Центр дослідження верховенства права у проекті Академії Фольке Бернадотта в Україні

Експерти Центру дослідження верховенства права Національного університету «Києво-Могилянська академія» взяли активну участь в імплементації одразу кількох компонентів проекту Академії Фольке Бернадотта «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні» #Local Self-Government & Rule of Law in Ukraine.

 

12-13 грудня 2018 року відбулась підсумкова конференція, де було представлено підсумок більш ніж трирічної (серпень 2015 р. – грудень 2018 р.) роботи Проекту.

 

До експертної групи НаУКМА увійшли викладачі факультету правничих наук НаУКМА: Микола Козюбра, Валентина Ткаченко, Олексій Цельєв, Володимир Венгер, Денис Азаров, Анатолій Заєць, Володимир Сущенко, Євген Звєрєв та Юрій Іщенко.

 

Під час реалізації Проекту експерти Центру дослідження верховенства права НаУКМА – розробили та втілили в життя спеціальні тренінгові програми: «Верховенство права в діяльності органів місцевого самоврядування в Україні», «Дотримання принципів верховенства права у наданні адміністративних послуг», «Верховенство права та нормотворчість органів місцевого самоврядування» та «Верховенство права в твоєму місті».

 

Так, експертами Центру було організовано та проведено в м. Києві (серпень 2017 року) перший модуль школи «Верховенство права в діяльності органів місцевого самоврядування: правові аспекти». Учасниками цього тренінгу стали представники громадськості (представники громадських організацій, волонтери, журналісти, активісти) 15-ти міст-учасників Проекту.

 

Також, проводили прикладне дослідження щодо особливостей застосування верховенства права в діяльності органів місцевого самоврядування в Україні та підготували спеціальний посібник «Верховенство права в діяльності органів публічного адміністрування» для співробітників муніципалітетів, інших публічних службовців, науковців та практиків.

 

Підготували збірник-посібник «Верховенство права у публічному адмініструванні та місцевому самоврядуванні: європейські стандарти», що містить окремі правові норми і позиції щодо застосування верховенства права і його складових у діяльності органів публічного адміністрування загалом та органів місцевого самоврядування, зокрема.

 

Розробили спеціальний навчальний модуль (програма) «Верховенство права в діяльності органів публічного адміністрування» для викладання студентам дворічної магістерської програми «Публічне адміністрування» в Національному університеті «Києво-Могилянська академія».

 

Провели дослідження «Верховенство права та окуповані території Донбасу і Криму» у сферах: реєстрації актів цивільного стану (народження і смерті, шлюбу та розлучення); отримання паспортів; здійснення підприємницької діяльності та реалізація майнових прав (захисту власності); забезпечення права на освіту; соціальний захист населення.

 

Детальніше про участь Центру дослідження верховенства права Національного університету «Києво-Могилянська академія» у Проекті.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна