31 серпня у Києво-Могилянській академії відбулася Посвята у спудеї

 

Нарешті всі вступні випробування позаду: схвильовані першокурсники (а їх цього року аж 1400!) зібралися на першому плацу, а звідти урочистою процесією рушили до пам’ятника Сагайдачному. 

 

 

 

 Цього року вперше за тривалий час посвята відбулася за межами Могилянки – на Контрактовій площі.

Урочисто підняли прапори, пролунав гімн. До пам’ятників Сагайдачному та Сковороді традиційно поклали квіти.

Незвичайно великим півколом розташувалися першокурсники перед сценою, прислухаючись до вступного слова президента НаУКМА Андрія Мелешевича.

 

 

Президент привітав нових спудеїв зі вступом до Могилянки та наголосив на трьох речах:

«По-перше, Києво-Могилянська академія – це спільнота. Спільнота людей, що поєднані спільними цінностями.

По-друге, Києво-Могилянська академія – це інноваційність. В КМА була заснована перша бакалаврська програма, перша магістерська програма, перша програма PhD. КМА - перший університет в Україні, що запровадив вибіркові курси, і один з небагатьох, у якому ця вибірковість дійсно є зараз, – повідомив Андрій Мелешевич. – У цьому році в університеті запрацювала система електронного запису на дисципліни. Вперше в цьому році, також, ми зробили опитування для студентів щодо якості викладання курсів викладачами. Це важливий інструмент для підвищення якості освіти в університеті в України.

І, по-третє, Києво-Могилянська академія – це можливості. Зараз тільки початок навчального року. Але через два-три дні, через тиждень ви побачите, яка величезна кількість подій відбувається в університеті. Академія дає можливості. Ваша робота – використовувати ці можливості :зростати професійно, зростати як студент, зростати як громадянин України».

 

Привітати студентів до Могилянки завітала почесна гостя, Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«В стінах Києво-Могилянської академії завжди розцвітав патріотизм і патріотична думка, бо тут вчилися і викладали справжні патріоти України», – сказала пані Віце-прем’єр-міністр України. Іванна Орестівна закликала спудеїв користуватися нагодою навчатися у найкращих викладачів, які сьогодні провадять Києво-Могилянську академію, та побажала брати від них найкраще, вчитися мислити і не забували про ті засади та цінності, які є надважливими для країни.

«Студентські роки є чи не найбільш відповідальними, адже саме цей період стане визначальним для вашого і кар’єрного зростання, і життя загалом, – продовжила пані Віце-прем’єр-міністр. – Це період експериментів, період можливостей, зустрічей з безліччю людей, які стануть вам плечем протягом життя. І тому хочу вам побажати легкості й мудрості у всіх виборах, які потрібно буде вам зробити. Зичу вам цікавого, активного і насиченого спудейського шляху».

 

Чи не найбільшу кількість побажань першокурсники отримали від професора, доктора наук, завідувача кафедри психології та педагогіки НаУКМА Володимира Чернобровкіна. Адже пан Володимир вітав не тільки від себе, а й від імені всього професорсько-викладацького складу університету.

«Разом з побажанням отримати якісну освіту, я бажаю вам також прожити повноцінно період навчання в Могилянці, наповнити його змістовним життям, збагатити емоційно, наповнити новими враженнями, внутрішніми відкриттями, зустрічами з цікавими людьми».

До нас мала прийти почесним спікером Оксана Маркарова, випускниця Києво-Могилянської академії ФПрН (1997 та 1999 рр.), Перший заступник міністра фінансів, Урядовий уповноважений з питань інвестицій.

На превеликий жаль, державні справи завадили їй прийти, але вона передала свої привітання першокурсникам.

 

На церемонії Посвяти традиційно також було оголошено переможців конкурсів для викладачів, запроваджених випускником НаУКМА Тарасом Лукачуком. Минулого року Тарас, нині успішний топ-менеджер, з метою підтримки викладачів своєї Альма Матер заснував конкурс на здобуття премії «Кращий викладач факультету природничих наук» та «Кращий викладач кафедри англійської мови». Вручення відзнак відбудеться на Дні Академії, але імена переможців стали відомі вже під час Посвяти:

Білько Денис Іванович (кафедра лабораторної діагностики біологічних систем) та Качурець Оксана Петрівна (кафедра англійської мови).

Ще один конкурс був заснований два роки тому. Заснувала його Анна Шевченко із Кембриджського університету, онука видатного українського історика Федора Павловича Шевченка. Це конкурс на кращу студентську дослідницьку роботу з історії домодерної України. Під час Посвяти в спудеї НаУКМА матір грантодавиці, Ольга Федорівна Шевченко, оголосила ім’я вже третього переможця конкурсу - ним став Олексій Смірнов.

 

 

Традиційно першокурсників вітають випускники попередніх років. Цього року з вітальним словом звернувся до спудеїв Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Ukraine, співголова Ради коаліції «Реанімаційний Пакет Реформ», випускник кафедри політології НаУКМА (МП, 2010 р), колишній голова Ради Пласту. «Академія може дати вам все: волю, самореалізацію, енергетику. Волю вибирати те, ким ви будете і якими ви будете. За вас це ніхто не зробить. Але академія в цьому вам максимально допоможе, – ділиться з першокурсниками Ярослав Юрчишин. – Самореалізація в академії – це не лише наука. Різні гуртки та різні активності цьому чудово сприяють. А те, скільки зустрічаєш могилянців в уряді, в бізнесі, в громадських організаціях, чітко показує, що самореалізація вам забезпечена. Ну і енергетика. Енергетика Могилянки за 400 років і давня, і, водночас, сучасна. Ви це відчуєте. Могилянка вчить критичному мисленню, якщо ви захочете йому навчитися. Могилянка дає можливості, якщо ви захочете їх отримати. І, чесно кажучи, від вас залежить, якою Могилянка буде далі».

 

Завершив вітальну естафету Почесний президент НаУКМА, доктор філологічних наук, професор В’ячеслав Степанович Брюховецький: «Для вас сьогодні справді незвичний і незвичайний день. Стати спудеєм Києво-Могилянської академії – це мрія багатьох поколінь українців. Вдруге ми приймаємо в наші лави спудеїв тут, на Контрактовій площі. Перший раз це було 25 років тому. Тоді ми приймали перших 268 студентів. А сьогодні – майже півтори тисячі. Сьогодні ви берети велике зобов’язання на себе. І тягар цього зобов’язання накладає відповідальність. Тому що, як правильно кажуть, існує спільнота Києво-Могилянської академії, але це не раз і назавжди данність. Є люди й сьогодні, які б хотіли спільноту цю знищити або переінакшити. І тому, якою буде академія, де вам виростати, залежить від вас. Чи буде вона українська, чи пропутінська. Чи буде спрямована на навчання, чи лише на гуляння. Чи буде весела й щаслива, чи похмура й нудна. Все це залежить від вас».

 

Залишилась тільки одна маленька, але всіма обожнювана традиція: на Академічну площу винесли знайомитися з першокурсниками черепашку Альму. Черепаху колись давно подарували перші випускники Академії. Спудеї переконані: якщо загадати бажання і доторкнутися до Альми – воно обов’язково здійсниться!

 

Щиро вітаємо нових спудеїв у дружній могилянській родині і бажаємо успішного навчального року!

 

 

  

Матеріал підготувала Олеся Далебіга, (МП-2, філологія), відділ стратегічного розвитку НаУКМА  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна