Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Інтерв’ю Сергія Квіта Інтернет-виданню «Новинар»

Дата публікації: 21.07.2010, 14:51

Президент НаУКМА поділився своїми думками про факт передачі Могилянки до сфери управління МОНУ, а також про гуманітарну політику нової влади

Інтернет-видання «Новинар» опублікувало інтерв’ю із Президентом НаУКМА Сергієм Квітом, у якому він прокоментував факт передачі Академії до сфери управління Міністерства освіти та науки України, причини падіння якості вищої освіти в нашій державі, гуманітарну політику нової влади.

Президент НаУКМА не вбачає у розпорядженні Уряду про передачу Академії до сфери управління МОНУ політичного рішення. За його словами, в цьому «є своя логіка, оскільки ми фактично і так підпорядковані Міністерству, а не Кабміну. Більше того, всі так звані галузеві ВНЗ також мають бути передані МОН. Я не вбачаю у цьому рішенні КМУ жодної політики, оскільки ми не втрачаємо ні у статусі, ні у фінансуванні».

Президент НаУКМА переконаний, що університети – це в першу чергу наукові інституції. Більшість ВНЗ України з цієї точки зору не є університетами, адже вони є неконкурентоздатними на глобальному рівні, не маючи належного професорського-викладацького складу та не проводячи наукових досліджень. Більше того, «наші університети мислять категоріями виживання. Виникнення якісних університетів може бути наслідком системної державної політики».

Говорячи про гуманітарну політику в Україні в цілому, Президент НаУКМА зазначив, що «заперечення Голодомору, намагання принизити національну гідність українців, заклики інтегруватися з надзвичайно корумпованою Росією не можуть вважатися гуманітарною політикою». На його думку, маючи посттоталітарне, постколоніальне минуле, Україна повинна захищати свою культуру, мову, спираючись на демократичні цінності, у першу чергу, на свободу слова.

В інтерв'ю такоє обговорювалося питання цьогорічної вступної кампанії. Зокрема, Сергій Квіт заперечує складання абітурієнтами ЗНО мовою, якою вони навчалися. За його словами, «жодна країна світу, підтримуючи мови національних меншин, не йде шляхом створення окремих університетів для кожної з них, оскільки це справа тих держав, де вони є більшістю. Можливі деякі винятки, як-от задоволення освітніх потреб кримських татарів, що не мають власної держави за межами України». Крім того, на його думку, тести ЗНО, на відміну від тестів НаУКМА, не виявляють якості знань абітурієнтів, а лише вибудовують рейтинг. Для відбору ж талановитих і здібних студентів університети, поруч із загальнодержавними тестами, обов'язково мають проводити власні вступні випробування згідно їх місій та візій.

Повний текст інтерв’ю >>>

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна