Продовжується реставрація Староакадемічного корпусу - ІІ етап

 

Староакадемічний (Мазепин) корпус Могилянки (1703 р.) – найдавніша в Україні споруда, збудована для навчальних цілей, яка ніколи не змінювала свого освітнього призначення. Історія унікальної пам’ятки пов’язана з іменами випускника КМА гетьмана Івана Мазепи, який фінансував будівництво, та славетного митрополита Київського Рафаїла Заборовського, який його добудував за проектом архітектора Йогана Шеделя.

 

У 2011 році було започатковано благодійний проект «Реставрація», метою якого був збір пожертв на реставрацію історичних пам’яток, розташованих на території Києво-Могилянської, зокрема, на порятунок і збереження Староакадемічного корпусу.

Завдяки підтримці доброчинців вдалося зібрати понад півмільйона гривень, котрі були витрачені на грунтовні інженерні обстеження будівлі та виготовлення проектної документації проекту реставрації Староакадемічного, який виконав інститут «УкрНДІпроектреставрація».

 

Згодом вдалося отримати фінансову допомога держави. Завдяки державній підтримці у 2017 році, в межах першого етапу реставрації, укріпили стіни, фундаменти та провели гідроізоляційні роботи, критично важливі для збереження пам’ятки. 

Другий етап передбачає повну реставрацію будівлі, що включатиме відновлення аварійних даху і дерев’яних перекриттів, реставрацію фасадів та інтер’єрів, дверей та вікон.

 

Загалом, на території Могилянки розташовано 11 історичних пам’яток, на відновлення яких НаУКМА від часу свого відродження постійно докладає зусиль аби вберегти їх від руйнації. Так протягом 2005-2008 років завдяки благодійникам та державній підтримці було відреставровано Поварню, де нині функціонує Музей української звитяги, та Святодухівську Церкву. Згодом у 2012 році зусиллями благодійників відновлено ще дві історичні памятки – Сонячний годинник та частково Келії Братського монастиря.

 

Проект «Реставрація Староакадемічного корпусу» триває. Завершення проекту планується у 2023 році.

 

 

Ми щиро вдячні усім, хто вже долучився до відновлення цієї унікальної  історичної будівлі та запрошуємо усіх небайдужих зробити пожертву на проект "Реставрація Староакадемічного корпусу".

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна