Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Зустріч з П’єром Розанвалоном, відомим французьким істориком та політологом

Дата публікації: 19.05.2009, 17:03

21 травня відбудеться презентація українського перекладу книги П’єра Розанвалона «Демократична легітимність. Безсторонність, рефлексивність, наближеність»

Посольство Франції в Україні
Французький культурний центр
Інститут філософії НАН України
Видавничий дім «Києво-Могилянська академія»
За підтримки Франко-російського центру гуманітарних та суспільних наук у Москві

ПРЕЗЕНТАЦІЯ УКРАЇНСЬКОГО ПЕРЕКЛАДУ
КНИГИ П’ЄРА РОЗАНВАЛОНА
«Демократична легітимність. Безсторонність, рефлексивність, наближеність»

21 травня 2009 р. о 17:00 в Конґреґаційній  залі Староакадемічного корпусу Національного університету «Києво-Могилянська академія» (вул. Г. Сковороди, 2) відбудеться презентація українського перекладу книги П’єра Розанвалона «Демократична легітимність. Безсторонність, рефлексивність, наближеність».

Обговорення книжки відбудеться за участі автора П’єра Розанвалона – відомого французького історика, соціолога, політолога, професора Collège de France.

П’єр Розанвалон, історик та економіст за фахом, із майстерністю ерудита намагається переконати читача цієї книги у своєму кредо – принциповій незавершеності демократії як політичної, економічної та соціальної форми організації суспільства. Його позиція полягає в тому, що вибори – це тільки початок та один із елементів системи сучасної демократії з її багатоманітним потенціалом неелекторальних форм, що вимагають нагального аналізу та осмислення як складові демократій XXI століття. Хоча джерелом демократичної влади є народ, проте вердикт виборчих урн не може бути єдиним еталоном легітимності, і громадяни дедалі більше усвідомлюють це. Влада вважається повністю демократичною, тільки якщо вона проходить випробування контролем і підтвердженням, які конкурують із мажоритарним волевиявленням і водночас доповнюють його. Влада повинна підкоритися імперативу віддалення від партійних позицій і окремих інтересів (легітимність безсторонності), імперативу врахування множинного вираження спільного блага (легітимність рефлексивності) та імперативу визнання всіх окремостей (легітимність наближеності). Звідси випливає процес розвитку таких інститутів, як незалежні органи й конституційні суди, а також мистецтва врядування, що приділяє більше уваги окремим людям і конкретним ситуаціям. 

Книжка П’єра Розанвалона допоможе соціологам, політологам, історикам, філософам, економістам не лише зорієнтуватися в згаданих проблемах, а й відкрити для себе нові виміри та горизонти живої, а не «керованої» демократії.

За додатковою інформацією звертайтесь:
Видавничий дім «Києво-Могилянська академія» –
тел.: 417-59-56, тел./факс: 425-60-92; електронна адреса:
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Контактні особи – Віра Соловйова, Олена Бородіна.
Французький культурний центр –
тел.: 482-23-71, 482-06-72.
Контактна особа – Валентина Стукалова.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна