• Kyiv-Mohyla Humanities Journal
  • «Kyiv-Mohyla Law and Politics Journal»
  • Наукові школи

Вітаємо лауреатів премії ім. Петра Могили 2017 року

Ухвалою Вченої ради Національного університету «Києво-Могилянська академія» від 25 січня 2018 р. присуджено премії ім. Петра Могили за 2017 рік

 Премію було присуджено:

 
yakovenko obkladynka 0

- в галузі гуманітарних наук -

 

 

Яковенко Наталії Миколаївні за монографію "У пошуках нового неба. Життя і тексти Йоаникія Галятовського".

Книжку присвячено найпопулярнішому свого часу церковному письменникові другої половини ХVІІ століття Йоаникію Ґалятовському. Але йдеться тут не лише про біографію і твори знаного могилянського книжника, тлумача західних уявлень про Бога й світ для тодішнього православного християнина.

Авторка унаочнює процес становлення новочасного «інтелектуального повсякдення» в Україні та показує універсальний характер і, водночас, історичну специфіку тих прикмет «самості», що виразно оприявнились у барокову добу «київської відкритості» та «витворили обличчя нової української культури».

the political economy of innovation development

- в галузі суспільних наук -

 

 

Бажалу Юрію Миколайовичу за монографію "The political economy of innovation development"

У книзі доводиться, що наукові дослідження і розробки та технологічні інновації країни є не результатом, а фактором забезпечення економічного зростання. Бажал розвиває теорію Шумпетера для аргументації висновку, що справжнє економічне зростання, особливо в країнах з перехідною економікою та країнах, що розвиваються, можливе лише через інновації. Використовуючи у тому числі розробки українського економіста Туган-Барановського, текст книги намагається розвинути теорію і пояснити, чому інновації стали основним фактором економічного розвитку останніх десятиліть і чому їхня роль стане ще більш домінуючою у майбутньому. 

Intellectual nets 001

- в галузі природничих наук 

 

 

Глибовцю Миколі Миколайовичу, Глибовцю Андрію Миколайовичу за навчальний посібник "Інтелектуальні мережі"

Навчальний посібник "Інтелектуальні мережі" є першим україномовним носієм про найбільш передові сучасні інформаційні технології, до яких належать: семантичний веб та подання знань за допомогою онтологій, інтелектуальний аналіз даних, "Big Data", програмні агенти; інформаційний пошук і семантичний грід; хмарні обчислення. Читачу пропонується логіко-понятійний апарат, необхідний для засвоєння викладених технологій, а також приклади їх практичного застосування. Практикуючих або майбутніх дослідників може зацікавити аналіз наведених у посібнику напрямів розвитку інформаційних технологій, зроблений з позицій вітчизняних розробок: методології вертикальної інтеграції знань (ВІЗ), системно-семіотичної парадигми (ССП), моделі парадигмального інноваційного розвитку (ПІР). 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна