Томас Грант презентував у Могилянці нову книгу

29 травня Томас Грант, доктор права Кембриджського університету, презентував свою книгу "Aggression against Ukraine. Territory, Responsibility and International Law".

 

У книзі, виданій у березні цього року, висвітлено юридичні аспекти агресії Росії проти України, а також пояснено, яка правова відповідальність чекає країну-агресора. За словами пана Гранта, мета книги – донести людям засади права та подати факти, які уможливили ситуацію, яку ми маємо сьогодні. “Я хотів розібратись, що насправді відбувається в Україні”, – зазначив автор.

 

Доктор Грант зауважив, що сучасне суспільство базується на розумінні того, що кожна держава повинна мати повагу до території та законодавства іншої. З 1945 р. світ засвоїв урок, що держави не повинні бути об’єктом насильницької зміни території чи загарбання. Проте Росія повертається до збройних методів реалізації своїх давніх історичних амбіцій. Анексія Криму та збройний наступ на сході України є небезпекою не лише для цілісності території України – ці події підривають загальні засади міжнародного права, що формувались впродовж 70 років.

 

Пан Грант наголосив, що події в Україні небезпечні для світової спільноти, оскільки кидають виклик її устрою: “Ця агресія стосується не лише двох країн. Якщо одна держава забирає територію іншої, це підриває міжнародні відносини”. Перед сучасними правовими інституціями постав виклик і потрібно розробити таку систему законів, щоб подібна ситуація не була можливою. За словами автора книги, політика територіальної експансії Росії – це свідчення про відмову від засадничих прав людини. Таку поведінку слід розглядати як виклик правовим засадам та світовій спільноті в цілому.

Для мене очевидно, що Росія хоче захопити ще більше території України”, – сказав пан Грант. Згідно з Женевською конвенцією, Росія не повинна порушувати законодавство України, але, за словами доктора Гранта, “реаліст скаже, що російська армія в Криму і закон нічого не значить”. Дослідник зазначив, що у цій ситуації потрібно розділяти державу як дещо абстрактний інститут і реальний бізнес: “Якщо держава може ігнорувати закони, не несучи при цьому покарання, то бізнес, на якому будується економіка держави, не може. Це є одним з головних важелів впливу на Росію ”.

 

Доктор Грант підсумував свої тези: “Крим належить Україні. Так було впродовж тривалого періоду часу і 2014-й рік нічого не змінив. Так стверджує міжнародне законодавство, тому у цій ситуації я – оптиміст”.

 

Анастасія Коцюбинська, студентка ФГН

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна