Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

22 листопада - День вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років

Дата публікації: 21.11.2008, 11:19

2008 рік в Україні оголошено роком вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років

Голодомор в Україні 1932-1933 років став трагедією, що навіки вкарбувалася в нашій пам’яті. Активну участь у справі визнання Голодомору міжнародною громадськістю вже не перший рік бере Національний університет «Києво-Могилянська академія».
Над дослідженнями теми Голодомору постійно працюють науковці Києво-Могилянської академії: історики, соціологи, політологи, філологи. Серед найвидатніших дослідників голодоморів в Україні був професор кафедри політології НаУКМА, відомий історик, політолог - Джеймс Мейс. Його архів – унікальне зібрання публікацій, машинописів праць, документів, присвячених Голодомору – зберігається у Науковій бібліотеці НаУКМА. В опрацюванні архіву Джеймса Мейса активну участь беруть студенти. Йде робота над створенням над створенням Стипендійного фонду імені Джеймса Мейса.

До днів вшанування пам’яті жертв штучного голодомору в Україні Видавничий дім «Києво-Могилянська академія» підготував перевидання матеріалів Конгресу США «Великий голод в Україні 1932–1933 років» (Упорядник – виконавчий директор Комісії Конгресу США Джеймс Мейс) у 4 томах: том І–ІІІ «Свідчення очевидців для Комісії Конгресу США» - свідчення емігрантів з України, що були зібрані для потреб Комісії Конгресу США. Книга визнана однією з найкращих на цьогорічному «Форумі видавців» у Львові.

18-22 листопада Видавничий дім «Києво-Могилянська академія» проводить в Українському домі презентацію книжок, присвячених подіям Голодомору 1932-1933 років.

Протягом багатьох років  Народна академічна хорова капела “Почайна” НаУКМА робить свій внесок у справу поширення правди про Голодомор в Україні та світі. 

24 листопада відбудеться концерт хорової капели «Почайна» у Чернігові, де буде виконано симфонію-реквієм “Тридцять третій” О.Яковчука.

22 листопада в країні буде проведено акцію «Засвіти свічку», мільйони українців вшанують пам’ять жертв Голодомору хвилиною мовчання…

Про інші заходи, які пройдуть на загальнодержавному рівні, у додаткових матеріалах.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна