Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 49

Відбулася експертна дискусія за участі Річарда Бренсона

 

У Києво-Могилянській академії відбулася експертна дискусія, присвячена проблемам наркополітики. Головним гостем події став Річард Бренсон – відомий британський мільярдер, засновник компанії “Virgin”, меценат, член Глобальної комісії з наркополітики. У дискусії також взяли участь Олег Дзісяк, т.в.о. голови Державної служби з контролю за наркотиками України, Павло Скала, директор з політики та партнерства Міжнародного Альянсу ВІЛ/СНІД в Україні, та Зоряна Черненко, доцент кафедри міжнародного права і спеціальних правових наук НаУКМА.
 

Подія почалась з показу фільму «Ламаючи табу», який зняв син Річарда Бренсона. У стрічці висвітлені актуальні проблеми, пов’язані із вживанням наркотиків у світі та неефективною боротьбою з цією залежністю. Після перегляду фільму учасники дискусії мали змогу висловити свою думку.
 

111


Павло Скала, який більше 20 років займається наркополітикою, повідомив, що в Україні ситуація зі вживанням наркотиків дуже складна. Майже 300 тис. людей вживають ін’єкційні наркотики, більше 250 тис. людей офіційно зареєстровані як ВІЛ-інфіковані. Олег Дзісяк наголосив на необхідності гуманного ставлення до наркозалежних. За його даними, єдиними легальними наркозалежними у державі є пацієнти замісної підтримуючої терапії. Таких осіб сьогодні в Україні є близько 8 тис. Зоряна Черненко коротко окреслила стратегію боротьби з наркозалежністю в Україні: «Наркополітика карає хворих, яким необхідні наркотичні засоби».
 

Головним спікером дискусії був Річард Бренсон, який прийшов на захід в українській вишиванці. Він резюмував, що у світі війну з наркотиками програють останні 50 років, така ж сама ситуація в Україні. Бренсон наголосив, що в Україні потрібно розпочати з радикальних реформ, а головним завданням на шляху до змін є боротьба з корупцією: «Корупція – одна з найгірших речей, що може трапитись з суспільством». Що ж до наркополітики, то, на його думку, потрібно декриміналізувати усі види наркотиків. «В Україні склалась така ситуація, коли за 5-6 г марихуани можна потрапити до в’язниці, і, щоб уникнути такого покарання, люди знову ж таки змушені давати хабарі», – констатував Бренсон. Ув’язнення, на думку успішного підприємця, взагалі є поганим методом у війні проти вживання наркотиків. По-перше, це негуманно, а по-друге, потребує великих грошових затрат від держави. «Ув’язнювати потрібно не наркозалежних – їх потрібно лікувати, до того ж лікування дешевше, ніж покарання», – зазначив він. За словами експерта, така стратегія зекономить державні кошти і врятує життя наркозалежної людини.
 

1042


Ще одним кроком, переконаний Річард Бренсон, повинна стати легалізація марихуани. Держава має врегулювати це питання, а марихуанний бізнес обкласти податками. Кошти від цього підуть у державну казну, а потім на суспільні потреби. Це зокрема, допомога у лікуванні наркозалежних людей або, наприклад, фінансування освіти.
 

Наостанок Річард Бренсон дав пораду українцям, як ефективніше вести війну з наркозалежністю. Окрім легалізації марихуани та декриміналізації наркотиків потрібно зосередити увагу на героїнозалежних, яких треба лікувати, а не ув’язнювати. Бренсон зазначив, що Україні потрібно брати приклад з таких країн як Португалія та Іспанія, які за останні роки продемонстрували вдалі результати боротьби з наркотиками.
 

Анастасія Коцюбинська, студентка ФГН

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна