Відбулася Літня школа «Управління в трансформованій системі охорони здоров’я в Україні»

18-22 червня 2014 року в Карпатах відбулася перша в Україні літня школа для керівників у сфері охорони здоров'я «Управління в трансформованій системі охорони здоров’я в Україні».

Цю навчальну подію спільно ініціювали Школа охорони здоров’я НаУКМА та україно-швейцарська Програма «Здоров’я матері та дитини».

Проект підтримали авторитетні міжнародні організації - Світовий банк, Всесвітня організація здоров’я (ВОЗ), дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ, Швейцарський інститут охорони здоров’я та тропічної медицини, а фінансову підтримку забезпечило Швейцарське бюро співробітництва в Україні. Школу офіційно підтримало Міністерство охорони здоров'я України – учасники отримували залікові бали підвищення кваліфікації, а сертифікати були підписані особисто міністром.

 

Місія Літньої школи полягає у тому, щоб підтримати процеси модернізації та реформування системи охорони здоров'я в Україні шляхом створення платформи для навчання та спілкування тих медичних керівників, які готові підтримувати зміни в галузі. За словами Наталії Рябцевої, керівниці офісу з впровадження україно-швейцарська Програма «Здоров’я матері та дитини» та представниці організаційного комітету Літньої Школи: «ідея Літньої школи з управління в охороні здоров’я полягає у тому, щоби створити в медичній спільноті критичну масу людей, яка була би налаштована на проведення реальних реформ. Про них зазвичай багато говорять, але на практиці зміни викликають відторгнення, особливо у медичного співтовариства. Тому ми прагнемо поступово, з року в рік, формувати групу ініціативних керівників на всіх рівнях, які би перейнялися ідеєю реформ і стали їх провідниками, кожен на своєму робочому місці».

Цьогоріч через революційні та військові події в Україні організаторам було складно провести повноцінну кампанію із залучення учасників. Незважаючи на це, всього за три тижні на 20 місць було отримано 43 заявки, з яких Вчена рада та організатори відібрали учасників із 12-ти регіонів України, у тому числі з АР Крим. Більшість учасників представляли державні медичні установи, решта ж – приватні заклади, громадські організації та органи управління в галузі охорони здоров'я. З метою підходу до викладання з різних перспектив, організатори запрошували викладачів за принципом поєднання українського та міжнародного досвіду, практичної та експертної діяльності, роботи у медичній галузі та поза нею.

Радо погодилися викладати на Літній школі такі експерти як Паоло Беллі (провідний економіст Світового банку), Андрій Гук (фахівець із політики та організації охорони здоров’я України), Віктор Галайда (експерт із фінансування галузі охорони здоров’я), Аксель Хоффманн та Мартін Рааб (Швейцарський інститут охорони здоров’я та тропічної медицини), Катерина Булавінова (фонд ООН ЮНІСЕФ), Олег Петренко (перший заступник директора приватної клініки Оберіг, випускник магістерської програми «Менеджмент в охороні здоров’я» НаУКМА 2006 року) та інші фахівці. Програма Літньої школи була побудована за принципом «від загального – до часткового». Спершу розглядалися питання організації систем охорони здоров’я в цілому, реформам та змінам у них. Окремо ішлося про систему охорони здоров’я України. Після цього учасники прослухали ряд тем, корисних на рівні управління медичним закладом – управління людськими ресурсами, управління якістю, інформаційні технології тощо. Для інтеграції усіх знань учасники виконували практичний проект на прикладі реальних організацій. Завданням було – запропонувати проект змін для закладу охорони здоров’я, а одна з груп взялася до написання такого проекту стосовно системи охорони здоров’я України.

Судячи з відгуків учасників, серед усіх тем найцікавішою була тема організації системи охорони здоров’я України. Це лише підкреслило, наскільки вдало організатори вгадали потреби медичних управлінців державних закладів. Будучи частинкою державної системи охорони здоров’я, вони відчувають гострий інформаційний голод у питаннях організації системи в цілому та реформ у ній.

Очевидно, що за короткий час Літньої школи організатори не могли дати керівникам повноцінну освіту з організації охорони здоров’я чи окремих управлінських дисциплін. Проте учасники отримали уявлення про те, що таке організація сучасної цивілізованої системи охорони здоров’я, яким є шлях до цієї системи, і як виглядає управління окремим закладом у ній. Висока оцінка Літньої школи від учасників, викладачів, партнерів та донорів Школи підтвердила наміри організаторів продовжувати розвивати проект у наступні роки.

У 2015 році заплановано розвинути як формат, так і масштаб Літньої школи. Наприклад, навчання окремим темам буде поглиблене завдяки переходу на формат двох- трьохденних курсів. Розшириться і аудиторія – крім керівників закладів організатори планують навчати державних управлінців. Зважаючи на широкий резонанс та популярність проекту, ще в 2014 році буде відкрито ранню реєстрацію на школу.

Журнал PRO буде висвітлювати підготовку Літньої школи 2015, тож читачі зможуть вчасно отримувати всю інформацію як на сторінках друкованого видання, так і на соціальних сторінках facebook.com/read.pro та facebook.com/hct.summer.school.

 

 

 

 

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна