• Kyiv-Mohyla Humanities Journal
  • «Kyiv-Mohyla Law and Politics Journal»
  • Наукові школи
Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 87

Комплексна психосоціальна допомога дітям, підліткам та родинам, що постраждали внаслідок конфлікту в Україні, 2015 — 2016 р.р.

 

2015 року Департамент гуманітарної допомоги та цивільного захисту Європейської Комісії (ECHO) за сприяння Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні ініціював проект «Діти миру», метою якого стало надання психосоціальної допомоги дітям на сході України та забезпечення їх участі в освітніх програмах. Проект реалізовано у Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях протягом листопада 2015 р. - грудня 2016 р.


Складовою ініціативи ЄС та ЮНІСЕФ «Діти миру» є проект “Комплексна психосоціальна допомога дітям, підліткам та родинам, що постраждали внаслідок конфлікту в Україні». Експерти Національного Університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА) запропонували цілісну програму психосоціальної допомоги, що передбачала допомогу дитині на як рівні родини, громади, так і сфокусованої психологічної підтримки й спеціалізованої психотерапевтичної допомоги.


У рамках проекту проведено навчальні тренінги у п’яти східних областях України, в яких взяли участь 3842 вчителі загальноосвітніх навчальних закладів, 465 практичних психологів та 112 соціальних працівників, з підвищення психосоціальної стійкості до стресу у дітей, з основ емоційного спілкування, створення довірливого класного середовища – безпечного, відкритого дітям та батькам, сприятливого для розвитку стосунків, захисту від наслідків соціальних катастроф.


Надано сприяння розвитку Центру психосоціальної реабілітації НаУКМА у м.Слов’янськ, де діти й батьки мають можливість отримати безкоштовну кваліфіковану психотерапевтичну допомогу. Проведено навчання практичних психологів з Донецької і Луганської областей програми дитячої психотерапії.


Загалом протягом проекту близько 250 000 дітей та їхніх батьків взяли участь у програмі психосоціальної підтримки.


Програма проекту засвідчує свою надзвичайну актуальність та отримує схвальні відгуки учасників. Програма отримала позитивні висновки незалежної експертної оцінки, здійсненої міжнародними консультантами ЮНІСЕФ К.Талботом та М.Весселсом. Ефективність програми підтверджено також результатами проведеного наукового дослідження. Зафіксовано зменшення рівня психосоціального стресу в шість разів на статистично значущому рівні: рівень стресу — 5,7 % (N = 120) наприкінці участі у програмі проти початкового рівня стресу у 37% (N=767).


Детальну інформацію про діяльність проекту, його учасників та інформаційні матеріали можна знайти на сайті та Facebook сторінці Центру психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА; Центру психосоціальної підтримки НаУКМА та ресурсного порталу «Допоможи дітям теплим словом».

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна