Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Дата публікації: 28.07.2005, 18:49

На Тернопільщині відбулася польова навчальна практика студентів-біологів

Польова практика біологів

Максим Антонюк, канд. біол. наук, доцент,
керівник практики

Уже чотири роки поспіль у перші два тижні липня польова навчальна практика студентів-біологів проходить на Тернопільщині, у м. Кременці, на базі одного із найстаріших в Україні ботанічного саду, заснованого 1805 року зусиллями видатного ботаніка Вілібальда Бессера.

Містечко Кременець надзвичайно мальовниче - оточене невисокими Кременецькими горами, кожна з яких має свої легенди і славну історію, а візитівкою міста є гора Бона з руїнами фортеці. Природна зона - лісостеп з ділянками карбонатних боліт. Ця частина має назву Мале Полісся.

Практика студентів 2 курсу включала ботанічну та зоологічну частину, а також ознайомлення з пам'ятками природи і культури Кременеччини.

Практика переслідувала такі головні завдання: вести щоденник та навчитися працювати з визначниками рослин і тварин, визначати види рослин та тварин у природних умовах та у колекціях, збирати колекції рослин у гербарії, робити ботанічні описи ділянок під час екскурсій.

Студенти ознайомилися з колекцією ботанічного саду та природною флорою і фауною. Природа Кременеччини цікава тим, що тут є досить багато ендемічних та червонокнижних видів рослин, види птахів, які не зустрічаються, або є малочисельними   у інших регіонах України. Цікавими видами, які нам пощастило побачити є шиверекія подільська, роговик Біберштейна, дзвоники карпатські, береза чорна, види обхідних (гніздівка, булатка), конюшина гірська, цибуля подільська, молодило руське. На виїздних екскурсіях та на околицях міста вдалося виявити види птахів, які є рідкісними - мандрівний сокіл (сапсан) (Червона книга), світлощокий крячок (є рідкісним в Україні за межами Тернопільщини), велика біла чапля. Спостерігали кілька видів кажанів.

Культурна програма також була різнобарвною і насиченою. Незабутньою, безумовно, стала  тривала екскурсія до Почаївської Лаври - знаного центру християнства, заснованої у 13 столітті. Розташовується вона за 20 кілометрів від Кременця. Відвідали студенти нещодавно відновлений музей Юліуша Словацького, ранні роки життя якого пов'язані з Кременцем, та цікавий краєзнавчий музей. В час нашого перебування у Кременці проходив конкурс бандуристів Волині, виступи яких відбувалися, зокрема, на відновленому П'ятницькому козацькому цвинтарі.

Практика закінчилася, але у нас лишилися надзвичайно теплі спогади про красу природи Кременеччини, гостинність і приязність колективу Кременецького ботанічного саду, які щедро ділилися з нами своїм часом та знаннями. 

Всіх зацікавлених запрошуємо переглянути у вересні фотосесію. 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна