Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Літературна акція «АнтиНЕК: ні цензурі!»

Дата публікації: 14.01.2010, 15:43

Громадськість проти цензурування літератури в Україні

15 січня о 18:30 в приміщенні Культурно-мистецького центру Могилянки відбудеться літературна акція «АнтиНЕК: ні цензурі!» за участю Юрія Андруховича, Андрія Бондара, Леся Подерв’янського.

В Україні розпочалася «дискусія з приводу суспільної моралі», в рамках якої книжки вилучають з книгарень, а фільми — з екранів. Юридичні відділи журналів та видавництв не рекомендують до друку певні обкладинки, тексти та ілюстрації — кому зараз потрібен судовий процес? НЕКові вдалося встановити свій спосіб ведення дискусії — такий, що передбачає існування «суспільної моралі» як безперечної даності.

Учасники акції хотіли б перевести дискусію в іншу площину, виходячи того, що «суспільної моралі» не існує — ще з часів Канта відомо, що мораль є індивідуальною, а закон —суспільним. Саме тим, що громадян досі спонукають передоручити дотримання власних етичних принципів державному органові, можна пояснити катастрофічний моральний стан українського суспільства.

Що нам робити з НЕКом? — питання, на яке шукатимуть відповідь організатори та учасники акції. Серед пропозицій: громадянам, перш за все правникам, — контролювати кожне рішення НЕК; митцям — активніше зайнятися дослідженням табуйованих тем, розгорнувши якомога більше радикальних проектів; видавцям — ігнорувати цензуру.

Організатори: Журнал культурного опору «ШО»; ініціативна група українських письменників: Юрій Андрухович, Андрій Бондар, Сергій Жадан, Лесь Подерв’янський; Агенція подій «Арт-Поле», Науково-дослідний центр візуальної культури НаУКМА, Художня студія «Антресоля».

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна