Розпочався другий етап реставрації Староакадемічного корпусу

 

Староакадемічний (Мазепин) корпус Могилянки (1703 р.) – найдавніша в Україні споруда, збудована для навчальних цілей, яка ніколи не змінювала свого освітнього призначення. Історія унікальної пам’ятки пов’язана з іменами випускника КМА гетьмана Івана Мазепи, який фінансував будівництво, та славетного митрополита Київського Рафаїла Заборовського, який його добудував за проектом архітектора Йогана Шеделя.

 

 

До 1991 року – часу відновлення Києво-Могилянської академії на її історичній території – пам’ятка перебувала у жахливому стані і потребувала негайного порятунку. Почали тоді з укріплення аварійних фундаментів. 2011 року було започатковано благодійний проект «Реставрація», метою якого був збір коштів на реставрацію історичних пам’яток, розташованих на території Могилянки, зокрема, на порятунок і збереження Староакадемічного.

 

Тоді, завдяки підтримці благодійників, вдалося зібрати більш ніж півмільйона гривень, які були витрачені на грунтовні інженерні обстеження будівлі та виготовлення проектної документації проекту реставрації Староакадемічного, який виконав інститут «УкрНДІпроектреставрація».

 

Проте вирішальною для порятунку Староакадемічного корпусу стала фінансова допомога держави. Завдяки їй у 2017 році, в межах першого етапу реставрації, укріпили стіни, фундаменти та провели гідроізоляційні роботи, критично важливі для збереження пам’ятки. 

 

Другий етап передбачає повну реставрацію будівлі, що включатиме відновлення аварійних даху і дерев’яних перекриттів, реставрацію фасадів та інтер’єрів, дверей та вікон.

 

«Староакадемічний корпус є знаковим не лише для Могилянки, але й для історії та культури України назагал, - говорить керівник відділу стратегічного розвитку НаУКМА Валерія Казадарова. – Ця будівля – архітектурна "родзинка” Контрактової площі, одного з найпопулярніших туристичних центрів Києва. Тому для нас принципово важливим є не лише максимально коректно і історично достовірно відновити будівлю, але й «вписати» її у громадський та культурний простори міста. Певний час Могилянка намагался своїми силами та з допомогою благодійників підтримувати та реставрувати будівлю, але ми досить швидко переконалися, що за таких масштабів зробити це без допомоги держави нереально. Тому державна підтримка чергового етапу реставрації Староакадемічного (Мазепиного) корпусу для нас безцінна».

 

Нагадаємо, на території Могилянки розташовано 11 історичних пам’яток, які НаУКМА від часу свого відродження намагається реставрувати і вберегти від руйнації. Крім того, в межах проекту Реставрація було відновлено ще дві історичні пам’ятки – Келії Братського монастиря та Сонячний годинник, збудовані у XVIIIст. 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна