Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

У НаУКМА відкрито «зелену аудиторію»

Дата публікації: 11.06.2007, 17:31

У НаУКМА відкрито «зелену аудиторію». 8 червня відбулася презентація відремонтованої та обладнаної за принципами зеленого офісу аудиторії кафедри екології

08 червня, 2007 року о 12:00 в аудиторії 213а 3-го корпусу Національного університету "Києво-Могилянська академія" (НаУКМА) відбулося відкриття відремонтованої та обладнаної за принципами зеленого офісу аудиторії кафедри екології.

Особливість аудиторії полягає в тому, що все в ній зроблено з використанням дружніх для довкілля матеріалів: від фарби до техніки. Цю сучасну аудиторію використовуватимуть для навчання студентів, а також для проведення екскурсій для школярів, семінарів і тренінгів для представників державних, бізнесових та неурядових структур.

Аудиторію відремонтовано за фінансування Міжнародного благодійного фонду відродження Києво-Могилянської академії. Ремонтні роботи здійснила будівельна фірма "АргаБуд". Обладнано аудиторію енергозбережною офісною технікою в рамках проекту "Поширення принципів "Зеленого офісу" серед українських організацій", який проводять при кафедрі екології НаУКМА в рамках Програми малих екологічних проектів за фінансової підтримки Британського фонду "Довкілля для Європи" та сприяння Міністерства у справах охорони довкілля, харчових продуктів та сільського господарства Великобританії та Британської Ради в Україні (http://greenoffice.ukma.kiev.ua).

Керівником проекту є доктор Наталія Шульга, яка очолила команду у складі старшого вкладача кафедра екології Олени Маслюківської, аспірантки кафедри Наталі Гозак та студенток Анни Скіданової та Анни Рубан.

На відкритті були Ірина Дергунова, заступник директора з проектів Британської Ради в Україні, Маргарита Іванівна Вольф, головний спеціаліст відділу екологічного управління та аудиту Міністерства охорони навколишнього природного середовища, Валерій Іванович Стьопкін, консультант Інституту якості Держспоживстандарту України, Світлана Валеріївна Берзіна, президент ВГО "Жива планета", керівник Програми екологічного маркування в Україні.

Від НаУКМА слово взяли Володимир Пилипович Моренець, віце-президент з науково-навчальних студій, та Людмила Іванівна Дяченко, віце-президент з економіки та фінансів. Серед інших представників університету були також віце-президент з розвитку Наталія Рудольфівна Шумкова, віце-президент з міжнародного співробітництва Катерина Володимирівна Максим та завідувач кафедри екології Сергій Дмитрович Ісаєв.

Розділити радість прийшли студенти та випускники кафедри екології, члени студентської організації ЕкоКлуб "Зелена хвиля" (http://www.ecoclub.kiev.ua) та інші небайдужі студенти і працівники університету.

Подію провадила виконавчий менеджер проекту, випускниця і старший викладач кафедри екології Олена Маслюківська. "Ми сьогодні є свідками здійснення мрії кількох поколінь могилянських екологів про те, аби улюблену аудиторію 3-213а відремонтували з мінімальним впливом на довкілля," — сказала Олена і додала: "Проект, у рамках якого був здійснений ремонт, став важливим наріжним камінчиком у здійсненні ще кількох мрій студентів-екологів. По-перше, аби кожен могилянець по отриманні диплома виніс, окрім традиційних для університету цінностей, також культуру дбайливого ставлення до навколишнього середовища та відповідальності перед майбутніми поколіннями. По-друге, аби НаУКМА став прикладом для інших навчальних закладів у турботі про довкілля та зразком відповідальної поведінки".

Володимир Пилипович Моренець наголосив на важливості проекту для університету: "Ми прагнемо мінімізувати негативний вплив університету на довкілля, але максимізувати вплив на суспільство прогресивними ідеями та прикладом," — наголосив він.

Ірина Дергунова навела приклади успішних проектів, здійснених за підтримки програми малих грантів Британської Ради, яка цього року завершує свій трирічний цикл фінансування ініціатив, спрямованих на охорону довкілля, сприяння переходу України до сталого розвитку та розбудови демократичного суспільства. Вона висловила щире захоплення студентською ініціативою і зазначила, що ентузіазм ініціаторів та виконавців є запорукою подальшої успішної долі проекту.

Маргарита Іванівна Вольф від імені Міністерства охорони навколишнього природного середовища висловила підтримку і захоплення проектом зеленого офісу в НаУКМА та поінформувала про ініціативу Міністерства підтримувати підприємства та організації, які впроваджують системи екологічного управління. Вона навела дані, що свідчать: на сьогодні лише 55 українських підприємств мають сертифікати системи екологічного управління, натомість по системі якості сертифіковано близько 1600 підприємств. Проголошена ініціатива Міністерства має на меті збільшити кількість дружніх до довкілля організацій.

Світлана Валеріївна Берзіна розповіла про Всеукраїнський конкурс "Екологічна якість та безпека", який проходить за ініціативи Всеукраїнської громадської організації "Жива планета" для створення позитивного іміджу підприємств та організацій, що включають екологічні пріоритети в стратегію свого розвитку та підкреслила, що Національний університет "Києво-Могилянська академія" став першим навчальним закладом-переможцем п’ятого національного конкурсу "Екологічна якість та безпека" у номінації "Зелений офіс". Пані Берзіна висловила побажання побачити НаУКМА серед організацій, які отримають право мати український знак екологічної відповідності й пообіцяла провести перевірку на відповідність безкоштовно.

Людмила Іванівна Дяченко висловила щире задоволення від роботи над проектом разом із його командою. Вона подякувала керівнику проекту доктору Наталії Шульзі за успішне і швидке закінчення проекту Зеленої аудиторії і повідомила, що надалі всі ремонтні роботи в університеті будуть проводитися з урахуванням впливу матеріалів та процесів на довкілля.

Голова студентської організації ЕкоКлуб "Зелена хвиля" Лесь Баськов подякував адміністрації та службам університету за підтримку проекту "зелений офіс" і повідомив, що ЕкоКлуб і надалі буде працювати над тим, аби НаУКМА став прикладом дружньої до навколишнього середовища організації.

Керівник проекту Доктор Наталія Шульга розповіла про історію проекту, про його завдання, здобутки, показала портал проекту, а також провела міні екскурсію по аудиторії. Вона зазначила, що в проекті ремонту аудиторії були вирішені проблеми шумо- та теплоізоляції, енергозбереження та впливу на здоров’я. Для цього відбирали всі будівельні матеріали та фарби з екологічним маркуванням. В аудиторії для вікон і дверей використані інноваційні енергозберігаючі плівки трьох поколінь. Далі вона продемонструвала систему освітлення, яка включає в себе зональність (можливість освітлювати різні частини аудиторії в різній мірі в залежності від потреби), три види енергозбережних ламп включно з останніми технологіями та власний лічильник, за допомогою якого студенти зможуть проводити моніторинг використання енергії аудиторією. Студентське захоплення викликала сучасна мультимедійна та аудіосистема, яка не лише принципово покращить якість навчального процесу, але й слугуватиме для проведення кіносеансів Зеленого кінотеатру та інших акцій ЕкоКлубу.

Пані Шульга подякувала працівникам господарських служб за співпрацю та компаніям, які стали партнерами у ремонті та обладнанні аудиторії. "Для кожної компанії виконання завдань проекту виявилось непростим, але цікавим досвідом. Деякі з них готові були розірвати угоду, оскільки, на жаль, нині закупівля дружніх до довкілля товарів не є легким заняттям. Втім, — продовжує пані Наталія, — всі ми завершили роботу, значно збагатившись новим досвідом". Варто зазначити, що кожна компанія в той чи інший спосіб зробила благодійний внесок у проект: надаючи знижки, додаткові послуги, працівників-виконавців чи даруючи комплектуючі та матеріали. В такий спосіб компанії стали партнерами проекту, а їхні логотипи залишаться в аудиторії поруч із логотипами фондів, що надали фінансову допомогу.

Компанія "Медіатек" забезпечила аудиторію найефективнішими аудіо- та мультимедійними системами, а компанія "Літер" — багатофункціональними монтажними профілями та металопластиковими дошками.

Під час екскурсії по зеленій аудиторії пані Шульга надала слово Ігорю Володимировичу Черненку, директору проектно-будівельної фірми "Аргабуд", який сказав: "Працювати було справді непросто, оскільки на українському ринку товари з екологічним маркуванням хоча і є, але трапляються рідко. Але тепер ми горді з того, що долучилися до такої гарної справи".

Директор компанії "Діатон" Дмитро Анатолійович Будніченко розповів про нове покоління енергозбережних плівок. Вони прозорі, непомітні для ока, але пропускають лише 2% ультрафіолетового випромінювання, потрібного для життєдіяльності живого та зберігають до 25% тепла в холодну пору року.

Пані Шульга подякувала всім, хто прийшов на відкриття, та побажала приєднатися до руху зеленого офісу.

Олена Маслюківська
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна