Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Законопроект «Про мови в Україні»

Дата публікації: 05.10.2010, 10:51

У свіжому номері «Українського тижня» читайте інтерв’ю з Миколою Козюброю, екс-суддею Конституційного Суду України, професором, завкафедри НаУКМА

У свіжому номері Всеукраїнського тижневика «Український тиждень» (від 1 жовтня 2010 р.) читайте гостре й фахове інтерв'ю Жанни Безп'ятчук із Миколою Козюброю, екс-суддею Конституційного Суду України, професором, завкафедри НаУКМА, в контексті законопроекту «Про мови в Україні».

Микола Козюбра зауважує: «Розділ ІІ законопроекту «Про мови в Україні» робить російську мову в Україні офіційною. Відповідно до згаданого рішення Конституційного Суду, це означає, що їй, по суті, надано статус державної. Приміром, у ст. 11 цього розділу йдеться, що «акти вищих органів державної влади приймаються державною мовою і офіційно публікуються українською та російською мовами». При цьому «тексти обома мовами мають рівну юридичну силу». Згідно з рішенням Конституційного Суду, акти державних органів друкуються виключно державною мовою. Державна мова – це мова відповідних актів, що заперечується цим законопроектом, бо офіційне публікування дозволяється й російською. А в тих регіонах, де регіональна є іншою, ніж російська, дозволяється публікація і цією регіональною мовою. І таких прикладів можна навести безліч. Звідки й де кошти на його реалізацію? Фінансовий бік дуже важливий, але він практично не прописаний у цьому законопроекті».

Повну версію матеріалу читайте тут.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна