Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Шість вузів встановили вищі вимоги до вступників

Дата публікації: 13.03.2009, 18:23

Правом встановити вищі вимоги до вступників скористалися лише шість із першої тридцятки українських вишів

На сайті видання "Українська правда" розміщено статтю "Шість вузів встановили вищі вимоги до вступників. Найважче буде абітурієнтам Могилянки". Як відомо, Могилянка і справді вирішила встановити прохідний бал у 2009 р. на рівні 150-160 балів для більшості спеціальностей, що зумовлено орієнтацією НаУКМА передовсім на якісну підготовку абітурієнтів. Відповідно, вищим є і прохідний бал, адже до Могилянки приходять лише найздібніші і найталановитіші абітурієнти, готові до глибокого опанування своєї майбутньої професії під час навчання в Університеті.  Міністерство освіти і науки України своїм рішенням надало університетам право підвищувати прохідний бал, якщо в цьому є потреба.

У редакційній статті ідеться про те, що "як відомо, вже другий рік поспіль вступ до вищих закладів освіти можливий лише за наявності сертифікату зовнішнього незалежного оцінювання, при чому ВНЗ не мають права приймати до своїх лав абітурієнтів, що набрали менш ніж 124 бали за 200-бальною системою рейтингування (від 100 до 200). При цьому абітурієнти мають можливість подавати свої документи до необмеженої кількості як власне закладів, так і факультетів та спеціальностей в одному закладі.

Через це у 2008 році громадські спостерігачі фіксували велике завантаження приймальних комісій. Аби уникнути цього 2009 року, рішенням Міністерства освіти і науки вищі начальні заклади отримали можливість, як йдеться у наказі МОН, "встановити більш високу кількість балів сертифікатів з профільних загальноосвітніх предметів, з якими абітурієнт допускається до участі у конкурсі щодо зарахування на навчання".

Більшість престижних вишів вирішили цим правом не користуватися. Такого висновку дійшли експерти громадянської мережі ОПОРА, які провели моніторинг правил прийому тридцяти кращих ВНЗ України за рейтингом ЮНЕСКО.

Виявилось, що шість із топової тридцятки підняли мінімальний бал вище 124-х.

Це Національний університет "Києво-Могилянська Академія" (4 місце рейтингу) - 180 балів  на спеціальності "правознавство" та 150-160 балів на інші спеціальності...".

Повну версію статті дивіться на сайті: http://life.pravda.com.ua/surprising/49b79dd1b9fe0/

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна