“Музика без кордонів”

У Чикаго відбувся благодійний концерт на підтримку центрів психосоціальної реабілітації НаУКМА

 

На великій сцені клубу City Winnery в Чикаго 17-го липня відбувся концерт відомого рок-музиканта, улюбленця української публіки Олега Скрипки та неперевершеної американської соул і блюз співачки Лінн Джордан разом з її гуртом “The Shivers”.

 

Повне відео концерту можна переглянути за посиланням.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зал був ущент заповнений людьми, які прийшли на цей музичний і благодійний захід підтримати центри психосоціальної реабілітації Києво-Могилянськoї академії в Києві та Слов’янську.

Ця надзвичайна подія об'єднала дві різні культури, дві країни, двох видатних музикантів заради однієї мети. Окрім величезного естетичного задоволення, публіка мала нагоду долучитися до доброї справи та допомогти українським військовим і родинам переселенців. Глядачі зробили матеріальні внески, чим доклали зусиль до реабілітації українських бійців, які страждають від психологічних травм, отриманих у боях з російсько-терористичними угрупуваннями на сході України.

 

Не можна забути про те, що півтора мільйони українців були змушені полишити свої домівки на тимчасово окупованих територіях та облаштовувати своє життя в інших регіонах України. Це люди, які втратили все і здебільшого не знають, що їх чекає у майбутньому. Їхні діти не в кіно, а на власні очі бачили страшні картини вбивств, насилля, несправедливості, а також відчай і розгубленість в очах дорослих. Тому вкрай важливим є належне фінансування центрів психосоціальної реабілітації, що допомагають людям долати труднощі й рухатися далі.

 

Саме для цього й відбувся цей музичний благодійний вечір.

 

На перший погляд здається неможливим, як взагалі можна було поєднати такі різні стилі, таких різних особистостей у одному проекті!

Однак, Олег Скрипка прилетів до Чикаго тільки за день до концерту, тож музиканти навіть не мали змоги проводити спільні репетиції. Американські музики лише слухали українські пісні з Youtube, які заздалегідь надіслав їм Скрипка. На бек-вокалі виступила джазова співачка з Києва Ольга Цвинтарна, яка, за збігом обставин, перебувала в Чикаго. Навіть не вірилося, що всього за три години, люди, які вперше в житті зустрілися на сцені, виконали концерт так, ніби працювали разом багато років. Музиканти довели, що справжнє мистецтво і високий професіоналізм здатні подолати будь-які перешкоди. Вони грали імпровізації до мелодій, почутих лише один раз. Блюзовий голос Лін Джордан у супроводі її групи та неповторне сплетіння музичних етностилів Олега Скрипки створили шедевр американської та української поп-рок-блюз музики.

 

Приємною несподіванкою для Лінн Джордан стало виконання українською публікою "Многая літа" з нагоди дня народження співачки. Як зазначив Олег Скрипка, це була українська версія американського "Happy Birthday". Лінн була дуже розчулена теплим привітанням великого імпровізованого хору глядачів. Однак на цьому сюрпризи не завершилися: найбільше оплесків отримали пісні "Fever", "Sweet Home Chicago" та наша "Черемшина", які зірки виконали в дуеті.

Цим концертом Лінн Джордан зміцнила свої зв’язки з Україною. Співачка вже виступала із своїм гуртом на Майдані Незалежності у Києві у 2000 році. У контексті теперішніх подій, цього разу вона розпочала свою програму піснею “I Will Survive”, що змусило аудиторію піднятися з місць, підспівувати і танцювати.

 

Організатори події безмежно вдячні всім, хто долучився до цієї благородної справи. На заклик відгукнулися не тільки люди, які прийшли на концерт, але й ті, хто переслав свої грошові внески!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мусимо пам’ятати, що українські військові, які щодня ризикують своїм життям і здоров’ям заради кращого майбутнього України, потребують нашої допомоги. Вони мають відчувати підтримку, розуміти, що всі ми є єдиною силою, яка працює заради досягнення спільної мети, що ця боротьба і всі жертви не даремні, а самі військові не покинуті наодинці зі своїми проблемами.

 

Цей вечір поєднав не лише естетику, музику та відчуття спільної доброї справи, але також усіх слухачів та виконавців, американців та українців в одну родину.

Концерт став ще одним прикладом жертовності та відданості української діаспори своєму народові, а також прикладом ефективної культурної дипломатії. Він продемонстрував українську музику без обмежень і вкотре довів, що вона посідає важливе місце на світовій сцені.

 

Марта Фаріон

Києво-Могилянська Фундація в Америці  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна