекції НаУКМА.

 

До Вашої уваги – найбільш цікаві і цінні твори.

 

Галерея мистецтв НаУКМА

 

Перші художні виставки у НаУКМА відбулися ще 1993 р. у пристосованій для цього просторій і світлій аудиторії у 1-му корпусі. Першою кураторкою виставок і керівницею мистецької галереї була мистецтвознавиця Надія Васильченко (1992-1995 роки). Саме в цей період почалося формування фонду мистецьких творів НаУКМА.

 

Вже 1994 року було створено Культурно-мистецький центр НаУКМА, який очолила Олена Василівна Замостян, і Галерея мистецтв стала його частиною.

 

Протягом 1995-1997 років директоркою Галереї мистецтв була мистецтвознавиця Олеся Авраменко, а з 1997року і до останнього дня життя – 3 січня 2006-го Олена Замостян поєднувала загальне керівництво КМЦ із виставковою діяльністю галереї.

 

Найціннішими у мистецькому плані творами мистецька збірка НаУКМА поповнилася саме за час діяльності Надії Васильченко, Олесі Авраменко і Олени Замостян.

 

2006 року рішенням адміністрації НаУКМА Галереї мистецтв при КМЦ було надано ім’я Олени Замостян:

 

Галерея мистецтв ім. Олени Замостян є членом Асоціації артгалерей України.

 

Протягом 2008-2017 років кураторками Галереї були студентки і випускниці НаУКМА Олена Дмитрик, Вікторія Шупікова, Тетяна Ельфська, Марія Кінович, Галина Осадча.

 

У жовтні 2001 р. Галерея мистецтв разом із фондосховищем переїхала у нове приміщення Культурно-мистецького центру НаУКМА на Іллінській, 9. Поступово Галерея розширювала свої межі: було створено меморіальну кімнату-музей І.В. Задорожного, додалися багатофункціональна зала «ПідWall», «Білий простір» – коворкінг і місце для камерних студентських проетів, було обладнано для проведення виставок фойє 3-го поверху та залу «Колізей».

 

У Галереї відбулись персональні та групові виставки видатних українських митців Григорія Гавриленка, Георгія Якутовича, Віктора Зарецького, Данила Лідера, Івана-Валентина Задорожнього, Івана Марчука, Сергія Якутовича, відомих авторів кінця 20-го – початку 21-го століття: Ніни Денисової, Миколи Малишка, Анатолія Куща, Петра Бевзи, Валерія Франчука, Романа Адамовича, Григорія Кореня, Ольги Петрової, Василя Химочки, Анатолія Криволапа, Олега Тістола, Павла Фішеля, Любові Міненко, Тіберія Сільваші, Володимира Цюпка, Олександра Стовбура, Олександра Мельника, Любові Семикіної, Михайла Гуйди, Віктора Рибачука, Василя Корчинського та багатьох інших.

 

У просторі Галереї відбувались і міжнародні виставки: «Хмарочоси Чікаго» (США), «Тихе світло» (фото Джона Секстона, США), «Параджанов і його оточення» (Вірменія-Україна), конкурс живописного портрету Галшки Гулевичівни (Україна-США), виставка театрального плакату Карла Гайсбюллера (Швейцарія), «Бертольд Брехт у фотографіях» (Німеччина), фотовиставки «Обрії» (Ізраїль), «Пекінська опера» (КНР), «Сценографія. Фото Крістіана Каре» (Бельгія), «Ікона, мальована ниткою» Дмитра. Блажейовського (Італія) та ін.

 

Виставки творів молодих художників проводилися в циклі «Відкриваємо нові імена».

 

Кілька років поспіль КМЦ організовував традиційну виставку творчих робіт студентів НаУКМА. У 2006-14 р. р. спільно з Києво-Могилянським театральним центром (керівник Андрій Приходько) - щорічний мистецький проект «Підсумки сезону. Сценографія», із презентаціями кращих проектів театральних художників Києва.

 

Фото окремих проектів – у Фотогалереї КМЦ.

 

У зв’язку із початком реставрації Староакадемічного корпусу Галерія ім. Олени Замостян поступилася місцем Бібліотеці рідкісних та цінних видань. Але виставки активно відбуваються в усіх інших приміщеннях Культурно-мистецького центру НаУКМА.

 

Упорядниця колекції, кураторка виставок: Діана Клочко, мистецтвознавиця, провідний спеціаліст КМЦ.

 

Фондосховище, переміщення робіт: Олена Гнатовська, спеціаліст КМЦ .

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна