Відбулася зустріч з прем‘єр-міністром Норвегії

 

В рамках візиту до України прем‘єр-міністр Норвегії Ерна Солберг зустрілася із могилянською спільною, щоб поговорити про сьогоднішню ситуацію в Україні, роль освіти у період змін та позитивний досвід Норвегії у різних суспільних сферах.

 

Як зазначила пані Солберг, вона прибула до України не лише від імені норвезького уряду, але й від самих норвежців, що підтримують український народ, який не бажає, щоб йому диктували його ж майбутнє. «Успіх України надзвичайно важливий для нас!», – вважає прем’єр-міністр, адже демократизація в Україні справляє позитивний вплив на настрої всієї європейської спільноти. Саме тому співпраця між Україною та Норвегією є надзвичайно корисною для того, щоб навчатися один у одного. Зокрема, як зазначила прем‘єр-міністр, Норвегія готова допомагати Україні у проведенні всебічних реформ, найбільш актуальними з яких є енергетика, електронне врядування та судова система.

Проте для подальшого розвитку України активність молодого покоління українців є не менш важливою, аніж співпраця між урядами на найвищому рівні. Тому пані Солберг закликала могилянців брати майбутнє у власні руки, адже саме НаУКМА – та рушійна сила в українській освіті, студенти якої спроможні самостійно вирішувати, яке саме суспільство слід будувати в Україні. Норвезько-українська освітня співпраця видається дуже важливою в цьому контексті, адже якісна освіта – запорука процвітаючого суспільства.

На завершення прем’єр-міністр висловила своє переконання у тому, що Україні все неодмінно вдасться, і побажала українцям успіху на шляху до своєї мети.

Окрім виступу пані Ерни Солберг, відбулася також презентація кількох освітніх програм. Зокрема, спільної програми Києво-Могилянської академії та університету Бергена із системної динаміки, яку різнобічно представили її координатори від обох сторін та випускники програми. Також була презентована програма Євразія (Eurasia Programme), що покриває широкий спектр тем та фінансується урядом Норвегії.

 

Христина Парандій,

студентка 4 курсу спеціальності «Політологія»

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна