Презентація нового числа часопису «Україна модерна»

05 грудня 2014 року, о 17:00, Центр польських та европейських студій КМА

 

Видавництво «Критика» спільно з Інститутом історичних досліджень ЛНУ та Центром польських та европейських студій НаУКМА проводить презентацію нового числа часопису «Україна модерна»: «Фашизм і правий радикалізм на сході Европи».

 

Ядро числа становить дискусія навколо того, які політичні рухи у Східній Европі заслуговують на те, щоб називатися «фашистськими» - і взагалі, що означає саме поняття «фашизм» зі східноєвропейської перспективи. Дискусію підсумовує відомий теоретик з історії фашизму Роджер Ґрифін.

Окрема рубрика відведена дослідженням українського радикального націоналізму, від ОУН до «Свободи». У рубриці «Архів» вміщені - із відповідними вступними статтями і коментарями - «Воєнна доктрина українських націоналістів» Михайла Колодзінського, документ з архіву Альфреда Розенберґа, який характеризує ставлення митрополита Андрея Шептицького до німецького окупаційного режиму, а також дискусія між Іваном Кедрином та його племінником, відомим істориком Іваном Лисяком-Рудницьким навколо того, чи міжвоєнний український націоналізм можна вважати фашистським.

Число містить традиційні рубрики «Майстерня історика», «Рецензійні статті» та «In Memoriam», а також рецензії на найновіші видання з історії України та Східної Європи. Зі змістом числа можна ознайомитись на сайті часопису "Україна модерна".

 

Учасники обговорення:

- проф. Ярослав Грицак, головний редактор часопису «Україна модерна», директор Інституту історичних досліджень;

- проф. Олександр Зайцев , редактор-упорядник числа (скайпом);

- автори числа: проф. Роджер Ґрифін (скайпом), Іван Гомза, а також Володимир В'ятрович, Володимир Єрмоленко, Олександр Зінченко, о. Борис Ґудзяк, Мирослав Маринович.

 

Модеруватимуть Олена Бетлій і Андрій Мокроусов.

 

Адреса презентаці: Центр польських та европейських студій Києво-Могилянської академії (Київ, вул. Волоська, 10, підвальне приміщення 6 корпусу НаУКМА).

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна