Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

III міжнародне свято духовної музики

Дата публікації: 06.06.2007, 11:20

III міжнародне свято духовної музики. 9 червня 2007 року в НаУКМА відбудеться свято 240-річчя від дня народження славетного випускника Києво-Могилянської академії композитора Артемія Веделя

9 червня 2007 року
запрошуємо на
ІІІ міжнародне свято духовної музики, присвячене 240-річчю від дня народження композитора Артемія Веделя

Серед організаторів свята – НаУКМА, Всеукраїнське товариство «Просвіта» ім. Т.Шевченка, Київський міський центр народної творчості та культурологічних досліджень, Міністерство культури та туризму України, Подільська в місті Києві держадміністрація.

Участь у святі візьмуть:
Національна академічна заслужена капела «ДУМКА», камерний хор ім. Д.Бортнянського (м. Чернігів), хорова капела ім. О.Кошиця (м. Богуслав), хорова капела «Дніпро», академічний хор ім. П. Майбороди, хорова капела «Золоті ворота», хорова капела «Почайна», Державний естрадно-симфонічний оркестр України.

Програма свята:

10.00 – Служба Божа у Благовіщенській церкві НаУКМА:
Літургія святого Іоанна Златоуста на музику Артемія Веделя. Виконує зведений хор учасників.
Староакадемічний корпус НаУКМА (вул. Сковороди, 2)

12.00 – Урочиста хода та мітинг – концерт «Садиба Ведельських»
Від НаУКМА до рогу вулиць Братської та Андріївської

15.00 – 18.00 – «Ведельський піснеспів» - концерт хорових колективів
Конґреґаційна зала Староакадемічного корпусу НаУКМА (вул. Сковороди, 2)

18.00 – Вечірній гала-концерт «Музикійська конвокація»
У програмі: концерти А. Веделя. Ораторія «Києво-Могилянська академія» В. Степурка
Площа біля Бібліотеки Тетяни та Омеляна Антоновичів НаУКМА (вул. Сковороди, 2)

Артемій Ведель (1767-1808) – видатний український композитор, диригент, співак, скрипаль.  Разом з іншими  вихованцями академії – Д.Бортнянським  та М.Березовським – Ведель представляє період найвищого розквіту української хорової музики XVIII – поч. XIX століття.  Навчався в Києво-Могилянській академії до 1787 року. Пройшов курс до класу філософії включно, здобувши ґрунтовну гуманітарну й музичну освіту. Саме в академії Ведель почав компонувати свої  перші музичні твори, диригував студентським хором та оркестром, виступав як соліст і скрипаль. Після закінчення академії керував хорами і капелами в Києві та Харкові, плідно працював як композитор. Артемій Ведель прожив коротке, трагічне, але дуже насичене життя. Незважаючи на офіційну заборону його творів, вони поширювались у рукописах, їх знали і виконували. На жаль, повний обсяг музичної спадщини композитора невідомий, до нас дійшли близько 80 його творів.

Репертуарне відродження творів композитора триває і в наш час. Невтомно працює над поверненням із забуття безсмертної музики Артемія Веделя народна хорова капела «Почайна» (керівник – засл. артист України О.Жигун), продовжуючи кращі традиції славетної Києво-Могилянської академії, відроджуючи славні імена її вихованців.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна