Сніжана Уманець – лауреатка стипендії імені Наталії Ксьондзик

 

Випускниця факультету гуманітарних наук (ФГН) спеціальності «Філологія» Сніжана Уманець стала першою лауреаткою стипендії за найкращу дипломну роботу з літературознавства імені Наталії Ксьондзик за дослідження «Моделі маскулінності в сучасній українській прозі (Ю. Андрухович, С. Жадан, О. Забужко)». Нагороду вручали подруги-однокурсниці Наталі Ксьондзик та засновниці стипендії Олександра Балясна та Ганна Донська (БП «Культурологія», 2006) на факультетській церемонії Конвокації-2019 ФГН.  Також на церемонію завітали мати Наталії Ксьондзик – Наталя Миколаївна та чоловік Сергій Богдан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Друзі та сім’я Наталії Ксьондзик – випускниця бакалаврату та магістратури НаУКМА, навчалася в аспірантурі НаУКМА за спеціальністю «Теорія літератури» (1985-2017) – за підтримки Асоціації випускників НаУКМА та кафедри літературознавства започаткували іменну стипендію за найкращу дипломну роботу з літературознавства. Стипендіальна програма покликана стимулювати формування літературознавчих традицій НаУКМА, закарбувавши пам’ять про Наталю Ксьондзик та її любов до літератури. Відбір передбачав два етапи: збір заявок та формування рекомендацій від кафедри й визначення переможця стипендіальним комітетом.

Цьогоріч рекомендації від кафедри отримали дипломні роботи:

1. Марини Мудрак «Специфіка синтетичних текстів Івана Вишенського».

2. Марії Панфьорової «Едипівський сюжет та українські балади про інцест».

3. Сніжани Уманець «Моделі маскулінності в сучасній українській прозі (Ю. Андрухович, С. Жадан, О. Забужко)».

4. Вероніки Шустер «Образ міста в романі Луї Арагона «Паризький селянин».

 

«Цікаво, що саме з цим курсом у 2016 році у рамках дисципліни «Вступ до спеціальності» я ходила на екскурсію до «Смолоскипа», де з нами працювала тоді головний редактор видавництва Наталя Ксьондзик, – розповідає старша викладачка кафедри Наталія Пелешенко. – Наталя дуже детально розповіла нам про специфіку роботи у видавництві, про Музей-архів самвидаву, міфи й байки видавництва, що, звичайно, сподобалося студентам. Тобто, цьогорічні претенденти не тільки з наших слів могли зробити висновок про те, що ця іменна стипендія покликана творити пам'ять цікавої та відповідальної людини, талановитого літературознавця, критика та редактора».

 

Найкращою роботою було визнано дипломну Сніжани Уманець під науковим менторством професорки НаУКМА Віри Агеєвої: «Я давно почала цікавитись ґендерною тематикою, на 3 курсі писала про це курсову, - розповідає Сніжана. – А в бакалаврській роботі хотіла сконцентруватись на моделях маскулінності в сучасній українській прозі. На мою думку, це дуже актуальна тема, бо студії маскулінності відносно нові, і вони дуже переплетені з постколоніальним дискурсом. Також самій було дуже цікаво проаналізувати ці моделі, тим паче у сучасній українській літературі, порівняти моделі мужності в чоловічих і жіночих текстах».

 

Ініціативна група випускників НаУКМА має на меті створити пам’ятний фонд, що дозволить зробити виплати сталими. Фонд стипендії буде формуватись із благодійних пожертв, всі охочі можуть долучитись до його формування перерахувавши кошти на рахунок Міжнародного Благодійного Фонду відродження КМА у зручний для них спосіб.

 

Наталя Ксьондзик – випускниця НаУКМА, бакалаврської програми «Філологія», 2006, та магістерської літературознавчої програми «Теорія, історія літератури та компаративістика», 2008, по закінченню яких отримала дипломи з відзнакою. Її бакалаврська кваліфікаційна робота «Рецепція принципів класицистичної поетики в літературі Російської імперії XVIII-ХІХ ст.» була визнана кращою, за що вона отримала премії професора Романа Струця. Наталя навчалася в аспірантурі НаУКМА за спеціальністю «теорія літератури» (2008-2011), де працювала над дисертаційним дослідженням «Дезінтеграція естетики соцреалізму в українській радянській літературі 1950-1980-их років».

Вона була учасницею проекту «ЛітАкцент» (редакторкою і авторкою власних матеріалів).  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна